Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Amatpersonu vārdi par cīņu ar korupciju atklāti nesaskan ar darbiem

Globālā korupcija

Iekšpolitiskās kaislības ASV, kur uzmanības centrā šobrīd nonākušas bijušā viceprezidenta un viena no patlabanējiem Demokrātiskās partijas priekšvēlēšanu favorītiem Džo Baidena paspārnē notikušie darījumi Ukrainā, paralēli liek aizdomāties arī par tādu parādību kā globālā korupcija.

Konkrēti Baidena gadījumā sižets ir vienkāršs līdz banalitātei. Pastāv aizdomas, ka bijušais ASV viceprezidents ir izmantojis savu iespaidīgo politisko ietekmi, lai piesegtu vietēja mēroga mahinācijas Ukrainā. Savu monetāro pateicību iespējamie mahinatori tikmēr ir noformējuši ienesīga un neapgrūtinoša amata Baidena dēlam Hanteram izskatā. Baidens, jāpiebilst, arī nepavisam nav vienīgais, tikai pats zināmākais no amerikāņu politiķiem un ierēdņiem, kas izmantojis iespēju šādi piepelnīties Ukrainā.

Kopumā skandāla rezultātā atklājas aina, kura uzskatāmi liecina, ka ASV amatpersonu vārdi par cīņu ar korupciju atklāti nesaskan ar darbiem. Cīņa pret šo parādību (ja tāda vispār ir) tiek izvērsta tikai pret "nepareizajiem korumpantiem", kuri kādu iemeslu dēļ nevēlas dalīties ar amerikāņu aizbildņiem vai ir uzkāpuši pēdējiem uz varžacīm.

Pastāv arī pamatotas aizdomas, ka Ukraina ir tika maza daļiņa no ASV pārstāvju kopējā šāda veida "politiskā biznesa". Līdzīgā veidā pa dažādām pasaules valstīm rosās liels skaits amerikāņu politiķu, ierēdņu un lobistu, kuri pārstāv visdažādākos kā politiķiem, tā republikāņiem piederošus ASV politiskos klanus, un arī shēmas ir cita par citu izsmalcinātākas.

Jau ar to vien pietiek, lai padarītu liela mēroga korupciju, valstu izzagšanu utt. par nenovēršamu problēmu, taču ir vēl viens pat būtiskāks faktors. ASV un arī Lielbritānija ne tikai atplestām rokām uzņem apšaubāmus personāžus un viņu nozagtos līdzekļus, protams, ja vien šie personāži ir gatavi ievērot zināmus spēles noteikumus, bet arī ir pārvērtušas šo labsirdību par ģeopolitiskās ietekmes instrumentu.

Rezultātā nekas tā neveicina liela mēroga korupciju un ekonomiskos noziegumus attīstības valstīs kā apziņa, ka tu vienmēr vari aizmukt uz Londonu vai ārzonām un, ja nu kas, pasludināt sevi par politisko represiju upuri. Cits jautājums, ka gādīgie uzņēmēji ieliek šādus viesus stingros rāmjos, tomēr tas jebkurā gadījumā ir labāk nekā stāšanās apzagto valstu tiesu priekšā.

Secinājums rodas pats no sevis un nepavisam nav iepriecinošs. Mēģinājumi cīnīties ar liela mēroga koruptīviem noziegumiem nevainagosies panākumiem, kamēr dažas ietekmīgas pasaules valstis neatteiksies no šo noziegumu de facto atklātas atbalstīšanas, ko tās diezin vai grasās darīt, pat neraugoties uz visiem skandāliem.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Kur palikuši patiesā un liberālā sašutuma pārņemtie komentētāji ar apgalvojumiem, ka viss rakstā teiktais ir meli un Kremļa propaganda?
Pravietisnejaukais
P
Korupcijai ir viena laba īpašība - tā parāda ļaudīm viņu pielūgto elku patieso būtību. Kam acis redzēt, lai redz!
Tavs vārds
T
Neko daudz neiebildīsi. Tā viš ar ir!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē