Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Meļņiks: Intrigu radīts prezidents?

Maigi sakot, mulsinoša ir Vienotības straujā atteikšanās no sava pretendenta virzīšanas Valsts prezidenta amatam par labu pat ne neitrālai kandidatūrai, par ko visu laiku spriedelēja, bet personai, ko virza sīvākie politiskie konkurenti (lai arī šobrīd tie sabiedrotie valdībā, neaizmirsīsim, ka vēlēšanās Vienotība un ZZS sacenšas par visai līdzīgu elektorātu).

Ar šo soli Vienotība saviem biedriem un atbalstītājiem raidīja signālu, ka pašu kandidāti vājāki nekā konkurējošās partijas izvirzītais, ka palikšanas valdībā pie stūres vārdā partija ir gatava piekāpties pat bez cīņas imitācijas. Mazliet pārfrāzējot šaha terminoloģiju (lai piedod šahisti, kam tas šķiet aplami), dāma glābta, upurējot karali. Atbalsts ZZS pretendentam arī ir skaidrs vēstījums, ka vara valstī tiek dalīta kā tāda pica - katram, kam pienākas, tiek pa gabalam - nacionāļiem spīkere, Vienotībai - valdības vadība un kopā ar to kontrole pār valsts finansēm, ZZS - jau kuro reizi prezidenta partijas gods un, kas šajā situācijā Vienotības elektorātu varētu tracināt visvairāk, jau pieminētās picas patiesā griezēja loma aizkulišu spēlēs.Visvaldošākā partija sevi nostādījusi neveiklā pozā arī tādā ziņā, ka situācijā, ja Nacionālā apvienība strikti nostātos pašas izvēlēta Valsts prezidenta amata pretendenta aizstāvībā, Vējoņa ievēlēšanas gadījumā tieši Vienotība būtu tā, kas šoreiz būtu balsojusi tāpat kā publiski tik nīstā Saskaņa. Varbūt traģikomiski, bet konkrētajā situācijā ZZS pat no Saskaņas atbalsta būtu tikai ieguvēja - runājot Aivara Lemberga pēdējās dienās vairākkārt atkārtotiem vārdiem - tās virzītais amata pretendents būtu izrādījies nevis tikai koalīcijas, bet visas nācijas prezidents, kuru atzīst arī cittautieši.Jā, līdz ar Vienotības pausto atbalstu Vējonim izskanējušas arī versijas, ka šis ir tikai teātris, lai izgāztu vienu no zaļo līderiem, pēc tam tikšot ievēlēts kāds politiski neitrālais. Var jau būt, ka tā. No mūsu "draudzīgās" koalīcijas arī to varētu sagaidīt, taču tā būs, kā saka, filmas otrā sērija, kad (tiešām nesaprotu, kāpēc viņi ar to riskē) Vienotība atkal būtu tā, ko visvairāk vainotu politikas pārvēršanā par intrigu spēlīti.Un vēl - šī ir pirmā reize, kad arī es gribētu, lai izņēmuma kārtā balsojums par Valsts prezidenta amata pretendentiem būtu atklāts. Gribētu gan redzēt, cik vienoti savu atbalstu ZZS virzītajam kandidātam ir gatavi paust tie, kas to skaļi nodeklarējuši. Tik žēl, ka nevar salīdzināt cilvēku patiesās izvēles atklāta un slēpta balsojuma gadījumā, - tas tautas priekšstāvju patieso dabu atklātu visuzskatāmāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē