Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Latvietis cieš klusi. Politikā bez pārmaiņām

Pēdējo nedēļu lielais tracis par lāčiem un nodokļiem, kas rezultējās minimītiņos pie Saeimas, ir, ja ne kāda režisēti mēģinājumi sabiedrības neapmierinātības un protesta jaudas mērīšanai, tad noderīgs palīgmateriāls divu nākamā pusotra gada priekšvēlēšanu kampaņu organizētājiem gan.

Riebums vai vismaz nepatika pret partijām un politiķiem Latvijā ir akmenī iecirsta, lai arī šobrīd ir latentā stadijā. Latentā, jo pagaidām īsti nerādās potenciāls jauna politiskā spēka izveidei, kas spētu savākt tik lielu protesta balsojumu, lai 2018. gada rudenī Saeimā izveidotu frakciju, ko nevarētu ignorēt, nominējot premjeru un sastādot valdību.

Sabiedrībai sāp tēmas, kas tradicionāli ir varas partiju, ne jauno laiku solītāju repertuārs. Latvijas iedzīvotājus visvairāk uztrauc sociālās problēmas, ekonomiskā situācija – rāda martā publicētais Eiropas Komisijas pasūtītais Eurobarometer ziņojums par sabiedrības noskaņojumu. Veselības un sociālās aprūpes sistēma, ekonomiskā situācija, bezdarbs, nodokļu sistēma, pensijas un dzīves dārdzība ir Latvijas vēlētāju top problēmas. Attieksmi pret korupciju, kas teorētiski varētu būt politikas jaunpienācēju repertuārs, var netieši izlobīt no latviešu dramatiski augstās neuzticēšanās politiskajām partijām (85%!), Saeimai, valdībai, valsts pārvaldei un tiesu sistēmai.

Dzīves dārdzība un valdības ekonomiskā politika it kā varētu būt vistrāpīgākais un visvairāk uzrunājošais iemesls, ap kuru panākt cilvēku viļņošanos un, ja vilnis sacelts pietiekami augsts, arī kādu politiķu vai partiju noskalošanu no skatuves. Bet tikai "it kā".

Pagājušajā nedēļā pie Saeimas (bet ne pie Rīgas domes!) tika noorganizēts pikets par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim. Organizētāji apgalvoja, ka par iniciatīvu internetā savākti 17 000 parakstu, bet pie Saeimas ziņu aģentūra LETA saskaitīja vien 150 protestētāju. Un tas pēc tam, kad tēma trīs nedēļas cilāta vakara ziņu sižetos. Pret nu jau folklorizēto lāci uz velosipēda pie Saeimas trīs dienas vēlāk savācās 200 demonstrantu.

Iespējams, Ušakova Saskaņas pēdējo gadu aktivitātes, organizējot dažādus Rīgas domes struktūru piebarotu kabatas arodbiedrību mītiņus pret valdības saimnieciskiem lēmumiem un ekonomisko politiku kopumā, latviešos radījušas piesardzību.

No otras puses, sauja savvaļas zvēru aizstāvju un stāsts par Džemmas Skulmes nepanesamo nekustamā īpašuma nodokli spēja teju mēnesi diktēt televīzijas ziņu pirmos sižetus un virsrakstus avīzēs un portālos. Tas ļauj domāt, ka, prasmīgi kampaņojot, pie vajadzības "telegrāfs" tiktu ieņemts bez pretošanās. 2009. gada 13. janvāra grautiņi Vecrīgā, ja kāds ir aizmirsis, sekoja pāris politiķu, tostarp vēlākā Vienotības līdzdibinātāja Štokenberga, aicinājumiem uz protesta akciju Doma laukumā. Divus mēnešus vēlāk valdība jau bija nomainīta, un uz nākamajiem pieciem ar pusi gadiem pie varas nāca Vienotība.

Nē, šis nav aicinājums noniecināt pilsoniskās sabiedrības aktivitātes, šī ir veselīga piesardzība un aicinājums nekļūt par skaļi svilpjošu lokomotīvi, kurai kāds var piekarināt savus vagoniņus.

Top komentāri

reptilis
r
Kā man ir noriebusies šitā melu izplatīšana par latviešiem! Mēs jau ciešam klusējot...mēs jau nepretojamies..nav latviešu dabā dumpoties....- tas viss ir meli,kurus izplata nedaudz humanitārajās zinātnēs apskolojušies cilvēciņi:((( latvieši visu laiku ir dumpojušies - kur Krievijas impērijā vispirms atcēla dzimtbūšanu?...kur bija Kauguru nemieri...kartupeļu dumpji..muižu dedzināšana...pat pirmie nemieri pēc 2008.gada krīzes bija Latvijā! Ja nebūtu valdošie uz neizdevīgiem noteikumiem iestājušies ES ,tad pašreizējā vara jau sen būtu nomainīta! Bet mūsu ""tvaika katlā""ir vārsts ,jeb ,kā teica ministrs Vilks un grāmatvedis Dombrovskis - kuram kaut kas nepatīk -brauciet prom! Tā nu tas ""tvaiks""aiziet svilpē,jo jaunākie un niknākie ir prom ....,un pensionāri ...invalīdi...ierēdņi.. revolūcijas nerīko. Revolūcijas ir jauno un spēcīgo lieta.
TrollisJT
T
Ja tvaika katlu pārkurina, tvaika katls cieš klusējot... .
:)
:
Kaut kad tomēr notiek - pirms nepilniem diviem mēnešiem nodibinājās īsta, Eiropeiska sociāldemokrātu partija Progresīvie. Ušakovs nav vienīgais kreisais. Par labklājības valsti Latvijā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē