Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta
Kā pareizi novērtēt cilvēkus, lai saprastu, kuram drīkst, bet kuram noteikti nedrīkst uzticēties? Kā atšķirt patiesu informāciju no viltus ziņām?

Nebūsim vientiesīgi!

Atverot e-pastu, ieraugāma vēstule, kas ietver klasisku manipulācijas mēģinājumu – ir gan iežēlināšana, gan centieni iebiedēt, gan glaimi. Cilvēki, kas jau iepriekš ar savu rīcību daudzkārt pierādījuši, ka ir savtīgi, negodīgi un pat ļauni, cenšas iegūt e-vēstules adresāta laiku un uzmanību, pretī nedodot neko pozitīvu, tieši pretēji – tikai negatīvas emocijas.

No nepazīstama telefona numura zvana finanšu pakalpojumu piedāvātājs un apgalvo, ka vajag ieguldīt naudu viņa piedāvātajā ieguldījumu shēmā pēc iespējas vairāk un ātrāk, un tad gaidāma milzīga bagātība. Sociālajos tīklos dažādu politisko spēku pārstāvji ar visai atšķirīgu ideoloģiju, taču visai līdzīgā stilā katrs pasludina sevi par mūsu valsts glābējiem un savus pretiniekus savukārt attēlo kā Latvijas nācijas ienaidniekus. Sabiedriskā transporta pieturās biedē plakāti ar viltus ziņu par indīgiem zirnekļiem.

Manipulācijas mēģinājumi un viltus paziņojumi uzglūn ik uz soļa, un drošībā nav neviens – pat ja ignorē e-pastus, zvanītājus un sociālos tīklus, nav iespējams ignorēt pilsētvidē redzamo informāciju. Tas laiks, kad visbīstamākais manipulators šķita uzņēmums, kurš televīzijas reklāmā bija pārspīlējis ar savas produkcijas slavēšanu, piedēvējot tai neesošas pozitīvās īpašības, ir sen pagājis.

Patlaban ar mūsu apziņu cenšas manipulēt daudz intensīvāk un daudzveidīgāk.

Kā pareizi novērtēt cilvēkus, lai saprastu, kuram drīkst, bet kuram noteikti nedrīkst uzticēties? Kā atšķirt patiesu informāciju no viltus ziņām? Te vērts atcerēties filmā 4. maija republika citētos vēsturnieka Ulda Ģērmaņa vārdus: "Nekur nav teikts, ka latvietim jābūt vientiesīgam."

Patlaban nebūt vientiesīgam nozīmē analītiski izvērtēt faktus, kā arī atcerēties mūžseno patiesību, ka par ikvienu cilvēku vajag spriest pēc viņa rīcības, nevis pēc tā, ko šis cilvēks stāsta par sevi vai par situāciju. Domāt, ka "viss ir slikti un visi cilvēki ir ļauni", protams, nevajag, jo nudien pasaulē ir daudz lielisku cilvēku, taču nav arī pamata būt labticīgi naivam.

Cilvēks no radu vai paziņu loka, kurš daudzkārt rīkojies kā ļauns, savtīgs manipulators, tiešām arī ir ļauns, savtīgs manipulators un tā arī jāuztver. No nepazīstamiem zvanītājiem, kuri piedāvā dīvainas naudas ieguldījumu shēmas, iesaka uzmanīties arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Politiķi, kuri aizraujas ar pašslavināšanos un oponentu lamāšanu, nebūs tie tautas kalpi, kuri Saeimā rūpīgi strādās, lai pieņemtu Latvijas labklājību sekmējošus likumus. Nebūsim vientiesīgi – ne Saeimas vēlēšanām tuvojoties, ne arī vēlēšanu dienā, ne pēc tās.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Ļaunie gari, kas valda pasaules telpā dara visu iespējamo, lai sabojātu Dieva darbu. Pietriecot informācijas telpu pilnu ar VILTUS VĒSTĪM , viņi diskreditē vēsti kā principu. Cilvēks, piecpadsmit reizes piekrāpts... sešpadsmitajā reizē sastop LABO VĒSTI... un novēršas, jo domā, ka šī arī ir meli.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
KAD LATVIJĀ BŪS LATVIEŠU VALDĪBA ? KAD DEPORTĒS VISUS KRIEVU MĒSLUS ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Parodija par pārbaudi

Ceturtdien Ģenerālprokuratūra izplatīja ļoti savādu paziņojumu, kam it kā bija jānomierina prāti un jāatjauno uzticība politiskajai elitei, bet gluži otrādi – tā ne tikai nenomierināja un ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē