Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiroskeptiskā populisma gads?

Aizvadītais gads ieies Eiropas Savienības (ES) vēsturē ar faktu, ka tā arī nepiepildījās pesimistu bažas par eiroskeptiķu iespējamo nākšanu pie varas vairākās nozīmīgās ES dalībvalstīs. Tajā pašā laikā eiroskeptiķi ir zaudējuši dažas kaujas, bet ne karu.

Par populistiskām dēvētās nacionāli noskaņotās eiroskeptiskās  partijas, kurām viens no karogiem parasti ir vēršanās pret imigrantiem, it īpaši, ja tie nāk no citu kultūru valstīm, 2017. gadā turpināja audzēt atbalstītāju skaitu, lai gan kādā no valdošajām koalīcijām spēja iekļūt vienīgi Brīvības partija Austrijā. Koalīcijās tikmēr neiekļuva nedz Brīvības partija Nīderlandē, nedz Alternatīva Vācijai Vācijā. Tāpat Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna visai bezcerīgi zaudēja valsts prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

2018. gads šajā ziņā būs mazāk nozīmīgs, jo tajā paredzētas tikai vienas Eiropai nozīmīgas nacionālās vēlēšanas – Itālijā. (Vēl gaidāmas arī vēlēšanas Ungārijā un Zviedrijā, tāpat teorētiski pastāv iespēja, ka Vācijā neizdodas izveidot koalīcijas valdību un tiek rīkotas atkārtotas vēlēšanas, taču šī varbūtība ir ļoti niecīga.) Tomēr, tā kā Itālijas Piecu zvaigžņu kustības (M5) izredzes nonākt pie varas valsts politiskās sistēmas specifikas dēļ netiek vērtētas augstu, nekāds satraukums ES varas gaiteņos nav vērojams. Tajā pašā laikā M5, visticamāk, kļūs par lielāko balsu skaitu saņēmušo Itālijas politisko partiju, paplašinot savu jau tāpat daudzskaitlīgo atbalstītāju loku.

Kopumā dominē viedoklis, ka arī nākamgad Eiropā turpinās pieaugt atbalsts eiroskeptiķiem, tostarp parādīsies aizvien jaunas šādas ievirzes partijas. Šāda tendence arī ir uzskatāms apliecinājums kā Eiropu pārņēmušajai vērtību krīzei, tā gana vērienīgām ekonomiskām problēmām, kuras neizdodas paslēpt aiz optimistiskas statistikas. Būtiskākā šajā gadījumā ir tieši vērtību krīze – sākot ar neticību sistēmiskajiem politiķiem un beidzot ar nevēlēšanos, turklāt bieži vien pamatotu, pieļaut izmaiņas ierastajā kultūrvidē.

Eiroskeptiskais populisms arī atšķiras no tādām ES problēmām kā Brexit, Katalonijas vēlme pēc neatkarības, vai būtībā alianses Austrumeiropas dalībvalstu ar Poliju priekšgalā dumpis uz ES kuģa. Atšķirībā no šiem riskiem eiroskeptisko noskaņojumu, kas dažviet jau ir pietuvojies savai kritiskajai masai, nav iespējams mazināt ar politisku vienošanos vai finanšu subsīdiju palīdzību. Vēl vairāk – aizvien izteiktākā vēlme padarīt apvienoto Eiropu būtībā par federālu valsti kļūst par papildu stimulu šāda pret Eiropu vērsta noskaņojuma izplatībai.

Tikmēr savienības kopā saturēšanai un tālākai attīstībai ir nepieciešamas būtiskas reformas, turklāt federalizācijas virzienā, un konkrēts piedāvājums tiek gaidīts jau nākošā gada laikā. Lai kāds šis piedāvājums arī nebūtu, jau iepriekš ir skaidrs, ka tas izraisīs eiroskepticisma gluži vai devīto vilni, un var gadīties, ka ES sistēmisko politiķu talanti nebūs pietiekami šī viļņa pārvarēšanai. 

Top komentāri

trusis nejaukais
t
absoluuti nepareizi - nevis veershanaas pret imigrantiem bet veershanaas pret NELEGAALAJIEM imigrantiem jeb vienkaarshi sakot robezhpaarkaapeejiem - taa ir liela atshkjiriiba. bet libretardiem protams viss viens, galvenais ir izraadiities par progresiivi domaajoshu bet patiesiibaa vienkaarshi nedomaat tikai aurot. Pashi liberasti ir populisti.
Tā vien izskatās
T
Skats uz Eiropu vairāk rāda tās izjukšanu, nevis stingru federālismu. Federālisms būs šīs savienības absolūts gals!
reptilis
r
Tagad daudzi ļoti apspriež Rokpeļņa atzīšanos ,ka ir bijis KGB stukačs....,bet neviens neapspriež pašreizējos Latvijas valsts nodevējus un likvidātorus,kā arī to ideoloģiskos apkalpotājus - ar ko viņi labāki par Rokpelni? Viņi ir sliktāki nekā Rokpelnis,jo tas kļuva par stukaču okupācijas apstākļos...a šie ļautiņi nodod latviešu nacionālas valsts intereses brīvas izvēles apstākļos. Šorīt pat LR1 bija kaut kāds ""eksperts""no Latvijas ārpolitikas institūta,kurā cilvēkus,kuri ES grib saglabāt,kā nacionālu valstu apvienību faktiski nosauca par atpakaļrāpuļiem ,kuri nesaprot ,ka vajag veidot Eiroāfrikas identitāti:))....,bet ""populisms""neuzvarēšot! Un ar mani vēl komentāros ir strīdējušies - ES nav PSRS vieglais variants....ir ir - vienotā Padomju tauta tiek veidota! Homo Sovetikus mūžam dzīvs un palīdzēsim Āfrikas bada cietējiem un riebīgā Izraēla ....viss turpinās biedri komisāri!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē