Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
No Eiropas tiek prasīts, lai tā piekristu nomainīt esošo, lai arī savā ziņā ierobežoto partnerību pret stingru sekošanu ASV interesēm

NATO samits jauna skandāla gaidās?

Pēc skandalozā tā dēvētā lielā septītnieka jeb septiņu grupas (G7) samita Kanādā eiroatlantisko vienotību gaida jauns pārbaudījums – jūlija pirmajā pusē Briselē paredzētā NATO valstu vadītāju tikšanās.

Lai arī oficiālā līmenī nekāda pārmērīga trauksme celta netiek, neoficiāli samits tiek gaidīts ar lielām bažām. Ir skaidrs, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas, kā arī apvienotās Eiropas aizvien pieaugošās pretrunas nevar neatsaukties uz sadarbību Ziemeļatlantijas alianses ietvaros. Tāpat neviens nav aizmirsis arī ASV patlabanējā prezidenta sākotnēji negatīvo attieksmi pret NATO tās līdzšinējā veidolā. Lai arī Trampa prezidentūras pirmā gada laikā šī attieksme oficiāli mainījās, tas notika pamatā tikai iekšpolitisku apsvērumu dēļ, un pastāv pamatotas aizdomas, ka Tramps pie pirmās izdevības atgriezīsies sākotnējās pozīcijās.

Pašlaik šāda izdevība ir. Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, ASV ir jūtami pieaudzis vēlētāju atbalsts Trampa politikai, tāpat viņa iekšpolitisko oponentu arsenāls ir lielā mērā izsmelts, lai gan pēdējie šo faktu atsakās atzīt.

Attiecīgi arī ASV prezidentam nekas netraucē atcerēties, ka Eiropas sabiedrotie, kā uzskata Tramps, nepietiekami maksā Savienotajām Valstīm par savu drošību un nodrošina to uz ASV rēķina.

Pats par sevi šis apgalvojums, protams, ir ļoti diskutabls. Lai arī ASV militārie tēriņi procentuāli (nemaz nerunājot par naudas izteiksmi) ir ievērojami lielāki nekā Eiropas valstīm, tajā pašā laikā ASV ģeopolitiskās un attiecīgi arī militārās intereses ir globālas, savukārt Eiropai pamatā tikai reģionālas. Attiecīgi arī pastāv pamatotas aizdomas, ka ASV militārie izdevumi "Eiropas virzienā" neko daudz neatšķiras no vadošo Eiropas valstu tēriņiem, bet prasība palielināt izdevumus būtībā ir kā ASV ieroču un bruņojuma ražotāju interešu lobēšana, tā mēģinājums aplikt Eiropas sabiedrotos ar papildu nodokļiem.

Ievērojami svarīgāks gan ir fakts, ka Ziemeļatlantijas alianse ir viens no Savienoto Valstu politiskās ietekmes stūrakmeņiem Eiropā un, ļoti ticams, pats galvenais Atlantijas okeāna abus krastus Ziemeļu puslodē vienojošais faktors. Lai arī ASV virsvadībā, taču līdz šim šīs alianses ietvaros ir pastāvējušas partnerattiecības, balstītas uz savstarpēju ieinteresētību un izdevīgumu. Apmaiņā pret drošības garantiju sniegšanu Eiropai ASV ir nodrošināta iespēja izmantot Eiropas teritoriju tām stratēģiski svarīgos virzienos.

Trampa politika starptautiskās drošības jautājumos lielā mērā līdzinās viņa ekonomiskajai politikai. Priekšplānā ir izvirzīta prasība mainīt līdzšinējās vienošanās un apmaksāt ASV tēriņus, vienlaikus nepiedāvājot pretī neko jaunu. Principā no Eiropas tiek prasīts, lai tā piekristu nomainīt esošo, lai arī savā ziņā ierobežoto partnerību pret stingru sekošanu ASV interesēm, kādas tās redz prezidents Tramps. Atšķirībā no starptautiskās tirdzniecības, kur eiropieši ir nolēmuši nepadoties, NATO gadījumā ir liela iespēja, ka šī prasība vainagosies ar panākumiem, lai gan no skandāla, visticamāk, neizdosies izvairīties.

Top komentāri

hmm
h
Pat kaķim ir skaidrs, ka Francija un Vācija nespēj nevienu aizsargāt. ASV ir vienīgais drošības garants.
Meždunarodnijs
M
Ja samitā uzaicinās Krieviju pievienoties NATO vai ASV izstāsies no NATO - būtu skandāls. Nekas tāds nav gaidāms un nenotiks.
Jusis
J
Autors izpildījumā tas ir cerību triumfs pār realitāti!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē