Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Lai nepieļautu kreiso autoritārismu, netiek izslēgta iespēja ieviest militāro diktatūru

Brazīlijas seriāls

Iepriekšējās nedēļas nogalē Brazīlijā tika aizvadītas vispārējās vēlēšanas – balsots tika par lielu skaitu dažādu līmeņu likumdevēju un amatpersonu, tomēr galveno uzmanību, protams, piesaistīja cīņa par valsts prezidenta krēslu.

Šī amata liktenis gan izšķirsies vēlēšanu otrajā kārtā 28. oktobrī, kur vēlētājiem nāksies izdarīt izvēli starp galēji labējo Sociāli liberālās partijas līderi Žairu Bolsonaru un ne mazāk radikāli kreiso Strādnieku partijas kandidātu Fernandu Adadu. Lai arī pirmajā kārtā Bolsonaru ieguva 46%, bet Adads tikai 29% vēlētāju atbalstu, viņu abu izredzes tiek vērtētas līdzīgi. Kā norāda analītiķi, Bolsonaru jau ir mobilizējis pārliecinošu vairākumu savu vēlētāju, kamēr Adadam ir plašas iespējas piesaistīt izstājušos citu kreisā spārna kandidātu atbalstītāju balsis.

Brazīlijas vēlēšanas ir piesaistījušas uzmanību ne tikai abu kandidātu radikālo uzskatu vai tajās virmojošo kaislību dēļ, bet arī tāpēc, ka no vēlēšanu iznākuma lielā mērā būs atkarīgs valsts turpmākais ģeopolitiskais kurss.

Brazīlijas labējie tradicionāli sliecas ciešas sadarbības ar ASV virzienā. Savukārt kreisie uzskata "amerikāņu imperiālistus" par visa ļaunuma sakni, nešaubās, ka Brazīlijai un Dienvidamerikai jāatbrīvojas no ASV "iekšpagalma" statusa, bet ārpolitikā priekšroku dod reģionālajai sadarbībai, kā arī draudzībai ar attīstības lielvalstīm, it īpaši ar Ķīnu un Krieviju.

Kreiso vidū arī ir izplatīts viedoklis, ka korupcijas skandālus, kuru rezultātā šobrīd cietumsodu izcieš valsts eksprezidents un vēl nesen viennozīmīgs šo prezidenta vēlēšanu favorīts Lula da Silva, bet amatu impīčmenta rezultātā zaudēja viņa pēctece Dilma Rusefa, ir izprovocējuši pieminētie imperiālisti. Tāpat ASV tiek vainotas, ka tās ir mākslīgi radījušas problēmas Brazīlijas ekonomikai, lai diskreditētu kreisos politiķus, bet kompradori ir pieklājīgais no labējo līderu apzīmējumiem.

Pretējā nometne savukārt apsūdz kreiso sociālo politiku un kreiso politiķu korumpētību ekonomikas novešanā līdz katastrofai, biedē vēlētājus ar Brazīlijas aiziešanu Venecuēlas pēdās, kā arī apgalvo, ka kreisie vēlas padarīt Brazīliju par autoritāru valsti. Paradokss, bet, lai nepieļautu kreiso autoritārismu, netiek izslēgta iespēja ieviest militāro diktatūru.

Abu nometņu radikalizēšanās, kā arī neslēptā gatavība cīnīties līdz galīgai uzvarai rada šaubas, ka prezidenta vēlēšanu uzvarētājam, neatkarīgi no tā, kurš no kandidātiem tas būs, tiks ļauts īstenot priekšvēlēšanu solījumus. Ticamāk, ka Brazīlijas vārds ilgi nepazudīs no ziņu aģentūru virsrakstiem, un var gadīties, ka pat masu nemieru vai militārā apvērsuma dēļ.

Top komentāri

reptilis
r
Kaut kā nepieminēja,ka ""šausmīgo""labējo gribēja nodurt...un gandrīz arī nodūra.
Tavs vārds
T
Ja vienkārši, tad vietējais Tramps pret vietējo Čavesu. Pa abiem viņi tur sastrādās brīnumu lietas. Izskatās, ka par Brazīliju kā Dienvidamerikas lielāko ekonomiku un nozīmīgāko valsti jau var sākt runāt pagātnes formā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē