Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Kas politiskajiem kompromātiem vēderā

Pagājušajā otrdienā, dienu pirms savu iešanu politikā skaļi paziņoja bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs, sev līdzi aicinot citus bijušos kolēģus, pavisam klusi ietekmīgo priekšnieka vietnieka amatu Militārajā izlūkošanas un drošības dienestā (MIDD) pameta Maigurs Strīķis. Daudz apspriests kā Jutas Strīķes vīrs, viņš MIDD, kas tiek uzskatīts par tehniski vislabāk nodrošināto Latvijas specdienestu, bija atbildīgais arī par atbalsta sniegšanu KNAB izmeklēšanām (noklausīšanās, izsekošana).


Tāpēc var sagaidīt, ka jau tuvākajos mēnešos Latvijas politisko vidi ietekmēs fakts, ka savā vaļā ielās ir izgājuši divi par neatļautām politiskās un biznesa elites attiecībām ļoti informēti cilvēki, kuru ilggadējo ietekmi mazinājis jaunais politiskais līdzsvars, zaļo un zemnieku nākšana pie varas, Vienotības kāpšanās atpakaļ.

Dienai oficiāli minētais Strīķa aiziešanas iemesls: brīvprātīga pensionēšanās, sasniedzot 50 gadu vecumu, kas dod tiesības saņemt izdienas pensiju. Tas nešķiet līdz galam ticami, ņemot vērā, ka MIDD ir Aizsardzības ministrijas pārraudzībā un Strīķis nevarēja neapzināties, ka viņa pēctecis ietekmīgajā amatā nestāsies, neiegūstot kaut neformālu akceptu no Raimonda Bergmaņa (ZZS).

Tālākais ir viegli paredzams. Tie, kuriem ir veselīgas šaubas par bijušo operatīvo darbinieku nodomu motīviem, iepriekšējās darbības godīgumu un metodēm, jebkādas šīs kompānijas aktivitātes uzskatīs par politiskās un saimnieciskās vides sakārtošanu savās interesēs. Tie, kuri viņus uzskata par pēdējo cerību korupcijas izskaušanā, turpinās pievērt acis uz dažiem loģiskiem jautājumiem, ieskaitot to, kāpēc, par spīti lielajai ietekmei, kas vismaz pēdējos 10 gadus ir bijusi rokās viņiem un viņu domubiedriem dažādās tiesībsargājošajās iestādēs, Latvija turpina būt par kontrabandas un korupcijas paradīzi, garām valsts makam aizplūstot desmitiem un simtiem miljonu eiro.

Jau pirms Juraša paziņojuma izkristalizējās informācija, ka jau novirzīti lieli resursi viņa atmaskošanas kampaņai, bet šo līdzekļu kājas aug noziedzīgā vidē, kas kontrolē gaļas kontrabandu un labprāt pārņemtu arī nelegālo cigarešu rūpalu. Fonu notiekošajam veido arī pārbīdes Ekonomikas policijā, kuras akcīzes preču nodaļa gadiem nav vēlējusies vai spējusi samaitāt siltumnīcas apstākļus kontrabandas preču apritei, bet tika pamatīgi sapurināta pēc KNAB izstrādēm par virkni tās darbinieku. No valsts atveseļošanās viedokļa būtu labi, ja pēc šīm "zirnekļu cīņām burkā" neizdzīvotu neviens no tiem, vide attīrītos, nevis kāds grupējums gūtu priekšroku.

Sabiedrībai un medijiem ir jābūt gataviem, ka publiskajā telpā nonāks daudz patiesībai atbilstošu, no operatīvajām lietām smeltu detaļu, bet tās, visticamāk, tiks pasniegtas politiski un saimnieciski izdevīgā mērcē, starp faktiem ietamborējot melus. Vienlīdz veselīgas aizdomas gan par Juraša kompānijas, gan viņa "atmaskotājiem" ir labākais veids, kā netikt apmuļķotiem, kļūstot par naiviem politisko paziņojumu vai atmaskojumu patērētājiem, kamēr to autori sakārto saimniecisko vidi uz valsts maka rēķina.

Top komentāri

Dāvis
D
Jo vairāk kāds politikā iesaistītais zin, jo vieglāk viņam vienoties ar jebkuru citu politikā iesaistīto. Citādi šāda apgrozībā izlaistā vērtszīme nekā no citiem neatšķiras. Godīgums un līdzīgi jēdzieni politikā nav pazīstami.
jautājums
j
Ja nav varējuši nevienu norakt esot amatā, tad tagad pavisam šaubīgi, ka tas varētu izdoties. Izmetīs kompromātu? Bet gadu desmitiem par visu un visiem ir lieti tādi dubļi, ka Latvijas iedzīvotājus varētu šokēt tikai paziņojums, kā kāds politiķis vai amatpersona ir godīgs. Ir iestājies absolūts tiesisais nihilisms. Vispār- iet vai neiet politikā, bet šaubos, ka tur, kas baigi iznāks. Lai gan Bordāna partija , visticamāk, nošķels daļu NA elektorātu un varbūt pārņems daļu V vēlētāju.
Mantrausis
M
Rakstam tieša saskare ar šārīta tēmu "Satori" par ziņošanu ("stučīšanu"). Manuprāt, ar konkrētu ļaužu palīdzību gadus 15 vai vairāk mums tiek mācīta ļoti vienkaršota jautājuma uztvere. Ja cilvēks pārstāv t.s. "sistēmu" (policija, KNAB, SAB), viņš noteikti būs "labais, pareizais, godīgais" – vajag tikai pareizi formulēt teikumu. Aizmirstam būtisku lietu – plašāku skatījumu un faktu, ka kaut kur izplatījumā ekesistē vēlme "par katru cenu kaut ko atrast". Diemžēl, patlaban neviens nav pasargāts no šīs vēlmes. Ir cilvēks, kas kādam "neērts", paskatīsimies, par ko viņu varam apsūdzēt. Reultātus redzam gana bieži un ir žēl, ka, spriežot šauri, tas reti kuru uztrauc....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē