Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Eiropiešu pāriešana Pekinas pusē gandrīz garantēti nozīmē, ka Vašingtonai tās mērķus sasniegt neizdosies

Jaunu konfrontācijas vilni gaidot

Pagājušajā nedēļā Vašingtonā bez kādiem redzamiem rezultātiem noslēdzās ASV un Ķīnas tirdzniecības sarunu pirmā kārta. Vienīgie redzamie rezultāti bija paziņojums par "ievērojamu progresu" sarunās, kā arī vienošanās tās turpināt janvāra beigās.

Lai arī līdz 1. martam, kad beidzas ASV prezidenta Donalda Trampa izsludinātais pamiers attiecībās ar Ķīnu, vēl ir gana daudz laika, lai abas lielvalstis nonāktu pie kādiem kompromisiem, daudz reālāka tomēr šķiet iespēja, ka vienošanās, ja tādas vispār tiks panāktas, būs tikai īstermiņa, bet ASV un Ķīnas ekonomiskais konflikts jau pārskatāmā nākotnē atsāksies ar jaunu sparu. Ķīna ir pārāk daudz ieguldījusi globālas lielvalsts statusa atjaunošanā, lai apstātos ceļa beigās, un arī ASV ģeopolitiskā varenība pēdējās desmitgades laikā ir jūtami gājusi mazumā.

Papildus jāņem vērā arī daudzie šķēršļi pat īstermiņa vienošanos panākšanas ceļā. Asā iekšpolitiskā konfrontācija ASV un dažādu amatpersonu savstarpēji izslēdzošie regulārie paziņojumi ir noveduši pie Vašingtonas garantiju devalvēšanās, bet ASV valdības darbs ir daļēji paralizēts un nav skaidrs, vai
tā maz spēs sagatavoties nākamajai sarunu kārtai.

Tāpat daudzas ASV prasības ir Ķīnai pazemojošas, bet ultimatīvā formā izteiktie tirdzniecības piedāvājumi – neizdevīgi.

Piemēram, pragmatiskajiem ķīniešiem nav nekādas nepieciešamības iepirkt dārgos ASV energoresursus situācijā, kad vesela plejāde valstu tos piegādā par jūtami zemākām cenām.

Kopumā, pat ja izliekas nemanām ģeopolitisko faktoru, dažādu domstarpību ir tik daudz, ka to atrisināšana vien dažu, turklāt ne paša augstākā līmeņa sarunu kārtu laikā nav reāla. Tā ka laiks šajā gadījumā viennozīmīgi ir Pekinas sabiedrotais. Vašingtonai, ja vien tā ir gatava konsekventi turpināt uzņemto kursu, neatliks nekas cits kā pēc 1. marta turpināt likmju paaugstināšanu.

Viens no būtiskiem faktoriem, kas ietekmēs konflikta tālāko gaitu un arī iznākumu, savukārt būs kontinentālās Eiropas (Lielbritānija, kā zināms, atrodas pati savā dimensijā) izvēle, kurā pusē atrasties. Apvienotā Eiropa kopumā Ķīnai ekonomiskajā ziņā ir pat nozīmīgāks sadarbības partneris par ASV, un tās nostāja jūtami nosvērs svaru kausus uz vienu vai otru pusi. Īpaši svarīga šī nostāja ir tieši ASV, jo Eiropas atbalsts tām ļauj vismaz nezaudēt. Savukārt eiropiešu pāriešana Pekinas pusē gandrīz garantēti nozīmē, ka Vašingtonai tās mērķus sasniegt neizdosies.

Ņemot vērā šo faktu, var paredzēt, ka nosacītā kauja par Eiropu pavisam drīz sāks uzņemt aizvien lielākus apgriezienus, it īpaši ideoloģiskajā plāksnē. Tā vien šķiet, ka plašāka publika pavisam drīz sāks uzzināt daudz jauna par Ķīnas autoritāro režīmu, ķīniešu spiegiem, hakeriem un citu līdzīgu publiku, kuras visas kopā vienīgais sapnis ir apgriezt spārnus rietumu demokrātijai.

Savukārt tie, kuriem pietiks vēlmes iedziļināties jautājuma būtībā, varēs izzināt arī Rietumu ekspansijas vēsturi Ķīnā un nebūt ne pievilcīgākajiem nākotnes plāniem. Cits jautājums ir, vai visas šīs zināšanas palīdzēs Eiropai izdarīt savu izvēli.
 

 

Top komentāri

Tavs vārds
T
Katrs īstens demokrāts un liberālis Latvijā zina, ka ķiniešu globālisms ir tikpat nepareizs un autoritārs kā krievu gāzes vadi. Tā ka nevajag mūs te baidīt, ja.
meh
m
Par rakstu - pateicoties ASV fracking revolūcijai Eiropa jau ilgu laiku tiek nodrošināta ar lētu naftu. Labi ir tas, ka tāda lēta nafta silda ekonomiku attīstītajās valstīs un grauj ekonomiku Krievijā... Naftas ieguves blakusprodukts ir gāze - parasti to sadedzina, lai tā neuzkrātos, jo pretējā gadījumā sakrājusies gāze var uziet gaisā. Līdz šim gāzes transportēšana kuģos nebija ekonomiski izdevīga, jo gāzi bija lētāk transportēt pa caurulēm. Krievija nema nevar nodrošināt ar gāzi Eiropas vajadzības - un pilnīgi noteikti ka Baltijas valstīs un Polijā un pat Ukrainā ASV gāze maskās lētāk, kā no Krievijas transportētā, jo jau patlaban šajās valstīs gāze no Krievijas ir dārgāka par to pašu gāzi, ko Krievija piegādā Vācijai.
trusis nejaukais
t
ir jābūt stulbam, lai nesaprastu, ka Ķīna ir sagrāvusi Eiropas rūpniecību. ar tādiem, kas vēl tur saskata kautkādu izdevīgumu, nav vērts pat diskutēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē