Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ķīniešu sociālisms

Otrdien Ķīnas Komunistiskās partijas (ĶKP) XIX kongresā pieņemts lēmums iekļaut partijas galvenajā dokumentā – statūtos, kuru statuss Ķīnā ir augstāks nekā valsts konstitūcijai, – partijas ģenerālsekretāra un vienlaikus Ķīnas Tautas Republikas priekšsēdētāja (valsts prezidenta) Sji Dziņpiņa vārdu un viņa "sociālisma ar ķīniešu specifiku jaunajam laikmetam" koncepciju.

Šāds kongresa lēmums oficiāli nostāda Sji Dziņpiņu blakus komunistiskās Ķīnas patriarhiem Mao Dzedunam un Denan Sjaopinam, kā arī nozīmē viņa varas ievērojamu palielināšanos, kas šajā gadījumā ir pat būtiskāk nekā fakts, ka biedra Sji sociālisma koncepcijas 14 punktus turpmāk nāksies zināt no galvas ikvienam Ķīnas skolniekam.

Sji Dziņpiņa jaunais statuss ļaus viņam daudz efektīvāk īstenot iecerētos plānus, jo iekšējo opozicionāru un amatpersonu iebildumi pret ĶKP statūtiem vai tajos iekļauta ģenerālsekretāra politiku jau ir pavisam kas cits nekā iebildumi pret atsevišķiem partijas vai tās līdera lēmumiem. Lai cik liela līdz šim arī būtu komunistu līdera ietekme, pilnīgas kontroles pār visām partijas un valsts struktūrām viņam nekad nav bijis – kā dažādu iekšējās opozīcijas grupējumu, tā nesamērīgās birokrātijas dēļ. Šķietami monolītā un hierarhiskā ĶKP sastāv no dažādiem reģionālajiem un interešu grupējumiem, bet daudzās un pretrunīgās intereses vainago viena no pasaulē birokrātiskākajām sistēmām, kuras ietvaros sadarbība pat starp dažādām vienas iestādes nodaļām bieži mēdz būt tik slikta, ka visos līmeņos regulāri nākas veidot tā dēvētās mazās grupas dažādu iestāžu sadarbībai kāda projekta īstenošanas ietvaros. Apzinoties šos trūkumus, Sji Dziņpins vēl iepriekšējā ĶKP kongresā līdztekus citiem nodomiem paziņoja par plāniem līdz 2020. gadam reformēt kopumā 15 valsts pārvaldes nozares, tomēr pārmaiņas notiek lēnāk, nekā plānots sākotnēji, galvenokārt birokrātijas un iekšējās opozīcijas apvienotās pretestības dēļ. Izrādījās, ka, lai panāktu iecerēto, Sji Dziņpiņam nepieciešams daudz vairāk varas nekā līdz šim, tajā skaitā arī jomās, kas tradicionāli atrodas valsts premjera kompetencē.

Tagad, šķiet, Ķīnas komunistu līderis ir spējis kongresā panākt sev vēlamo. Pateicoties šādam fonam, nepavisam nešķiet neizpildāmi arī ĶKP kongresa sākumā pasludinātie "sociālisma ar ķīniešu specifiku" mērķi – līdz 2035. gadam būtībā pārvērst Ķīnu par pasaules politisko un ekonomisko lielvaru nr. 1. Īpaši slēpti šie mērķi gan netika arī iepriekš, tomēr Ķīnas politiskās sistēmas specifikas dēļ skaļie paziņojumi par nākotnes plāniem bieži tika uzskatīti par populistisku nodevu komunistiskajai pagātnei. Tagad var izrādīties, ka plāni ir pavisam reāli, bet paziņojumi – nepavisam ne populistiski. 

Top komentāri

austrumi nav sarkani
a
Mao Dzeduns ir lielākais noziedznieks cilvēces vēsturē, kura kontā ir vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvības - pārsvarā mirušu bada nāvē. Un ķīnieši šo izdzimteni godina.
reptilis
r
Vakar izlasīju rakstu,kura autors apgalvo,ka Ķīna...Indija...Krievija ..pārspīlē savu iedzīvotāju skaitu. Viņš to pamato ar izaudzēto graudaugu daudzumu Pasaulē.Varbūt, kāds ir papētijis šo jautājumu?
Karklu Vacietis
K
Raksts Zandera līmenī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē