Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kuram jājūtas atbildīgam?

Uzskats, ka citās valstīs, it īpaši tajās, kas atrodas uz ziemeļiem no Latvijas, viss notiek labāk, gudrāk un pareizāk, ir visai diskutabls. Tomēr saistībā ar nesen virmojušajām emocijām par cilvēku drūzmēšanos brīvdabas pasākumā Rīgā, Tērbatas ielā, un novērojumiem šovasar Helsinkos un citur Somijā, jāsecina vien ir, ka salīdzinājums tiešām ne vienmēr ir glaimojošs mūsu valstij.

Somijas iedzīvotāji masveidā nesēž mājās, baidoties no Covid-19, bet izbauda vasaru – apmeklē muzejus, ved bērnus uz dažādām izklaides vietām, ietur maltītes kafejnīcās, brauc ar kuģiem, prāmjiem un sabiedrisko transportu –, taču gandrīz visur ir vērojams tas, ka cilvēki rāmi un bez stresa ievēro distancēšanos. Somijas sabiedrības mentalitāte ļauj mierīgi izretoties rindā pie veikala kases, kafejnīcā necensties apsēsties pie viena galdiņa ar svešiniekiem un bez agresīvas pretestības ievērot vairākos muzejos pastāvošo nosacījumu, ka vienā ekspozīcijas telpā vienlaikus ieteicams uzturēties ne vairāk par, piemēram, pieciem cilvēkiem. 
 

To vērojot un paralēli lasot ziņas par notikumu Rīgā, Tērbatas ielā, ir jādomā par šajā nenoliedzami sarežģītajā Covid-19 izplatības risku radītajā situācijā pastāvošo dalīto atbildību – pirmkārt, par katra cilvēka paša atbildību, otrkārt, par jebkura pasākuma organizatora un ikvienas administrācijas (muzeja, veikala, kafejnīcas, pasažieru pārvadātāja u. c.) atbildību, treškārt, par to politiķu, kuri ir lēmumu pieņēmēji, atbildību un, ceturtkārt, par likumsargu atbildību. Demokrātiskā Eiropas valstī, kāda nenoliedzami ir mūsu Latvija, noteikti neiederētos tas, ka politiķi ar saviem lēmumiem ilgtermiņā ierobežotu iedzīvotāju brīvību un ka likumsargiem tiktu piešķirtas milzīgas pilnvaras kontrolēt to, kā pieņemtie nosacījumi tiek ievēroti. Skarbi kontrolējošas metodes iederas nedemokrātiskos politiskajos režīmos, savukārt demokrātiskās valstīs dominē paļaušanās uz indivīdu veselo saprātu un to, ka vismaz sabiedrības vairākums arī tādās nestandarta situācijās, kāda ir šī Covid-19 krīze, prot rīkoties adekvāti.
 

Pieļaujams, ka tādu cilvēku, kuri fanātiski tic, ka Covid-19 ir vien mistisku globālo spēku izdomājums, mūsu valstī nav daudz, un lielāks varētu būt tādu iedzīvotāju skaits, kas atzīst Covid-19 esamību, bet kuriem nav viennozīmīga viedokļa par šīs slimības bīstamības līmeni. Tas arī ir loģiski, jo eksperti atzīst, ka Covid-19 izpētes process vēl ir tikai sākumposmā. Taču arī šajā neskaidrajā situācijā katrs pats var rīkoties racionāli, neaizejot galējībās un negaidot, ka ikkatru viņu soli noteiks politiķi un uzraudzīs policija.

Top komentāri

no laukiem
n
Sveiciens Magdai vārda dienā! Pilnīgi atbilstoši un pamatoti rakstīts, ka atbildība ir dalīta. Neizstāvēs visur policija, neaizliegs visu ar likumu. Katram pašam arī jāapzinās situācija. Vai koncerts bija tik nenormāli vilinošs, lai, redzot drūzmēšanos, to tomēr neatstātu? Par kādu gan demokrātiju runāt, ja cilvēki nespēj galveno - domāt? Toties labi prot par to, ka paši nedomāja, vainot citus.
Pilsonis to MAGDA RIEKSTIŅA
P
Šis nu gan ir pārspīlējums, jeb melu paveids: "Skarbi kontrolējošas metodes iederas nedemokrātiskos politiskajos režīmos". Skaidroju: kad iet runa par tautas veselību, bet daudziem - dzīvību vai nāvi, tad bezatbildīgā, infantīlā attieksme (paļauties uz cilvēku pašu atbildību) ir jāatmet. Tautas pārstāvji ir demokrātiski ievēlēti, lai viņi, ja nepieciešams, izglābtu tautu! Katrai problēmai ir jāpiemēro atbilstoša spēka rīki. Covid gadījumā - tā ir precīza un stingra kontrole tur, kur to vajag.
Pravietisnejaukais
P
Gadījumos, kad cilvēku nomāc liela gūzma grūti atbildamu jautājumu, ir vērts zināt arī Dieva viedokli. Vai sekojošajās Svēto Rakstu rindās gadījumā nav atslēga kādām cieši aizslēgtām durvīm, pa kurām cilvēce ilgi bet nesekmīgi laužas iekšā? Pravieša Jeremijas grāmata 17: 5-8 Tā saka Tas Kungs: ”Nolādēts (neveiksmei lemts)ir, kas paļaujas uz cilvēkiem un tur miesu par savu atbalstu.Tas ir kā kails koks tuksnešainā klajumā, tas nekad nekādu labumu neredzēs. ... Bet svētīgs ir tas, kas paļaujas uz to Kungu un kura cerība ir tas Kungs! Tas ir kā koks, kas stādīts pie ūdens un kas rieš savas saknes jo tuvu upei, tas nebīstas karstuma, tā lapas paliek zaļas. Arī sausā gadā tas nebīstas, tas nemitīgi dod savus augļus.”
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē