Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielo Tuvo Austrumu daudzstūris

Vakar Irāna Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) apsūdzēja Izraēlu 29. janvārī notikušā bezpilota lidaparātu uzbrukumā vienam no valsts militāri rūpnieciskā kompleksa objektiem valsts vidienes pilsētā Isfahānā. Uzbrukumā būtiski postījumi netika nodarīti, taču, tā kā tas notika uzreiz pēc Irānas vidienē piedzīvotās zemestrīces, atsevišķi plašsaziņas līdzekļi pasteidzās paziņot pat par liela mēroga kara sākšanos.

Vēl divas dienas iepriekš kāds provalstiski noskaņots irāņu ekstrēmists uzbruka Azerbaidžānas vēstniecībai Teherānā: tika nogalināts viens un ievainoti divi apsargi. Baku paziņoja, ka Irāna ir "atbildīga" par uzbrukumu, un tās diplomāti pameta Irānas galvaspilsētu. Teherāna notikušajā ierasti meklē Izraēlas pēdas, tostarp valsts galvenā oficiālā izdevuma angļu valodā Tehran Times kārtējais numurs iznāca ar virsrakstu Baku nevajadzētu saņemt pavēles no Telavivas (Baku Should Not Take Orders from Tel Aviv).

Militārpolitisko attiecību saasināšanās starp Irānu un Izraēlu nav nekas jauns. Irāna neatzīst Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu, savukārt pēdējā Irānu un tās kodolprogrammu uzskata par eksistenciālu apdraudējumu, pret kuru vēršas ar visām pieejamām metodēm. Turklāt neatkarīgi no valdības, lai gan pastāv likumsakarība – jo labējākas ir Izraēlas valdības, jo lielāka vērība Irānas jautājumam tiek pievērsta publiskajā telpā. Šobrīd Benjamina Netahjahu izveidotā valdība tiek uzskatīta par pašu labējāko Izraēlas vēsturē, un Irānas radīto draudu novēršana ir pasludināta par vienu no tās augstākajām prioritātēm. Attiecīgi arī notiekošais nepārsteidz.

Citādi ir ar Azerbaidžānu, kuru Teherāna vaino Irānas azerbaidžāņu atbalstīšanā neseno masu protestu laikā un separātisma kurināšanā to apdzīvotajās valsts ziemeļaustrumu provincēs, kā arī ciešos sakaros ar Izraēlu (pēdējā ir lielākā bruņojuma piegādātāja Baku). Lieki piebilst, ka aiz Azerbaidžānas stāv Irānas sāncense reģionā Turcija, kuras priekštece Osmaņu impērija ar Persijas impēriju karoja ne mazāk kā ar Krievijas impēriju. Baku šāda mēroga attiecību pasliktināšanos ar Teherānu piedzīvo pirmoreiz.

Cits jautājums, ka neviena no konfrontācijā iesaistītajām valstīm ne tikai nav gatava, bet arī nevēlas atklātu karadarbību. Kareivīgie demarši tiek izmantoti galvenokārt iekšpolitiskajai mobilizācijai. Vienlaikus ir vērts atcerēties, ka ģeopolitiskā situācija globālā mērogā pēdējā gada laikā ir mainījusies, tas samazina arī pārliecību, ka procesi turpinās ritēt pa vecajām un ierastajām sliedēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē