Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Nauda, kas nonāk valsts sektora rīcībā, nav ministru un ierēdņu privātie līdzekļi

Jūs tērējat mūsu naudu

Diskusijās pirms 13. Saeimas vēlēšanām vairāki politiķi uzsvēra, ka naudas apjomu valsts budžetā varētu palielināt, apkarojot ēnu ekonomiku. Pēc būtības ideja mazināt ēnu ekonomiku un tā iegūt naudu, piemēram, pedagogu algu kāpumam, ir visai pamatota. Atbilstoši Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētā profesora Arņa Saukas un viņa kolēģu veiktajam pētījumam, ēnu ekonomika Latvijā pērn bija ap 22% no iekšzemes kopprodukta, un, kā mēdz sacīt eksperti, ar ēnu ekonomikas apjomu ir tāpat kā ar bezdarbu – tas nekad nebūs 0%, bet līmenis, uz ko vērts tiekties, ir 3–5%.

Politiķu iecere mazināt ēnu ekonomiku un tā iegūt vairāk naudas valsts budžetā nav naiva arī tāpēc, ka atbilst daudzās biznesa nozarēs valdošajam noskaņojumam, un, kā norādījuši paši uzņēmēji, tad godīgie nodokļu maksātāji pret saviem pelēkajā zonā iestigušajiem konkurentiem ir gatavi cīnīties visai mērķtiecīgi. Pēdējā laikā vairākas nozares, to vidū būvniecība, apsardze un citas, šo nozaru profesionālo organizāciju darba rezultātā ir veikušas pamatīgu pašattīrīšanās procesu, pierādot, ka vairs neakceptē shēmošanu ar nodokļiem un konkurences kropļošanu.

Taču ir vēl kāds būtisks aspekts. Gan Baltijas ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka, gan par Eiropas ēnu ekonomikas pētniecības aizsācēju atzītais Frīdrihs Šneiders ir norādījuši, ka rezultatīva tautsaimniecības pelēkās zonas mazināšana iespējama tikai tad, ja valsts sektors atbildīgi tērē nodokļos iekasēto naudu un nodrošina tēriņu pārskatāmību. Un šajā aspektā mūsu valstī ir problēmas. To kārtējo reizi pierādīja arī nesenie konflikti par Latvijas simtgades svinību izmaksām.

Dažs labs valsts sektora pārstāvis nepieciešamību pamatot sabiedrībai savus lēmumus un nodrošināt nodokļu maksātāju naudas tērēšanas caurspīdīgumu uztvēra kā personisku apvainojumu.

Turklāt tādi gadījumi, kad valsts sektora pārstāvji demonstrē šokējošu neizpratni par to, ka viņiem ir uzticēta visu nodokļu maksātāju nauda un ka viņu pienākums ir sabiedrībai atskaitīties par katru izlietoto centu, ir bijuši arī iepriekš un, spriežot pēc histēriskajiem strīdiem saistībā ar Latvijas simtgades koncerta izdevumu publiskošanu, būs arī turpmāk.

Tomēr beidzot ir laiks saprast – nauda, kas nonāk valsts sektora rīcībā, nav ministru un ierēdņu privātie līdzekļi, šo naudu ar savu darbu ir sarūpējuši visi nodokļu maksātāji. Protams, allaž kāds apgalvos, ka tērēts tiek nepareizi un ne vienmēr šī kritika būs pamatota, taču valsts sektora pārstāvju izvairīšanās tēriņus loģiski izskaidrot un vismaz censties pamatot ir apvainojums visiem godīgajiem nodokļu maksātājiem un it īpaši tiem uzņēmējiem, kuri cīnās pret ēnu ekonomiku savā nozarē. 

Top komentāri

MM
M
Pilnībā piekrītu. Nepubliskot nodokļu izlietojumu nozīmē, ka kaut kas ir nokrāpts! Diemžēl psrs skola, ka no valsts var zagt, darbojas ar nevaldāmu jaudu. Pēdējais spilgtākais - Askolds un valsts benzīns (par kompensācijām it kā dzīvošanai Liepājā arī var atcerēties). Kad kas mainīsies, tiešām nezinu. :-(
inga
i
Man ir spilgtā atmiņā Lidijas Lasmanes-Doroņinas stāstītais par savu bērnību, ka viņas tēvs, kas bijis kāds ierēdnis valsts iestādē, nav ļāvis meitai lietot zīmuli, jo tas ir "valsts īpašums". Ja šo attieksmi pret valsts mantu ievērotu mūsdienās, mums jau sen būtu pārtikusi valsts un budžets AR PĀRPALIKUMU!
P
P
Primā! Jubalta kungs var uzstāties 100.gadei pa velti,pārejiem jampampiņiem jāmaksā mana,bērnu, mazbēnu nauda.Vai pietiekoši nav sanēmuši trallinot visās iespējamās vietās pa kluso?To tagad sauc par PATRIOTISMU?Idiotisms.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē