Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kāzu dejas

Iepriekšējās nedēļas beigās plašu rezonansi izraisīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina ierašanās Austrijas ārlietu ministres Karinas Kneislas un uzņēmēja Volfganga Meilingera kāzās. Ielūgumu Krievijas prezidents saņēma no Austrijas ārlietu ministres.

Lai arī kāzas ir privāts pasākums, Putina ierašanās nebija nekas pārsteidzošs no politiskā viedokļa. Pirmām kārtām jau Austrijas ārlietu ministri amatam nominējusi Brīvības partija, kura nekad nav slēpusi labvēlīgu attieksmi pret Maskavu un skeptisku nostāju pret Briseli. Līdzīgs ir arī visas Austrijas valdības viedoklis, pie kam nevis tāpēc, ka būtu pēkšņa iegriba, bet gan tāpēc, ka šādai nostājai ir gana liels atbalsts vēlētāju vidū.

Austrijai pastāvēja īpašas attiecības vēl ar Krievijas priekšteci PSRS. Otrā pasaules kara beigās Austrijas teritoriju okupēja padomju karaspēks, un Maskavā ilgi nevarēja izšķirties, vai piekrist priekšlikumam atjaunot Austrijas demokrātisko sistēmu, vienlaikus padarot to par neitrālu valsti, vai arī ieskaitīt Vīni sociālisma nometnē. Beigās svaru kausi tomēr nosvērās par labu demokrātiskai un neitrālai Austrijai, kas pēdējai vēlāk ļāva izvairīties no virknes politisku un ekonomisku problēmu.

Pēc tam, tā dēvētā aukstā kara gados, ar Austrijas starpniecību tika risināta liela daļa formālo un arī neformālo PSRS sarunu ar rietumiem. Tas padarīja Vīni par nozīmīgu punktu tā laika diplomātiskajā kartē, un mūsdienu Austrijas valdībai nav pretenziju pret valsts starptautiskā nozīmīguma paaugstināšanu, atkal uzņemoties starpnieka lomu starp Maskavu un rietumiem.

Tāpat Austrija bija viens no galvenajiem PSRS ārējās ekonomiskās sadarbības partneriem. Ar Austrijas starpniecību biedri komunisti iepirka rietumu tehnoloģijas, plaša patēriņa preces un vēl daudz kā cita. Arī fakts, ka Austrija šodien ir nozīmīgs gāzes sadales punkts, ir mantojums no šīs sadarbības. Un, tā kā daudzas ekonomiskās saites pastāv joprojām, sankcijas pret Krieviju ir radījušas Austrijas biznesam jūtamus zaudējumus un attiecīgi arī prasības tās atcelt.

Papildu iemesls draudzībai ir arī gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvniecība, kurā Austrija ir ieinteresēta ne mazāk par Vāciju. Austrijas enerģētikas kompānija OMW jau ir ieguldījusi šī projekta īstenošanā ievērojamus līdzekļus, gāzesvads sola jūtamus ilgtermiņa ieguvumus gan Austrijas rūpniecībai, gan ekonomikai kopumā. Zaudēt to visu Vīne nevēlas.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, nevajadzētu brīnīties par to, ka abu valstu oficiāli draudzīgās attiecības kļūst arī savā ziņā privāti draudzīgas. Cits jautājums jau ir, cik tālu var sniegties šīs draudzības publiskās izpausmes.

Top komentāri

Pipars
P
Uz doto momentu pasaulē konceptuāli ir 6 projekti kuri savā starpā ved cīņu... 1 melnais internacionāls (Vatikāns) (vecie eiropas zemes īpašnieki grāfi baroni utt.) 2 sarkanais halifāts (Stambula) 3 zelta pūķis (Pekina) 4 vecās derības dēli (Londona) 5 jaunā Bābele (Ņujorka) 6 jaunā orda (Maskava) Mēs redzam ka Putins kas neapšaubāmi ir Eirāzijas savienības pārstāvis (jaunās ordas) projekta ietvaros šoreiz kā ar pirmo izvēlējās tikties tieši ar Austrijas brīvības partijas biedru, tātad -ar tiešo melnā internacionāla pārstāvi, nevis ar liberālā jaunās Bābeles projekta pārstāvi Merkeli vai teiksim Makronu... tas nozīmē ka starp šiem projektu pārstāvjiem ir notikusi zināma vienošanās...! Starp citu, Sedlenieka kungs, kā jūs domājiet pie kura no augstākminētajiem projektiem pieder misters Tramps? he he...
rekur
r
Bet, ja nu Putins atbrauktu uz Rīgu un nodejotu Rinkēviča kāzās. Ar līgavu. Tas būtu diplomātijas kalngals. Visi raudātu prieka asarās un teiktu- paskatieties, kāds labs cilvēks. Un bruņrupuča nesējam vairāk nebūtu jābūvē bunkuri Rīgas Centrā.
Nožēlojami, Austrija
N
"...nekad nav slēpusi labvēlīgu attieksmi pret Maskavu un skeptisku nostāju pret Briseli..." ---- tad ko vēl austrieši dara ES, ja jau tik ļoti tā nepatīk? Lai tinas pie čekistiem, stājas NVS un no ES ārā. Mums šādi kurmji nav vajadzīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē