Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Mērķi – vārdos, nevis darbos

Daudzu, dažādu nozaru – sākot no enerģētikas, beidzot ar informācijas tehnoloģijām, – pārstāvji, raksturojot situāciju Latvijas tautsaimniecībā kopumā un savā jomā, nereti uzsver – patlaban ir izaugsmes laiki, žēloties nevar, toties problēma tā, ka trūkst valstiska mēroga mērķu. Un pat ja mērķi tiek izvirzīti, to sasniegšanas plāni izrādās atrauti no realitātes.

Lai gan nav noslēpums, ka žēlabas "viss ir slikti Latvijā" ievērojamai sabiedrības daļai ir nacionālais sports, ar ko aizraujas pat veiksmīgi uzņēmēji, kuri arī sociālos tīklus izmanto, lai kritizētu visu, kas notiek ārpus pašu mājām un pašu biznesa, tomēr par mērķu trūkumu grūti nepiekrist. Tāpat arī tiešām nereti trūkst sasaistes, kas vieno mērķi un reālo situāciju.

Viens piemērs – uzņēmējdarbības veicināšana. Savulaik tika uzsvērts, ka Latvijā nepieciešams attīstīt mazo biznesu un atmodināt daudzu iedzīvotāju personības dzīlēs snaudošo uzņēmēja gēnu. Lai pievēršanos biznesam veicinātu, tika izveidots mikrouzņēmuma nodokļu (MUN) režīms. Tagad jau gadiem tas visādi transformēts, lauzts un locīts, kā pamatojumu norādot to, ka MUN režīms tiek izmantots nodokļu shēmošanai. Taču visā šajā MUN stiepšanas un vilkšanas procesā godīgie, MUN režīmā strādājošie mazie uzņēmēji ir tā nogurdināti, ka ne vienam vien prātā rosās doma likt biznesam punktu un meklēt darbu – Latvijā vai ārzemēs.

Jāpiemin arī jaunuzņēmumi jeb, kā senāk sacīja, Start-up. Par jaunuzņēmumiem patlaban tiek runāts bieži un slavinoši, pasludinot par būtisku tautsaimniecības attīstības virzienu. Taču izrādās – kopš 1. janvāra, kad spēkā stājās Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, atbalsta saņēmēju skaits ir niecīgs. Protams, katrs sākums ir grūts, taču milzu uzrāviens valsts atbalstā jaunuzņēmumiem nav redzams.

Kopumā vērojams, ka iecere atbalstīt uzņēmumu veidošanu ir pausta tikai vārdos, nevis darbos. 

Vēl viens piemērs ir temats, par ko daudz runājuši gan uzņēmēji, gan valsts institūciju pārstāvji, gan politiķi, proti, ēnu ekonomikas mazināšana. Par to, ka graujošu triecienu pelēkajam sektoram nav devusi kriminālatbildības noteikšana aplokšņu algu maksātājiem, jau vēstīts daudzkārt. Arī atbildīgo valsts iestāžu paziņojumi par ēnu ekonomikas mazināšanā paveikto nereti rada iespaidu, ka notiek koncentrēšanās uz sīkumiem, nevis uz globālām problēmām. 
Tāpat ir vēl daudz piemēru, kas rāda – runu līmenī paust vai kādā plānā ierakstīt mērķi, protams, ir skaisti, bet svarīga ir mērķa sasniegšana, ņemot vērā reālo situāciju.

Top komentāri

cenzūra ir fašisms
c
Latvijas pirmais mērķis - iegūt neatkarību. Izpildīts 1991. gadā. Otrais - nostiprināt neatkarību. Izpildīts 2004. gadā, iestājoties ES un NATO. Nākamajam mērķim jābūt ekonomikas nostiprināšanai, un vēlams nemuļļāties, jo, aizbraucot peļņā uz citu valsti, cilvēks savu mazo ekonomiku nostiprina jau pēc mēneša! Cenzors idiots - arī šis ir aizliegts viedoklis! Nekas, fašist, iemācīšu tevi Latvijas likumus ievērot!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē