Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Vērojams, ka Latvijas ekonomika ir orientēta uz starptautisko sadarbību

Izvērtēt, nevis baidīties

Viļņošanās banku sektorā aktualizējusi viedokļu apmaiņu par to, kādam turpmāk jābūt Latvijas finanšu jomas un kopumā visas ekonomikas attīstības ceļam. Tāpat arī uzsvērts, ka nevajag pārspīlēt un uzskatīt, ka jēdzieni "nerezidentu noguldījumi" un "apšaubāmas izcelsmes nauda" ir sinonīmi. To, ka šāds skatījums ir pārāk vienkāršots, mikroblogošanas vietnē Twitter trāpīgi formulējusi ekonomiste Agnese Rutkovska: "Par nerezidentu apkalpošanu bankās nav jākrīt grāvjos ar kategorismu, domāju, ka iespējams gan pelnīt ar finanšu eksportu, gan neatbalstīt nelikumības. Tas gan prasa noteiktus izdevumus, jo pārbaudīšana= laiks/darbs/izmaksas."

Taču nenoliedzami finanšu sektora virāžas mudinājušas diskutēt, vai vēlamies būt valsts ar pēc iespējas atvērtāku ekonomiku, vai arī tieši pretēji. Lietojot psiholoģijas terminoloģiju, uzvirmojušas diskusijas, ka valstiskā mērogā jāizšķiras, vai mūsu tautsaimniecība vēlas būt ekstraverta vai introverta.

Patlaban daudz vairāk ir to faktoru, kas liecina, ka Latvijas ekonomika bijusi, ir un, visticamāk, arī būs ekstraverta.

Par to vēsta pagātnes pieredze – patīk tas vai nepatīk, bet mūsu zeme vēsturiski bijusi atvērta ekonomiskajai sadarbībai ar citām zemēm. Arī pēdējā laikā vērojams, ka Latvijas ekonomika ir atvērta un orientēta uz starptautisko sadarbību. To akcentējis ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, domnīcas Certus pārstāvji, uzņēmēju organizācijas un ekonomikas analītiķi. To, ka mūsu valsts tautsaimniecība virzās pa ekstraverto ceļu, veicina arī ģeogrāfiskā situācija, kas mudina attīstīt tādas nozares kā tranzīts un starptautiskais darījumu tūrisms. Ar ekonomikas ekstraverto attīstības ceļu saistītas arī ārvalstu investīcijas Latvijā, kā arī mūsu valsts uzņēmēju visnotaļ veiksmīgie centieni strādāt dažādos eksporta tirgos.

Laiku pa laikam gan dzirdami viedokļi, ka Latvijas ekonomikai vajadzētu kļūt introvertākai, respektīvi, noslēgtākai. Daļā sabiedrības vērojama vēlme, lai mūsu valsts ierautos savā čaulā, un emocionālajā aspektā šo vēlmi var saprast, jo XX gadsimtā citu valstu intereses un ideoloģijas Latvijas iedzīvotājiem radījušas daudz ciešanu un zaudējumu. Taču patlaban, XXI gadsimtā, aktuāls jautājums ir, vai tad, ja Latvija ietu introvertu ekonomiskās virzības ceļu, būtu iespējams nodrošināt tādu sabiedrības labklājības līmeni, lai no šejienes neaizbrauktu vispār gandrīz visi iedzīvotāji – bēgot no nabadzības un perspektīvu trūkuma? Pasaulē, protams, ir vienlaikus turīgas un ekonomiskajā aspektā introvertas valstis, tomēr tām ir no Latvijas atšķirīga resursu un pieredzes bagāža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē