Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Militārā Eiropa

Nedēļas sākumā deviņas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis parakstīja nodomu protokolu par Eiropas intervences spēku izveidošanu. Paredzēts, ka šie spēki neietilps citas ES militārās iniciatīvas – aizsardzības sadarbības jeb tā dēvētās Eiropas armijas – ietvaros, kas ļaus tajos iekļauties ES sastāvā neietilpstošām valstīm, un pirmkārt jau Lielbritānijai.

Nedēļas sākumā deviņas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis parakstīja nodomu protokolu par Eiropas intervences spēku izveidošanu. Paredzēts, ka šie spēki neietilps citas ES militārās iniciatīvas – aizsardzības sadarbības jeb tā dēvētās Eiropas armijas – ietvaros, kas ļaus tajos iekļauties ES sastāvā neietilpstošām valstīm, un pirmkārt jau Lielbritānijai.

Bez Lielbritānijas nodomu protokolu tāpat parakstīja Vācija un Francija, kā arī Beļģija, Dānija, Nīderlande, Portugāle, Spānija un Latvijas kaimiņvalsts Igaunija. Tiek cerēts, ka drīzā nākotnē iniciatīvai pievienosies vēl citas valstis. Jāatgādina, ka vienošanos par aizsardzības sadarbību tikmēr ir parakstījušas kopumā 23 ES dalībvalstīs, tajā skaita arī Latvija, bet Lielbritānijas, kura ir ceļā uz aiziešanu no ES, to vidū nav. Rezultātā dalība intervences jeb būtībā ātrās reaģēšanas spēkos ļaus britiem saglabāt ietekmi uz ES aizsardzības politiku, un ne jau velti tieši Londona aktīvi virza šo ieceri.

Intervences spēku izveidi, kas ir paredzēti operatīvai reaģēšanai uz visa veida krīzēm, ieskaitot militārās, tiešā ES robežu tuvumā atbalsta arī abas ES lielvaras Vācija un Francija. It īpaši Parīze to (un vēl lielākā mērā Eiropas armijas) izveidi uzskata par iespēju padarīt apvienoto Eiropu par daudz ietekmīgāku un neatkarīgāku ģeopolitisko spēlētāju, kas spēj aizstāvēt un virzīt savas intereses arī bez NATO un ASV atbalsta. Jo īpaši tādēļ, ka aizvien biežāk parādās atšķirības starp tā dēvētās vecās Eiropas un ASV interesēm.

Kontinentālo Eiropu arī ne visai sajūsmina ASV prezidenta Donalda Trampa prasība palielināt aizsardzības izdevumus līdz 2% (un nākotnē varbūt pat vēl vairāk) no IKP tieši Ziemeļatlantijas alianses ietvaros. Lielākā daļa šo līdzekļu tā vai citādi nonāks ASV, kamēr Eiropā daudz labprātāk redzētu, tēlaini izsakoties, šo naudu paliekam ģimenē. Apvienotās Eiropas un kontinentāla mēroga militāru struktūru veidošana savukārt ir veids, kā atbalstīt, piemēram, savus ieroču un bruņojuma ražotājus un vispār atstāt līdzekļus pašu mājās.

Tiesa, arī ASV kā kolektīvo Rietumu dominējošās lielvaras statusu pagaidām vēl neviens nav atcēlis, un eiropiešiem nākas aprobežoties ar sava veida puspasākumiem. Tā Eiropas armija oficiāli tiek dēvēta vien par sava veida NATO palīgspēkiem, bet intervences spēku iespējamo pielietojumu sarakstā militārais aspekts atrodams tikai beigu galā. Tajā pašā laikā var nešaubīties – ja vien radīsies izdevība palielināt abu šo struktūru nozīmīgumu un neatkarību, Eiropas vadošās galvaspilsētas centīsies nepalaist to garām. Cits jautājums jau ir, kā šo tendenci ietekmēs pašu eiropiešu savstarpējās pretrunas aizsardzības jautājumos.

Top komentāri

hmm
h
Pareizi dara Polija, ka pērk modernākus ieročus no ASV, nevis vecu preci no Francijas. Iegūst modernākos ieročus un stiprina attiecības ar ASV, abi nāk par labu drošībai. Francijas līmenis ir karot ar Kadafi lieluma režīmiem, turklāt lielākoties ar svešām rokām - diktatoru novākusi, bet kārtību tā arī nav spējusi nodrošināt pat 8 miljonu lielā valstī, kurai nav ārējo ienaidnieku. Zero total.
Smējējs
S
Internetā bieži skatos I un II pasaules kara dokumentālos foto - grimstoši kuģi, sašauti lielgabali, stalti kareivji bez sejām, bez acīm, bez žokļiem, bez rokām, kājām, dubļos iebraukti cilvēki... Vai par maz bijis visa tā naida, dižuma un varonības? Karu neviens negrib, bet dzīvot pārākumā pār citiem gribās daudziem. Ko darīt? Visgrūtāk neļaut militāristiem noteikt politisko gaisotni un emocijas - militāristi jūtas visvērtīgāki kara priekšnojautas gaisotnē. Latvija no NATO abonē savu drošību starptautisko pakalpojumu tirgū. NATO ir solīds un prognozējams pakalpojumu sniedzējs ar nopietnu vēsturi. Mūsdienu karā ir aviācija un ir pretgaisa aizsardzība, ir tanki un prettanku ieroči u.tt. Maza valsts nespēj visu šo plašo asortimentu nopirkt pati, tāpēc maksā tām starptautiskām politiskām "firmām", kuras gatavas sniegt drošības pakalpojumu. Savai drošībai mēs varam iegādāties kaut vai pāris ešelonu kādas īpašas militārās slēpju ziedes vai Šveices armijas nažu - galvenais, ka ir samaksāts.
Tulks
T
Intervences spēki ir koloniāls karaspēks, kura uzdevums ir militāri sagraut valstis, kuru vadītāji neapmierina metropoles, jo nepietiekami darbojas to interesēs. Tipisks piemērs ir Lībija. Arī Sīrija, taču turienes vadītājam uzradās spēcīgs aizstāvis, tāpēc cīņa vēl notiek. Šaubos, vai mums kā vairākkārt iekarotai valstij ir ētiski piedalīties koloniālās ekspedīcijās. lai gan mēs to darām jau sen- sākot ar Afganistānu (2 reizes, pirmo bija PSRS sastāvā), un beidzot ar Mali.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē