Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Sistemātisks juceklis un centīga deķīša vilkšana ministriju skaitam atbilstošos virzienos

Atcelsim sviestam nodokļus

Ministru kabinetā šodien prognozējama bļaustīšanās par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piecu procentu likmes ieviešanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem no 2018. gada. Protokollēmums, kuru, visticamāk neakceptēs, jau n-to reizi parāda valdības darbošanās ģenerālo līniju – sistemātisks juceklis un centīga deķīša vilkšana ministriju skaitam atbilstošos virzienos. Izpildītājos šoreiz – politikas spēlēs rūdītais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Zemkopības ministrija (ZM) ierosinājumam līdzi devusi garu paskaidrojuma rakstu, kurš balstīts citu valstu pieredzē, reprezentatīvos pētījumos un loģiskos secinājumos. Samazināto PVN likmi pārtikai pielieto Eiropas valstu vairākums, jādomā, pamatoti. Godīgi norādīts, ka izmaiņas atstās negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu, samazinot ieņēmumus par 3,9–5,7 miljoniem eiro. Toties būšot citi ieguvumi. Smaidu rosina piesauktā tirgotāju apņemšanās likmes ieviešanas gadījumā attiecīgi samazināt augļu, ogu un dārzeņu cenas. Bet tas mazākais.

ZM skaidrojums var būt pat ideāls, tālākai virzībai nepieciešams citu ministriju atbalsts. Te sākas problēmas. Ekonomikas (EM) un Finanšu (FM) ministrijas jau ziņo, ka lēmumu neatbalstīs. EM netic, ka iniciatīva dos atspērienu vietējiem ražotājiem un palielinās tirgus pieprasījumu. Savukārt FM spriež, ka ar samazinātiem PVN ēnu ekonomiku un sociālo nevienlīdzību nemazinās, iegūs tikai turīgie un projekta mērķis neesot ekonomiski pamatots. Nerespektēt FM viedokli par budžetu skarošām lietām būtu vieglprātīgi. Jāšaubās, ka labi domātais projekts gūs atbalstu Ministru kabineta šodienas sēdē. Nav nekas neparasts un "uztverams ar sapratni".

"Bez sapratnes" jāuztver cita lieta. Zemkopības ministrs dažādi vērtēts, tomēr nozari un, kas šai gadījumā svarīgi, politikas virtuvi labi zinošs. Tādā gadījumā, prognozējot riskus jau iepriekš, par "jā" vārdiņa teikšanu tiktu zondētas un pārliecinātas FM atbildīgās personas. Vēl jo vairāk, zinot, kādā krāsā ir budžeta turētāju politiskā vadība. Lasot FM viedokli, skaidra lieta, ka nekas no tā nav darīts. Rezumējoši –  pieteikums ekonomiski pamatots, bet politiski absolūti negatavs. Vai arī – virspusē uzpeld zemnieciski zaļi raibās partiju apvienības iekšējās pretrunas.

Par apbēdinājumu, piemēram, Zemgales gurķu lielaudzētājiem un daudziem citiem, jāsecina, ka aktualizētā PVN grozīšana ir ilūzija no papēžiem līdz matu galiņiem ar mērķi vākt "vieglos punktus" popularitātes listēs. No šādas pozīcijas pareizāk gan būtu nākt ar aicinājumu atcelt visus nodokļus sviestam. Tiešā un pārnestā nozīmē.

Top komentāri

Problēmas
P
sakne ir megapeļņas kārie oligopolisti tirgotāji-pārstrādātāji, kas diktē cenas (lūdzu nopublicējiet, piemēram, Maxima vai RIMI līgumu ar piegādātājiem...)! Nodokļa samazinājums pārdošanas cenas veikalos neietekmēs, tikai palielinās oligopolistu peļņu!
ES
E
"Samazināt nodokli" ir maģiskais vārdu salikums, kas spēj pacelt jebkuru reitingu. Pēc oligarhu sarunu tāds kā pleķītis uz mundiera palika? Iesakām samazināt nodokli! Neizies cauri? Protams, tur taču sēž arī citu partiju sliktie ministri. Bet ZZS un Dūkavs- tie gan ir tie labie, ļaujiet tik vaļu un visus iecels saulītē. Vēlēšanas nāk...
smieklīgi
s
Lemberga bīdītā premjera kandidāta ierosinātu modokļa samazināšanu nobremzē Lemberga paša partijas biedrene.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē