Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nenosist "dižbodē" laiku un cilvēciskās vērtības

Nekādu Ameriku neatklāšu, nedaudz "pamoralizējot" par lielas daļas mūsu sabiedrības apziņā iesēdušos patēriņa kultūras domāšanu, aizvien mazāk laika pavadot ar saviem tuviniekiem, bet tā vietā ļaujoties "milzveikalu" vilinājumam ieslīgt bezgalīgā laika un naudas "dedzināšanas" kampaņā, kurā ar katru gadu iesaistās aizvien vairāk cilvēku.

Loģiski – ja ir piedāvājums, attiecīgi jāsecina, ka pēc tā ir arī pieprasījums. Un to var redzēt gan darbdienās, gan sevišķi izteikti brīvdienās daudzajos tirdzniecības centros. 

Daļēji šīs tendences "vaininieki" tomēr ir tirgotāji, kuri visdažādākajos veidos cenšas veicināt, lai cilvēki aizvien vairāk laika pavadītu tirdzniecības centrā, jo diezgan likumsakarīga ir tam sekojošā tendence – jo ilgāk cilvēks uzkavējas tirdzniecības centrā, jo vairāk naudas viņš tur atstāj gan par tiešām nepieciešamiem, gan krietni mazāk vajadzīgiem pirkumiem.

Tomēr arī mēs paši neesam bez grēka, jo aizvien mazāk paliekošo no darba brīvo laiku nevis reāli pavadām kopā ar tuviniekiem, ļaujoties veselīgām un cilvēciski vērtīgām ģimeniskām aktivitātēm, bet izvēlamies daudzas stundas atrasties telpās bez dienasgaismas, pētot un cilājot preces, taču tikpat kā nekomunicējot savā starpā, jo sarunas par žaketi vai kleitu nav tas pats, kas sarunas par dzīves un ģimenes vērtībām. Tieši tāpēc satraucošāka par naudas "dedzināšanu" ir laika un cilvēcisko vērtību "dedzināšana".

Šajā kontekstā nedaudz biedē perspektīva, ko iezīmējusi uzņēmuma CBRE Baltics tirgus izpētes un konsultāciju pakalpojumu direktore Vineta Vigupe, prognozējot, ka tipiski tirdzniecības centri nākotnē izzudīs, pārtopot par multifunkcionāliem centriem, kuros iepirkšanās vairs nebūs galvenā funkcija un laika pavadīšanas veids. To galvenā funkcija turpmāk būšot brīvā laika pavadīšanas iespējas un citas pieredzes iegūšana. Nevar pārmest nozares ekspertei, kura prognozē savas jomas attīstību, taču bažas rada pati prognoze – ka mēs kā sabiedrība turpināsim aizvien dziļāk grimt komercializētajā vājprātā, ļoti iespējams, nonākot līdz brīdim, kad olu ripināšanas sacensības rīkosim nevis saules un spirdzinoša svaiga gaisa pielietā lauku mājas pagalmā vai Brīvdabas muzejā, bet tikai un vienīgi kādā milzveikalā ar mākslīgo apgaismojumu, īsinot laiku pirms kino apmeklējuma šā paša centra telpās.

Varbūt tieši tāpēc ir vērts atbalstīt ideju, ka lielveikaliem svētdienās jābūt slēgtiem – lai vismaz šo vienu brīvdienu nedēļā mēs ar saviem tuviniekiem pavadītu nevis blakus, bet kopā, nevis cilājot džemperus un planšetes, bet dodoties ģimenes izbraucienā uz jūru vai kādu Latvijas mazpilsētu. Sarīkotu vienu foršu un ilgi atmiņā paliekošu ģimenes pikniku mežā. Lai nezaudētu cilvēcisko saikni ar bērniem un sevi pašu.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Miers ar jums! Četras brīvdienas... ir laiks arī padomāt... no kam radies teiciens AR LABIEM NODOMIEM BRUĢĒTS CEĻŠ UZ ELLI?
Trollis JT
T
Paskatīsimies, kādas būs "aizliedzēj-dzīvnieku" vētrainās darbības REĀLĀS SEKAS... Tikko aizliedza alu divu litru pudelēs. Tagad to tirgo viena litra pudelē par gandrīz divas reizes augstāku cenu. Gaidiet apgrozījuma un nodokļu pieaugumu!
Pravietisnejaukais> Guntars G.
P
Guntar, miers ar Tevi! Guntar, vai vari nosaukt "cilvēciskās vērtības" , kuras būtu iespējams "nosist diž-bodē"? Kā notiek cilvēcisko vērtību nosišanas process? Mani šis ļoti saintriģēja. Varbūt ar "cilvēciskajām vērtībām" ir domāts Marka evaņģēlijā 7-21 uzrādītais saraksts? vai diž-bode tam sarakstam var ko nodarīt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē