Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Globalizācijas problēmas nesākās dienā, kad par ASV prezidentu kļuva Tramps

Antiglobālisma manifests

Patlaban Ņujorkā notiekošajā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 73. sesijā lielāko uzmanību piesaistījusi ASV prezidenta Donalda Trampa runa, kuru daži plašsaziņas līdzekļi nodēvējuši pat par antiglobālisma manifestu.

Ja neņem vērā ASV prezidenta pašam sev veltītās uzslavas, kā arī reveransus sabiedroto valstu virzienā un draudus, kas veltīti Vašingtonas oponentiem, runu citādi kā par antiglobālistisku nosaukt tiešām ir grūti, it īpaši paziņojuma dēļ, ka " mēs noraidām globālisma ideoloģiju un pieņemam patriotisma ideoloģiju". Ideja caurvija visu uzstāšanos, lai gan

paralēli Tramps neskopojās ar pamācībām, kādai jāizskatās pareizai valstu suverenitātei.

Asamblejas dalībnieki uz runu reaģēja pretrunīgi. ASV prezidenta vārdi par suverenitāti un ASV neiejaukšanos citu valstu iekšējās lietās slikti saskan ar Trampa administrācijas politiku, kuras ietvaros uzreiz uz virkni valstu tiek izdarīts atklāts spiediens, cenšoties no tām panākt ASV izdevīgu rīcību. Lielākajai daļai rietumvalstu politiskās elites globālisms joprojām šķiet daudz pievilcīgāks (un izdevīgāks) par patriotismu.

Cits jautājums ir, ka globalizācijas (vai vismaz tās Rietumu versijas) problēmas nesākās dienā, kad par ASV prezidentu kļuva Tramps, bet gan krietnu laiku iepriekš un Trampa priekšteča Baraka Obamas atrašanās pie varas laikā sasniedza tādus apmērus, kas lika ne tikai vairākumam pasaules aiz Rietumu robežām, bet arī daļai Rietumu nonākt pie secinājuma, ka pārskatāmā nākotnē globalizācijas nebūs. Tāpat Obamas prezidentūras laikā ASV pārtapa, lai arī joprojām par pašu varenāko, taču vairs tikai par vienu no lielvalstīm, zaudējot globālā hegemona, pasaules policista un citus līdzīgus statusus.

Kopumā ASV ir saskārušās ar problēmu, kāda vēsturiski ir piemeklējusi visas dominējošās lielvalstis, – tām nepietiek resursu ne tikai tālākas ekspansijas turpināšanai, bet pat esošo ieguvumu saglabāšanai. Papildu faktori ir plejāde nepareizu politisku lēmumu, kā arī kļūdaina pārliecība par " vēstures beigām" .

Tagad ir jāizvēlas – vai nu izlikties, ka nekas nav noticis, un turpināt idejisko cīņu par globalizācijas galīgo uzvaru, kuras vietā, daudzkārt ticamāk, pienāks ekonomiskā katastrofa, vai arī atzīt, ka slīcēju glābšanās ir pašu slīcēju darīšana, un gatavoties kādai jaunai pasaules kārtībai, cenšoties nodrošināt sev iespējami vairāk priekšrocību tās ietvaros. Tramps ir izvēlējies otro ceļu, un pastāv ticama iespēja, ka viņa antiglobālisma manifests, lai arī pagaidām nesaprasts, ir paziņojums īstajā laikā un vietā.

Top komentāri

Pipars
P
Globalizācija jau vairākus gadus ir principā nerentabla. Pasaules tirgiem tuvojās grandioza volatilitātes vētra! Kad jūs esat zivs kas peld dīķī kur ūdens daudzums sācis samazināties jums jāsāk pievērst uzmanība ūdens tecējuma straumēm. Pēdējos 10 gadus pasaules centrālās bankas tirgos grūda likviditāti nodrošinot fiktīvu aktīvu pieprasījumu. Tagad kad pasaules CB lēnām sāk samazināt savas bilances ūdens no dīķa ir sācis drenēties. (runa iet par 16 triljoniem $ ko pasaules CB ir saprintējušas šo 10 gadu laikā, bez tam ir izveidot virkne mega-burbuļu praktiski visās finanšu sfērās kuras balstās uz aizņēmumiem). Kas mums stāv priekšā?! Atbilde ir triviāla - Zivij bez ūdens ja viņa grib dzīvot ir jāevolucionē, priekš jaunās realitātes zivij ir jāizaudzē plaušas ar kurām viņa varēs elpot, kājas ar kurām staigāt, vielmaiņa kura nodrošinās nepieciešamo imunitāti utt. Pasaule mainās kardināli!
patriotisms izolācijā
p
Vai tikai raksta autors nav sajaucis antiglobālismu ar izolacionismu. Un ir vērts atcerēties, ka globalizācija pirmkārt ir brīva tirdzniecība starp valstīm, nevis politika.
TrollisJT
T
Globalizācija - tas ir - ASV brīva izvēle jebkurā Pasaules vietā darīt visu , ko vēlas, pārdot visu ko vēlas un bombardēt, ja kāds to nevēlas. Nevienam citam nav brīv pat sapņot par šo.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē