Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Ja esi būtisks akcionārs, tev nebūs pašam vadīt savu banku

Kas lācītim vēderā?

Daudz tiek diskutēts par pēdējā laika notikumiem Latvijas finanšu tirgū un to ietekmi uz valsts reputāciju nākotnē, un tikpat aktīvi eksperti, organizācijas un valsts struktūras spriež par pasākumiem, kas Latvijai jāveic, lai atkoptos un attīrītos no šīs dubļu straumes. Tas, ka lietas labā kaut kas ir jādara, nav apstrīdams, tomēr jautājums ir par atsevišķu priekšlikumu mērķiem un jēgu.

Pagājušajā nedēļā savu artavu šajā jomā nolēma sniegt arī Latvijas Komercbanku asociācija (LKA). Priekšlikumos, ko LKA iesniegusi valdībai, ir tiešām virkne vērtīgu ideju, tomēr izbrīna kāds teikums, kas noslēdz pirmo priekšlikumu. Proti: "Vienlaikus no korporatīvās pārvaldības un risku uzņemšanās viedokļa būtu izvērtējams, vai kredītiestādes akcionārs – fiziska persona ar būtisku līdzdalību (10% un vairāk) drīkstētu būt šīs pašas kredītiestādes valdes loceklis, valdes priekšsēdētājs vai padomes priekšsēdētājs. Aicinām diskutēt par šo priekšlikumu un vērtēt tā turpmāku virzību." 

Jau ar neapbruņotu aci redzams, ka šādas normas pieņemšana tiešā veidā skartu nacionālā kapitāla Latvijas bankas, kuru īpašnieki – fiziskās personas – ir Latvijas rezidenti, jo Latvijā strādājošo ārvalstu banku filiāļu īpašnieki ir nevis svensons vai džonsons, bet gan konkrēta ārvalstu kredītiestāde, kuras gala akcionāri, piemēram, ir šie svensons vai džonsons, līdz ar to formāli atšķirībā no vietējā baņķiera bērziņa viņi varētu būt Latvijas filiāles vadībā.

Nav īsti saprotams šādas idejas iemesls, vēl jo vairāk ņemot vērā būtisku niansi – tieši tāpat kā attiecībā uz bankas dibināšanas procesu un tās dibinātājiem, arī uz valdes un padomes locekļiem Kredītiestāžu likumā ir noteiktas ļoti stingras prasības, kas automātiski izslēdz jebkādus riskus, ka šajos amatos varētu strādāt "riskanti cilvēki". Taču vēl jo vairāk – kādus riskus rada situācija, ja būtisks bankas akcionārs vienlaikus ir arī tās valdes priekšsēdētājs, kura interese par stabilu un drošu bankas darbu ir tik liela kā nevienam citam augstas raudzes speciālistam? Ja vadāmies pēc šīs loģikas, tad tāpat būtu jārīkojas jebkurā citā komercsabiedrībā – vai tā būtu zemnieku saimniecība, vai zāļu ražotājs – ja esi būtisks akcionārs, tev nebūs pašam vadīt savu uzņēmumu?

LKA pārstāvji Dienai pauda, ka plašāku viedokli par šo jautājumu un arī citām turpmākajām LKA aktivitātēm sektora ilgtspējīgajai attīstībai un stiprināšanai varētu sniegt jaunnedēļ.

Vienlaikus ļoti cerams, ka šis it kā nevainīgais priekšlikums tiks ļoti nopietni un kompetenti vērtēts un diskutēts, ja patiešām tiks apsvērta doma to virzīt ieviešanai likumā. 

Top komentāri

guntars gūte lec un pļūtē
g
Pat trollim guntaram gūtem būtu jāsaprot - ja tu esi nolaidis banku līdz bankrotam, tad tu neesi ne augstas, ne zemas klases speciālists - tu vispār neesi speciālists, bet noziedznieks un tava vieta ir kamerā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē