Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Aktuālais jautājums – kura ātruma Latvija kļūs par dominējošo?

Dzīve "divu ātrumu Latvijā"

Gan Eiropas Savienības (ES) līderu apspriedēs, gan starptautiska līmeņa ekspertu diskusijās, vērtējot situāciju ES, laiku pa laikam pavīdējis jēdziens "divu ātrumu Eiropa". Izmantojot šo jēdzienu, kas jau folklorizējies, parasti tiek uzsvērts – ar dažādiem ātrumiem virzās valstis, kuras XX gadsimtā izveidoja ES kodolu, un valstis, kas šajā savienībā iekļāvās vēlāk laika gaitā.

Pie "divu ātrumu Eiropas" pastāvēšanas jau ir pierasts, turklāt ekonomistu lokā pastāv redzējums, ka paralēli vēsturiskajām, ģeogrāfiskajām un sociālajām atšķirībām jāņem vērā arī tas, ka vienā ES dalībvalstu grupā ir eirozonas valstis, bet otrā – tās dalībvalstis, kuras nav pievienojušās monetārajai savienībai. 

Taču mums Latvijā jaunums ir tas, ka aizvien biežāk vērojamas tik fundamentālas atšķirības mūsu pašu valstī, ka jāpārfrāzē «divu ātrumu Eiropas» jēdziens un jārunā par "divu ātrumu Latviju". Uz to norāda gan ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība), gan ekonomisti, gan uzņēmēji. Par to liek domāt arī statistikas dati, atklājot būtiskas algu lieluma un bezdarba līmeņa atšķirības dažādās Latvijas pilsētās un novados. 

Viena būtiska atšķirība, kas pēdējā laikā manāma aizvien izteiktāk, ir reģionāla rakstura, taču vairs netiek runāts par to, ka ir Rīga un ir pārējā Latvija, bet gan par plaisu, kas šķir tā dēvētos attīstības centrus, kuri pamatā veidojas pilsētās un citās blīvi apdzīvotajās vietās, un mazapdzīvotos, nomaļos lauku ciemus. Attīstības centros ir darba vietas, ir varianti sava biznesa veidošanai, ir plašas izglītošanās un kultūras baudīšanas iespējas, ir pieejami veselības aprūpes un finanšu sektora pakalpojumi. Toties nomaļajos lauku ciemos ar visu to ir pieticīgi. 

Vēl viena būtiska atšķirība vērojama iedzīvotāju nodarbinātībā. Ir studenti, kurus darba devēji "izķer" jau no augstskolām, ir profesionāli speciālisti, kurus uzņēmumi mēģina pārvilināt no konkurējošajiem uzņēmumiem, ir eksperti, kuriem, jau esot pensijas vecumā, netrūkst darba piedāvājumu. Taču ir arī cilvēki, kuri nekādi nevar izrauties no ilgstošā bezdarba valgiem. 

Turklāt tieši šogad bieži tiek runāts par to, ka redzams kontrasts uzņēmējdarbības vidē. Ir produktīvi uzņēmumi, kuri investē attīstībā un lepojas gan ar erudītiem, augstu atalgotiem darbiniekiem, gan ar iziešanu jaunos eksporta tirgos, gan arī ar moderno tehnoloģiju ieviešanu, bet ir arī uzņēmumi, kuri cenšas balstīties uz zemām algām un naudas neieguldīšanu inovācijās, kā rezultātā zaudē konkurētspēju. 

Aktuālais jautājums – kura ātruma Latvija kļūs par dominējošo?

Top komentāri

pepe
p
Mani, piemēram, uz pārdesmit km attāliem laukiem kā viens no faktoriem pārvākties dzīvot attur ir interneta ātrums, kas tur pieejams. Lattlelecom spēj piegādāt maksimāli 10 MBit/s datu plūsmu, kad pilsētā baudu 250 MBit/s ātrumu. Maznozīmīgs faktors, bet tas psiholoģiski strādā. Kā vēl viena provinces neērtība (pēc paša kādreizējās pieredzes) ir sūdīga elektrības kvalitāte - tā bieži pazūd, notiek pārrāvumi (īpaši vasaru periodā, kad sākas negaisi). Protams, ir telefons un internets, bet tas, diemžēl, nespēj aizvietot normālu darbstaciju. Un vēl, piemēram, gāze un kubikmetrs ūdens laukos (ciematā) ir dārgāks nekā pilsētā, kā arī atkritumu izvešana. Nu lūk tādas skumjas pārdomas dabas mīļotājiem.
Trollis JT
T
Lai uzliek 100 EUR maksu par iebraukšanu Rīgā.
t
t
Lv ir cīņa starp attīstītiem un primitīviem biznesiem, starp kreisu un labēju politiku. Diemžēl labējie un primitīvie uzvar un tad nu ir failed state, brūkošā valsts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē