Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ja trūkst darbinieku

Vecrīgā un citviet, kur tūrisma sezonas laikā uzturas liels skaits cilvēku, šogad vēl spēcīgāk nekā pērnvasar jūtams strādājošo trūkums. Kafejnīcās bieži sastopams laipns, centīgs, bet nepieredzējis personāls, turklāt nepietiekamā skaitā. Veikalos manāmas garas pircēju rindas. Ēdināšanas nozares un mazumtirdzniecības uzņēmumi meklē darbiniekus, kā vien var un prot, un šo nozaru pārstāvji atzīst, ka strādājošo trūkuma problēma patiešām kļuvusi ļoti nopietna. (Jāteic gan, ka Latvija nav izņēmums, līdzīga situācija vērojama arī mūsu Baltijas kaimiņvalstīs.)

Aktuālais jautājums ir, ko šī situācija nesīs nākotnē? 

Viens aspekts saistās ar atalgojuma kāpumu. Daži politiķi mēdz visai sociāldemokrātiskā stilā norādīt uzņēmējiem, ka vajag maksāt darbiniekiem konkurētspējīgas un prasībām atbilstošas algas un tad nebūs jāžēlojas par neaizpildāmām vakancēm. Dažos gadījumos politiķiem ir taisnība, jo uzņēmēju vidū mēdz būt cilvēki, kuri kļūdaini uzskata, ka par niecīgu darba samaksu var noalgot pieredzējušu, profesionālu speciālistu. Turklāt jāņem vērā, ka apkalpojošajā sfērā par visu maksā pircēji. Pavāra algas paaugstināšana noved pie ēdiena cenu kāpuma, taču vismaz Rīgā un citos tūristu iecienītajos galamērķos netrūkst maksātspējīgu ceļotāju, kam ir svarīgi paēst tādas pusdienas, kuru kvalitāte un pasniegšanas serviss nešokē, nevis taupīt ikkatru eiro.

Vēl viens aspekts saistās ar nodarbinātības ekspertu pausto viedokli, ka ir tādi cilvēki, kuri varētu strādāt, bet kuri tiek izstumti no profesionālās dzīves. Jūnija beigās bezdarba līmenis Latvijā bija 6,4% un Nodarbinātības valsts aģentūrā bija reģistrēts 59 119 bezdarbnieku, rāda šīs aģentūras dati.

Bezdarbnieku pārkvalifikācija un atbalsts tam, lai darba meklētāji varētu pārcelties no turienes, kur darba tiešām nav, uz apdzīvotajām vietām, kurās trūkst darbinieku, ir tie virzieni, kuros valsts institūcijām derētu darboties vēl intensīvāk nekā līdz šim.

Taču var sanākt tā, ka algu paaugstināšana un bezdarbnieku aktīvāka iesaistīšana profesionālajā dzīvē strādājošo trūkuma problēmu neatrisinās. Tāpēc gaidāms, ka aizvien biežākas kļūs diskusijas par efektivitātes paaugstināšanu visas Latvijas tautsaimniecības mērogā, un, iespējams, ideja par darba vietu skaita samazināšanu valsts sektorā izrādīsies visai racionāla šajā brīdī, kad privātajā sektorā trūkst ne tikai mazkvalificētu, bet arī izglītotu un stratēģiski domājošu darbinieku.

Prognozējams arī, ka aizvien vairāk pieradīsim pie tā, ka cilvēku darbu aizstāj tehnoloģijas, piemēram, virtuālais asistents jeb čatbots pirms dažiem gadiem daudziem šķita kaut kas neizprotams, bet tagad pamazām kļūst par ikdienas daļu. 

Top komentāri

Ekonomists 2000
E
Mūsu sarukušajai valstij (gan iedzīvotāju, gan ekonomikas ziņā) turpina palielināties pārvaldes aparāts. parādās aizvien jaunas pārraudzības iestādes, arī pašvaldībās aug darbinieku slkaits. Ko darīs jaunatnes lietu speciālists nelielā novadā 200 km no Rīgas, no kura visa jaunatne jau ir aizbraukusi?
aha
a
ja trūkst darbinieku, ir jāpalielina algas!
TrollisJT
T
Viesnīcu bizness un ēdināšanas bizness pēc būtības ir ļoti vienkāršs . Un ar šo vienkāršo biznesu nodarbojas vienkārši cilvēki. Kuri savus darbiniekus uzskata vienkārši par lopiem, vai robotiem. Bet robežas nu ir vaļā un cilvēki vienkārši aizbrauc. Es arī aizbrauktu, ja būtu jaunāks... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē