Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Der atcerēties, ka šādām virtuālajām valūtām nav saimnieciska seguma

Bitkoina mānīgais spožums

Apmātība ar kriptovalūtām turpina sasniegt aizvien jaunus augstumus, un vismaz plašākai sabiedrībai zināmā bitkoina (bitcoin) gadījumā tas šogad nozīmējis nemitīgu vēsturisko cenu rekordu pārsišanu.

Valūtas vienība, kas tika izveidota pagājušās desmitgades beigās un sākotnēji maksāja tikai dažus centus, spējusi pārsniegt 19 000 ASV dolāru atzīmi. Protams, tik straujš kāpums nodrošina aizvien lielāku sabiedrības interesi, kas izvēršas vēlmē arī ieguldīt, cerot uz tālāku cenas izaugsmi un rožainām peļņas perspektīvām nākotnē. Būtu pāragri teikt, ka tās būtu izsmeltas, taču potenciālajiem ieguldītājiem vajadzētu ņemt vērā, ka šie finanšu instrumenti faktiski netiek pakļauti nekādu regulējošo iestāžu kontrolei. Skeptiķi, kuri uzskata, ka tradicionālās valūtas, piemēram, ASV dolārs, ir tikai tik vērts, cik papīrs, uz kura tas nodrukāts, par kriptovalūtu kontroles neesamību bieži vien priecājas, jo tādējādi tās neesot pakļautas valdību un "ar tām saistīto finanšu grupējumu mahinācijām".

Taču kontroles neesamība nozīmē ne tikai to, ka kriptovalūtām ir bijusi iespēja kļūt par dažādu "ēnu maksājumu" līdzekli, ļaujot legalizēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus un apiet starptautiski noteiktās sankcijas, bet arī to, ka šo valūtu pircēju aizsardzībai nav nekādas juridiskās bāzes. Tomēr vēl svarīgāka būtu atziņa, ka bitkoinam un līdzīgiem finanšu instrumentiem nav nekāda ekonomiskā seguma, kā tas ir citiem finanšu instrumentiem. Kāds, protams, var uzskatīt, ka, piemēram, nemitīgā ASV dzīvošana uz parāda un aizvien jauna aizņemšanās dolāru nostāda krietni vien sliktākā pozīcijā. Tomēr šeit der atcerēties, ka dolārs ir maksājuma līdzeklis ne tikai pasaules lielākajā tautsaimniecībā, bet arī citur pasaulē un vispār tradicionālo valūtu segums ir balstīts uz citu brīvi konvertējamu valūtu, prasījuma vērtspapīru vai zelta rezervēm. Bitkoinam kā virtuālajai valūtai šāda seguma nav, un tā emisijas apjomu regulē algoritms. Šīs valūtas vērtība nebalstās uz norisēm kādā konkrētā tautsaimniecībā, bet gan tikai uz pircēju interesi un uzticības saglabāšanos. Tādējādi bitkoins un citas kriptovalūtas ir uzskatāmas par paaugstināta riska investīcijām, kurām diezin vai vajadzētu izmantot līdzekļus, kuri nākotnē paredzēti kādam citam mērķim.

Turklāt bitkoina uzvaras gājienu lielā mērā sekmējis labvēlīgais mikroklimats pasaules finanšu tirgū, kurš veicinājis investoru toleranci pret aizvien riskantākiem ieguldījumiem. Tomēr, tiklīdz šī situācija mainīsies un nauda biržās sāks "degt", arī kopējā globālā investīciju aprite kļūs lēnāka, kas var nozīmēt arī strauju līdzekļu aizplūšanu no kriptovalūtu tirgus un tam sekojošus cenu kritumus.

Top komentāri

Trollis JT
T
Es finansēs saprotu tik maz, ka nevienam par to nestāstu... bet tomēr esmu piedzīvojis četras naudas maiņas ... un nespēju noticēt, PASACIŅĀM PAR VĒRTĪBAS RAŠANOS NO TUKŠA GAISA. Būtu jauki, ja šis kripto-burbulis nesaplīstu ar tik pat lielu spēku, kā saplīsa brāļu Lēmaņu kantoris... . To mums visiem arī novēlu .
>:-)
&
reizēm vēsturi vajag atserēties ."Nīderlandes apvienotajās provincēs XVII gs. pirmajā pusē iedzīvotāju masveida aizraušanās ar tulpju audzēšanu un to sīpolu tirdzniecību, pasaules vēsturē pirmā bezseguma vērtspapīru tirgus izveidošanās, uzplaukums 1634.-1637. gados un straujais sabrukums, uz laiku sagraujot valsts ekonomiku un izputinot lielāko daļu iedzīvotāju." vai nav līdzīgi ?
vards
v
viss saakaas at sarkanbaltaam tulpeem, in turpinaas. Cilveeku mantkaariibai nav robezu !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē