Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Strausa stratēģija, slēpjot galvu smiltīs, īpaši bīstama var izrādīties uzņēmumiem

Briti visai ES liek būt modrai

Kāda būs Eiropa pēc tam, kad noslēgsies Lielbritānijas izstāšanās process no Eiropas Savienības (ES)? Kādas pārmaiņas tas nesīs ES dalībvalstu, arī Latvijas uzņēmējiem, kuriem Apvienotā Karaliste ir svarīgs, pierasts un līdz šim ērts eksporta tirgus? Ar ko jārēķinās cilvēkiem no Latvijas un citām ES dalībvalstīm, kuri jau gadiem dzīvo un strādā britu zemē? Šie ir jautājumi, par kuriem tiek runāts gan uzņēmēju, gan to cilvēku vidū, kas pārcēlušies uz Apvienoto Karalisti un sauc šo valsti par mājām. Un runāts tiek arī Eiropas Parlamentā (EP) decembra plenārsesijā Strasbūrā.

EP tieši šonedēļ pauda atzinīgu vērtējumu ES un Apvienotās Karalistes kopīgajam progresa ziņojumam un aicināja uzsākt tā dēvēto Brexit sarunu otro fāzi. Tieši EP pieder galavārds par Brexit sarunās panākto vienošanos, un sarunas paredzēts beigt līdz 2019. gada marta beigām, atgādina EP Informācijas birojs Latvijā.

Vairāku EP deputātu šonedēļ Dienai teiktais, kā arī  plenārsesijas sēžu zālē izskanējušie deputātu viedokļi liecina, ka jāņem vērā divi aspekti. 

Pirmkārt, tas, ka pagaidām vēl ir daudz nezināmo un neviens nevar precīzi pasacīt, kādi būs tie nosacījumi, ar kādiem pēc Apvienotās Karalistes aiziešanas no ES jārēķinās, teiksim, cilvēkam, kurš pirms vairākiem gadiem no Rīgas, Viļņas vai Varšavas pārcēlies uz Londonu, un ar ko jārēķinās, piemēram, Baltijas kokrūpniecības uzņēmumam, kam britu zeme ir vajadzīgs eksporta tirgus. 

Otrkārt, svarīgi, ka gan cilvēkiem, kuri uz Lielbritāniju pārcēlušies dzīvot un strādāt, gan arī uzņēmējiem, kam šīs valsts tirgus ir būtisks biznesa pastāvēšanai, vērīgi jāseko ar Brexit saistītajai informācijai un jābūt gataviem dažādiem scenārijiem, mānīgi nestāstot sev, ka pēc 2019. gada marta nekas nemainīsies un paliks tāpat, kā bijis gadiem, tikai tāpēc, ka tas šķiet ērti un ierasti. 

Vairāki EP deputāti mudina ņemt vērā, ka šāda strausa stratēģija, slēpjot galvu smiltīs un atsakoties raudzīties īstenībai acīs, īpaši bīstama var izrādīties uzņēmumiem, jo Lielbritānijai ir ļoti spēcīgas ekonomiskās saites ar daudzām ES dalībvalstīm, tostarp arī ar Latviju. (Lielbritānija ir sestais būtiskais mūsu valsts preču eksporta tirgus, vēsta Ārlietu ministrija, atsaucoties uz Centrālo statistikas pārvaldi.)

Britu izvēlētais ceļš – izstāšanās no ES – ir izaicinoša pieredze visiem iesaistītajiem, arī EP un dažādām citām ES institūcijām, un tiek atzīts – šis ceļš var nest dažādus pārsteigumus. Nav jābaidās no riskiem vai grūtībām, bet ar pārmaiņām jārēķinās gan.

Top komentāri

Onslow
O
Norvēģija nav EU - nu un ...?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē