Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kompromisu nebūs?

Iepriekšējās nedēļas beigās Vācijā noslēdzās 54. ikgadējā Minhenes drošības konference – viena no pasaulē nozīmīgākajām diskusiju par drošības jautājumiem platforma.

Kaut vai tikai šī iemesla dēļ Minhenes drošības konferencēm tradicionāli ir liela ietekme uz sabiedrības viedokli, tostarp rosinot kādus konkrētus rīcības plānus drošības turpmākai garantēšanai. Šoreiz kopaina gan izrādījās mazāk iepriecinoša. Konference kļuva par apliecinājumu faktam, ka starptautiskā drošība atrodas zemākajā līmenī kopš aukstā kara beigām, bet optimistisku signālu un perspektīvu vietā vēl skaidrāk tika iezīmētas uzreiz vairākas lūzuma līnijas, pat katra no kurām atsevišķi jau slēpj atklāta konflikta draudus.

Galvenais krīzes drošības jomā cēlonis tikmēr ir fakts, ka šobrīd globālā mērogā intensīvi veidojas jauna, "neliberāla pasaules kārtība", kā tā nodēvēta pirmskonferences ziņojumā. Tā dēvētie kolektīvie Rietumi ar ASV priekšgalā vairāk nav dominējošā militārā lielvara un lielā mērā šī iemesla dēļ zaudē arī politisko, ekonomisko un ideoloģisko līderību. Šo situāciju savukārt izmanto neliberālās lielvaras, pirmkārt jau Ķīna un Krievija, kuras cenšas atgūt Rietumiem savulaik zaudētās pozīcijas, veidojot jaunu, jau daudzpolāru pasaules kārtību. Līdzīgi procesi vēstures gaitā ir piedzīvoti jau daudzkārt, tā kā nekā unikāla šeit nav.

Galvenā problēma tikmēr ir tur, ka

vērienīgas izmaiņas ģeopolitiskajā konfigurācijā reti ir izrādījušās iespējamas bez tikpat vērienīgiem un postošiem konfliktiem.

Arī šoreiz atklāta konflikta draudi nav nereāli. Lielvalstu kodolarsenāli, protams, kalpo kā savaldošs faktors, un apzināti sākt karadarbību neviena puse nav gatava, taču tas neizslēdz iespēju, ka konflikts var sākties kādas nejaušības vai neveiksmīgas apstākļu sakritības dēļ vai ka plašā karadarbībā nevar pāraugt kādas lokālas domstarpības.

Lai šos riskus novērstu, savukārt ir nepieciešami kompromisi un pirmkārt jau vienošanās par jaunu starptautiskās drošības arhitektūru, būtībā legalizējot ģeopolitiskajā kartē notikušās izmaiņas. Alternatīva ir spriedzes un risku tālāks pieaugums, Rietumiem cerot panākt neliberālo lielvalstu atteikšanos no to ambīcijām, pēdējām savukārt cerot uz Rietumu potenciāla tālāku samazināšanos. Kā liecina Minhenes drošības konference, kompromisiem, kas vienlaikus būtu arī liberālās pasaules kārtības kraha atzīšana, lelākā daļa rietumvalstu politiskās elites nav gatava. Tas savukārt nozīmē, ka negaisa mākoņu pie starptautiskās drošības debesīm kļūs tikai vairāk.

Top komentāri

WTF
W
Sedlenieks ir viens no retajiem, kas raksta savādāk kā standarta proamerikāniskie skribenti. Pārmaiņas notiek jau labu laiku un 'Rietumu pasaule' (ASV, tās anglosakšu satelīti, Eiropas Savienība un kolonijas kā LV) neizbēgami zaudē - ne militāri, lai gan arī tur situācija mainās, bet ģenētiski. Rietumu degradācija ir redzama katram veselīgi domājošam indivīdam (zilās vērtības, genderisms, politkorektuma diktatūra, nauda kā vienīgā vērtība, vīriešu degradēšan utt.) Vēsture mainās un impērijas noriet, tagad sākas Eirāzijas laiks. Bet taisnība Sedleniekam, ka diemžēl šādas pārmaiņas nenotiek bez lieliem satricinājumiem...
reptilis
r
Nu,gan sarakstija muļķību kalnu:)))...""liberāļa""Obamas...Merkeles...Sarkozi laikā sākās visa šī šļura - Krievijas iebrukums Grūzijā - nekādu seku ....nē bija perezgruzka!Lībijas sabombardēšana - migrantu straume no Āfrikas. Sīrijas pilsoņu karš - migrantu straume. Tramps,kā iedeva pa zobiem ar raķešu triecienu...atļāva ģenerāļiem rīkoties - krievu algotņu līķu kaudze. Obamas ņuņīgā politika noveda pie Krimas aneksijas un Donbasa okupācijas.
aizliegts viedoklis
a
Kompromisi ar nacistiem, komunistiem un tamlīdzīgiem deģenerātiem tikai palielina deģenerātu ietekmi. Tātad, ja deģenerāti izvēlas konfrontāciju, viņi to dabūs. Noziedznieks madžiņš piesaka debilšovu ''Savienojums ir, bet nav.''
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē