Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Maruta Ērgle: Pārdevēja darbs nav viegls, profesionālu pārdevēju trūkst

Baltika Latvija valdes locekle Maruta Ērgle intervijā Dienas žurnālistei Magdai Riekstiņai.

Regulāri atverat jaunus veikalus. Darbiniekus atrast ir grūti, vai arī strādātgribētāji rindā stāv?

Trūkst nevis darbinieku vispār, bet nopietnu, profesionālu darbinieku. Piemēram, nāk cilvēks pieteikties darbā par pārdevēju, bet brīnās, ka darbā būs jārunā ar pircējiem, nevis vienkāršo jāstāv veikalā. Protams, pārdevēja darbs nav viegls, arī tāpēc, ka pircējiem Latvijā raksturīgs ne jau tas laipnākais, pieklājīgākais komunikācijas stils. Es nerunāju par visiem, bet daudziem cilvēkiem mūsu valstī piemīt tendence izturēties asi un augstprātīgi. Latvijā pircēji atļaujas izturēties pret pārdevējam tā, kā ārzemēs nekad neatļautos. Bet pārdevējām profesionāli jātiek galā ar tādām situācijām. Ne visi to prot. Tāpēc šobrīd pēc profesionāliem apģērbu pārdevējiem noteikti ir liels pieprasījums, un profesionāls apģērbu pārdevējs korekti strādājošā uzņēmumā arī var un varēs pietiekami labi nopelnīt.

Tirgojat apģērbus gan savos veikalos, gan arī vairākos tirdzniecības centros. No biznesa viedokļa izdevīgāk ir būt lielā tirdzniecības centrā, vai arī atvērt savus, autonomos veikalus?

Izdevīgāk noteikti ir būt tirdzniecības centrā, jo patlaban pircēji ļoti negrib ziedot ilgu laiku, lai iepirktos. Jo ātrāk viņi var iepirkties, jo labāk viņiem iepirkšanās patīk. Turklāt tirdzniecības centrā palīdz tas, ka blakus atrodas daudzi, dažādi apģērba veikali, pircējs nopērk vienu apģērbu pie mums, otru – turpat blakus pie cita apģērbu tirgotāja un tad atkal atgriežas pie mums pēc trešā pirkuma. Autonoms veikals ir izdevīgs vienīgi tad, ja tam ir stabils klientu loks.

Vienīgā problēma, atverot veikalu tirdzniecības centrā, ir ārkārtīgi garās darba stundas, piemēram, no desmitiem rītā līdz deviņiem vakarā, un tā katru dienu, pat nedēļas nogalēs. Bet katra stunda man maksā – darbinieku algas, elektrību – turklāt cilvēcīgi žēl tirdzniecības centra darbiniekus, kas pat sestdienas vakarā uz teātri nevar aiziet, jo jābūt darbā. Gan uzņēmēji, gan pārdevēji nopelnītu tikpat lielu naudu, kā nopelna tagad ilgajās tirdzniecības centra darba stundās, arī strādājot īsāku darba laiku, jo pircējs, ja zinās, ka veikalu slēdz sestdien piecos vakarā, atnāks iepirkties līdz šim laikam, nevis laikā starp astoņiem un deviņiem vakarā.

Kad atverat veikalu kādā tirdzniecības centrā, jāpieņem pastāvošie nosacījumi un nav iespējams vienoties, ka aizvērsiet savu veikalu sešos vakarā?

Nē, nav iespējams vienoties, un tas nav pareizi. Tirdzniecības centri šo ārkārtīgi garo darba laiku ir ievazājuši Latvijā no Rietumeiropas, no Skandināvijas, un mūsu valsts institūcijas jau to vispār nevar ietekmēt. Bet tas būtu jāietekmē. Rietumvalstīs un Skandināvijā, piemēram, tajā pašā Norvēģijā, no kuras nāk Latvijas tirdzniecības centru nozarē ietekmīgi spēlētāji, veikaliem ir daudz īsāks darba laiks, turklāt svētdienās lielākā daļa veikalu vispār ir slēgti.

Nesen Diena rakstīja, ka jāpilnveido ar patērētāju tiesībām saistīto konfliktu risināšana. Kā rīkojaties, ja pircējs sūdzas par nekvalitatīvu pirkumu?

No sūdzībām par kvalitāti pilnībā izvairīties nav iespējams. Gadās visādi, ir pat tā, ka drēbes pusotru gadu valkā, tad nes uz veikalu, prasot apmainīt. Bet likumdošanas normas šajā jautājumā tiešām nav sakārtotas. Nav pareizi arī tas, ka preces ekspertīze maksā vairāk nekā pati prece. Reizēm ekspertīzes tiek veiktas ļoti dīvaini, slēdzieni nav kvalitatīvi, bet par ekspertīzi vienalga jāmaksā. 

Visu interviju lasiet ceturtdien, 16. maijā, laikrakstā Diena

Top komentāri

Būs normālas algas, būs pārdevēji!
B
Būs normālas algas, būs arī labi pārdevēji!
Pircēja
P
Lielo veikalu darba laiku jau sen vajadzēja mainīt. Svētdien ciet, sestdien līdz plkst. 19, piektdien līdz 22.00. Arī veikaliem būtu jāveic audzināšanas funkcija. Cik ilgi var staigāt pa tiem lielajiem veikalie. ?Kad sestdienas rīta redzu piebraucam pie lielvaikala auto, no kura izkāpj ģimene- mamma, tēvs un 2 bērni, vai viens vēl ratiņos.. Laikam, jau tas veikals ir vienojošais elements ģimenē, citu neko vairs nemāk kopā darīt.. Var jau teikt, ka bērnus nav kur atstāt... bet, tā ir tikai atruna.. Svētdien veikaliem ir jābūt slēgtiem ! Pārdevēji arī ir cilvēki, kuriem ir ģimenes un bērni. Tā skaļā mūzika... it sevišķi sporta veikalos.....saprotams, kāpēc pārdevēji sporta veikalos sūdzas par dzirdi... laikam jau jāliek maksāt lielas soda naudas veikalu īpašniekiem...Un, reti kurā veikalā ir laba ventilācija.. hmmm, neatceros kurā tāda ir... varbūt kāds ievērojis svaigu gaisu lielveikalā..
pareizi
p
"jo pircējs, ja zinās, ka veikalu slēdz sestdien piecos vakarā, atnāks iepirkties līdz šim laikam jā, pircējs pametīs darbu un skries uz veikalu, lai izpatiktu baltikai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē