Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis
Naudas atmazgāšanas problēmai ir starptautiski mērogi

Lai reputācija neapsūbē

Saistībā ar Latvijas finanšu sektora satricinājumiem, kuri, visticamāk, nav izrādes pēdējais cēliens, pēc kura priekškars krīt, bet seriāla vidus sērija, kas noslēdzas ar vēstījumu "turpinājums sekos", bieži dzirdēts, ka cietusi banku sektora reputācija un mūsu valsts labā slava. Pēc Parex bankas aiziešanas pagātnē un Krājbankas kraha uzspodrinātais tēls, kuru gan apēnoja Trasta komercbankas problēmas, tagad atkal esot zaudējis gaišo spožumu.

Te jāteic, daļai iedzīvotāju joprojām piemīt tendence visu vērtēt kategorijās – labs vai slikts. Daudzkārt jau diskutēts par to, ka centieni uzspiest zīmogu "viss ir labi" vai "viss ir slikti" ir padomju laiku mantojums, kas neatbilst XXI gadsimta realitātei. Nav tik vienkārši, arī vērtējot finanšu jomas reputāciju! 

Pērnā gada nogalē Diena un citi mediji vēstīja par Eiropas Parlamenta (EP) Nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, nodokļu apiešanas un izvairīšanās no nodokļu maksāšanas izmeklēšanas komitejas, pazīstamas arī kā PANA komiteja, secinājumiem. EP deputāti no Latvijas Dienai atzina, ka mūsu valsts bija nonākusi uzmanības lokā saistībā ar darījumiem, kuros figurēja Trasta komercbanka un Moldova, proti, runa bija par shēmu, kas pazīstama kā Laundromat jeb Globālā mazgātava. Taču, kā uzsvēra EP deputāti, tika arī secināts, ka starptautiska mēroga naudas atmazgāšanas shēmā bija iesaistītas daudzas valstis un dažādas bankas.

Tā kā nav pamata apgalvot, ka Latvija ir vienīgā valsts, kuras finanšu sektors mēdz iekrist naudas atmazgāšanas slazdā.

EP mērogā tika atzīts, ka riski vērojami Dienvideiropā un vispār – modrai jābūt ikvienai valstij. EP secinājumus vērts atcerēties ne jau tāpēc, lai teiktu – mēs Latvijā nemaz neesam tik slikti, citi ir vēl sliktāki –, bet gan tāpēc, lai apzinātos, ka naudas atmazgāšanas problēmai bijuši, ir un būs starptautiski mērogi. Te nav runa par tādu ēnu ekonomikas izpausmi kā Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvju savulaik iecienītais piemērs – autoservisā klientiem nedod norēķinu dokumentus par veikto automašīnu remontu un šo nereģistrēto naudu izmanto aplokšņu algām.   

LTV raidījumā de facto 4. martā Kontroles dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns norādīja, ka Latvijai risku iepīties naudas atmazgāšanas shēmās pastiprina tas, ka ģeogrāfiski mūsu valsts ir tilts starp Austrumiem un Rietumiem. Ģeogrāfiskā situācija ir tāda, kāda ir, Latvija nekad nebūs Islande – sala tālu okeānā. Taču tas, ko sabiedrība var pieprasīt un ko vajag pieprasīt no amatpersonām, kas atbildīgas par nelikumību novēršanu Latvijā, ir tālredzīga un realitātei atbilstoša rīcība.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Ar patvarīgu Rimšēvica noņemšanu no amata bez jebkādiem pierādījumiem Latvija nostāda sevi vienā līmenī ar Z.Koreju ! FUI !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē