Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Auto tirgotāji: Latvijā novecojušais autoparks izmešu ziņā krietni pārspēj jebkuru jauno Volkswagen

Pasaulē izvērsies skandāls par to, ka Volkswagen automašīnās tikuši īpaši pieregulēti vadības bloki, kas ļāvuši krāpties ar reālo izmešu daudzumu. Kā tas var ietekmēt automašīnu lietotājus Latvijā?

Volkswagen bija līdz 7. oktobrim jāsniedz skaidrojums valdībai par to, cik daudz šādu automašīnu ir un kāds ir plāns šī jautājuma risināšanā. Tajā skaitā arī par to, kāda būs atsaukumu kārtība, lai novērstu attiecīgo nepilnību.

Kad par to tiks informēta sabiedrība?

Kā mani informējuši importētāji, ir sagaidāms, ka tas varētu būt oktobrī. Zināms, ka tas attiecas uz 5000 automašīnām, kuras jaunas pirktas Latvijā, jautājums, protams, cik daudzas vēl ir ievestas kā mazlietotas. Tiek ziņots, ka Volkswagen veidos atsevišķu mājaslapu internetā, kur lietotāji varēs ievadīt sava auto šasijas numuru un noskaidrot, vai viņu automašīna ir pakļauta atsaukumam un, ja ir, tad kādas būtu tālākās darbības. Paredzams, ka caur CSDD katras šādas automašīnas īpašnieks saņems arī vēstuli ar uzaicinājumu vērsties pie ražotāja pārstāvjiem, lai novērstu konstatēto problēmu.

Tās automašīnas taču drīkst lietot?

Protams. Te gan jāpiebilst, ka, kopumā ņemot, mēs Latvijā ar savu ļoti novecojušu autoparku izmešu ziņā krietni atpaliekam no jebkura jaunā Volkswagen. Vairāk nekā 60% vecāku auto ir izgriezti katalizatori un DPF filtri.

Ja runājam par to, kā tas skars pārējos, es domāju, viss atkarīgs no tā, kā valdības un minētais uzņēmums risinās šo jautājumu. Pirmais, kurš izteicis juridisku, tiesisku pretenziju, ir ASV valdība.

Daudzi iedomājas, ka uz tā rēķina varbūt varēs iegūt kompensāciju.

Tas nav - kompensācijas ir diskusiju jautājums starp valstīm, to vides dienestiem un Volkswagen saistībā ar, iespējams, nesamaksātiem nodokļiem vai dabai nodarītiem kaitējumiem.

Lietotāji šo kaitējumu tā nejūt?

Lietotājs nav ieguvis preci, kāda tā bija izsludināta tirdzniecības brīdī. Viņam pārdota automašīna ar parametriem, kuri bijuši falsificēti. Līdz ar to attiecībā uz lietotājiem Volkswagen pienākums ir novērst šo neatbilstību. Kādā veidā tas tiks darīts, nestādos priekšā, un, domāju, tas ir viens no sarežģītajiem jautājumiem visā industrijā, jo šīs automašīnas jau sākotnēji tikušas radītas tādas, kas neiekļaujas attiecīgajos izmešu normatīvos.

Varētu būt, ka arī citi ražotāji krāpušies līdzīgi?

Pieķerts apzinātā krāpniecībā ir tikai viens - jau pieminētais ražotājs -, bet es nupat lasīju neatkarīgu pētījumu par daudzām citām automašīnu markām, un ir konstatēts, ka veselai virknei citu ražotāju auto bijusi piecas līdz 10 un pat vairāk reizes liela atšķirība starp dokumentos uzrādītajiem parametriem un reālajā dzīvē - mašīnu lietojot - konstatētajiem. Līdz ar to Amerikā aizsācies Volkswagen skandāls ir tikai redzamākā aisberga daļa.

Kā to aisbergu padarīt nekaitīgu?

Tā fundamentālā problēma ir nevis pašos ražotājos, bet gan testu metodoloģijā - ir runāts jau gadu gadiem, ka veids, kā laboratorijas apstākļos tiek mērīti automašīnu dzinēju parametri, ir neatbilstošs situācijām reālajā dzīvē. Bet uz šiem testiem tiek bāzēta izmešu kontrole un ar CO2 apjomiem sasaistītā nodokļu sistēma. Tas savukārt ietekmē automašīnu pārdošanas rezultātus dažādos iepirkumos. Tāpēc, lai šos testus laboratorijās izietu, ir tikušas pielāgotas dažādas tehnoloģijas - ja Volkswagen «pieregulēja» programmatūru, tad pārējie vairāk orientējās uz to, lai sagatavotu mašīnas tieši laboratorijas režīmam, nesatraucoties, ka ārpus tā tehniskie parametri var atšķirties.

Kā šie notikumi varētu ietekmēt automašīnu cenu līmeni vai dažādu automašīnu piedāvājumu?

Eiropa ir izteikts dīzeļu kontinents - te dīzeļu segmenta popularitāte ir īpaši liela. To noteikusi gan ekonomija, gan dinamika, gan klienta komforts. Tāpēc jautājums drīzāk ir par to, kāda vienošanās tiks panākta par izmaiņām testu veikšanā. Ja paliks spēkā šobrīd pieņemtās normas un tajās būs jāiekļaujas ne tikai laboratorijas apstākļos, bet arī lietojot automašīnu ikdienas režīmā, tas tehniski gan ir iespējams, bet, manuprāt, būtu pārāk dārgi no pircēja viedokļa - varētu būt normālam patērētājam, kā saka, nepaceļams.

Tas novedīs pie pieprasījuma samazinājuma pēc mašīnām ar dīzeļmotoriem?

Domāju, ka ne. Domāju, ka tomēr būs jārod kāds kompromiss Eiropas Savienības likumdošanā attiecībā uz normatīviem. Ieviest jaunas prasības nozīmē milzīgas investīcijas izmešu gāzu apstrādē.

Skandāls izvērsies tagad, bet, cik saprotu, informācija par šo krāpšanos bija jau iepriekš?

Pieņēmumu līmenī par to runāja jau pirms kāda laika. ASV šo jautājumu cēla gaismā jau pirms gada, un Volkswagenklusēdami mēģināja it kā atsaukt attiecīgās automašīnas, it kā kaut ko labot, bet skaidrs, ka vienkāršām metodēm šo problēmu novērst, neatzīstot pašu vainu, ir neiespējami. Tāpēc būs interesanti vērot, kā viss norisināsies tālāk.

Skandāls nav tiešā veidā saistāms ar sīvo konkurences cīņu starp autoražotājiem? Volkswagen bija lielas ambīcijas Amerikas tirgū.

Domāju, ka noteikti tas ietekmēja. Zinām, ka Amerikas tirgū ir izteikts protekcionisms. Tur ir ļoti spēcīgi pašu ražotāji.Volkswagen vēlējās kļūt par autoražotāju nr. 1 pasaulē. Bija skaidrs: ja pasauli grib iekarot, ir jābūt augstā pozīcijā Amerikā. Tāpēc viņi izvirzīja stratēģiju iekarot ASV tirgus daļu tieši ar dīzeļdzinēju, kam attiecīgajā tirgū redzēja lielu potenciālu. Jo arī Amerikā kļuva sensitīvs jautājums par degvielas cenas izmaksām, patērētāji sāka skatīties uz ekonomiskākām mašīnām. Dīzelis - jaudīgs, ekonomisks un dabai draudzīgs. Uz to tika balstīta viņu mārketinga stratēģija. Un vismaz dīzeļauto konkurencē Volkswagen bija sasnieguši pirmo vietu ASV.

Bet te būtiski akcentēt, ka problēmas skar tikai vienu konkrētu motoru, nevis visus dīzeļdzinējus, ko piedāvā šis ražotājs.

Jā, un to, ka autoražošanā tā jau ir vēsture. Jo jaunie motori tiek izstrādāti 5-7 gadus uz priekšu. Līdz ar to tas, kas nonāk pie patērētāja, pašai rūpnīcai jau ir noiets etaps - viņi jau sen strādā pie nākamā modeļa. Problēmas skar konkrētu dīzeļmotoru, kas ražots konkrētā laika posmā.

Taču interesants ir fakts, ka uzņēmums šos motorus uzstādījis ne tikai savās - Volkswagen, Audi, Seat un Škoda - automašīnās, bet arī tirgojis citiem. Kā piemērs tam ir Mitsubishi Outlander, kas tika piedāvāts komplektācijā arī ar šo motoru, tāpat sadarbība bijusi ar Chrysler, Citroen, Peugeot. Šie auto ražotāji, protams, arī nebija informēti par šī motora «īpatnībām». Kā tas tiks risināts, grūti iedomāties.

Visjaunākajās automašīnās krāpniecība ar vadības blokiem vairs nenotiek?

No Volkswagen nākuši apliecinājumi, ka šāda vadības sistēma jaunajiem un arī cita veida motoriem nav uzstādīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē