Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Bankas Citadele vadītājs: Uzraudzība izslēdz šaubīgu investoru risku

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis intervijā Dienas žurnālistei Magdai Riekstiņai.

Prognozējat, ka pāreja uz eiro palielinās bezskaidras naudas norēķinu popularitāti?



Esmu absolūti pārliecināts, ka tam tā vajadzētu būt.

Tomēr pastāv viedoklis, ka Latvijā – atšķirībā no vairākām citām Eiropas Savienības dalībvalstīm – joprojām ir populāri norēķināties skaidrā naudā.



Viens no iemesliem ir tas, ka apgrozībā ir daudzās vērtīgās monētas, bet otrs – tas, ka Latvijā vēsturiski pastāv pelēkā ekonomika. Pieļauju, ka, tuvojoties eiro ieviešanai, ne tikai bankas, bet arī valsts institūcijas aicinās aizvien plašāk izmantot bezskaidras naudas norēķinus.

Mēs redzam, ka mūsu klienti pierod pie bezskaidras naudas norēķiniem, jo saprot, ka bankas karte ir ērtāks un drošāks maksāšanas līdzeklis. Ja bankas karte izkritīs no kabatas, cilvēks neko nepazaudēs, ja izkritīs no kabatas desmit lati, tad, visticamāk, būs zaudēti uz visiem laikiem. Tomēr joprojām saglabājies interesantais ieradums, ka, lielveikalā ieejot, cilvēki vispirms sastājas rindā pie bankomāta, izņem naudu un pēc tam skaidrā naudā samaksā par pirkumiem. Nav loģiska iemesla tā rīkoties, jo faktiski visos lielveikalos iespējams norēķināties ar karti.

Valdība nolēmusi atsākt bankas Citadele pārdošanas procesu, bet par to jau izskanējuši ļoti dažādi politiķu viedokļi. Ko ziņa par pārdošanu nozīmē bankas klientam?



Iecere par iespējamo privātā kapitāla jeb investoru piesaisti bankai ir absolūti laba ziņa visiem klientiem, jo liecina, ka banka ir sakārtota un restrukturizēta. Iespēja vispār runāt par investoru piesaisti radusies tāpēc, ka banka strādā salīdzinoši labi. Esmu pārliecināts, ka mums nav par ko uztraukties, banku sektora uzraudzības mehānismi ir pietiekoši spēcīgi, lai izslēgtu risku par šaubīgiem investoriem.

Jūs optimistiski sakāt, banka nevar nonākt šaubīgu investoru rokās, tātad no negatīvās pieredzes mācījušās arī uzraugošās institūcijas?



Jā, uzskatu, ka varam uzticēties Latvijas finanšu sektoru uzraugošajām institūcijām – ne tikai par bankas Citadele, bet par jebkuras bankas nākotni.

Visu interviju lasiet ceturtdien, 8. augustā, laikrakstā
Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē