Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pēc vēlēšanām būs jāstrādā

Par būtisku Latvijas ekonomiskās attīstības balstu jau ilgu laiku uzskata eksportu, un arī šīs vasaras dati apliecina eksporta kāpumu. Tā, piemēram, jūlijā Latvijas preču eksporta vērtība augusi par 8,3%, salīdzinot ar jūliju pērn, vēsta Centrālā statistikas pārvalde.

Tradicionāli nozīmīgākās Latvijas eksporta partneres ir netālās valstis, un šovasar tās bija Baltijas kaimiņienes Lietuva un Igaunija, kā arī Vācija. Nozīmīgs eksporta tirgus bija arī Apvienotā Karaliste. Turklāt, pretēji daža laba Latvijas politiķa priekšvēlēšanu retorikai, kurā tiek radīts iespaids, ka uz Krieviju gandrīz nekas vairs netiek eksportēts, šī austrumu kaimiņzeme aizvien ir vērā ņemams Latvijas preču eksporta virziens.

Taču, kaut gan ne tikai politiķi, bet arī ekonomikas eksperti pauž atšķirīgus viedokļus par dažādu eksporta tirgu nozīmību, dominējošā pārliecība ir tāda, ka eksports mūsu valsts tautsaimniecības izaugsmei ir ļoti būtisks. Latvijas vietējais tirgus ir bijis, ir un būs neliels, un ikvienam, kurš nelidinās sapņu mākoņos, bet domā reāli, ir saprotams, ka tuvākajā laikā mūsu valsts iedzīvotāju skaits būtiski nepalielināsies, tāpēc jebkurai Latvijā ražotajai precei, sākot no pārtikas līdz dažādām tehnoloģijām, pircēju vietējā tirgū būs maz, bet noieta apjomus varēs audzēt, vien preces eksportējot. Turklāt būtiska ir ne tikai Latvijas ražojumu konkurētspēja jau ierastajos eksporta tirgos, bet arī jaunu tirgu atrašana un iekarošana.

Līdz ar uzņēmumu pārstāvju prasmēm eksporta veicināšanā svarīga ir arī mūsu valsts politiķu darbošanās, un par to vērts atcerēties 6. oktobrī Saeimas vēlēšanās, apsverot, kuri ministru un premjera amata kandidāti būs veiksmīgi ekonomiska rakstura sarunu risinātāji ārvalstu vizītēs. Vērts apsvērt to, kuri politiķi vispār izprot, ka Latvijas tautsaimniecībai un līdz ar to arī visas sabiedrības labklājībai būtiska ir gan esošo eksporta tirgu nepazaudēšana, gan jaunu eksporta tirgu apguve. Un vērts padomāt arī par to, kuri politiķi, vienkārši sakot, neizgāzīsies tajās ārvalstu vizītēs, kurās vajadzēs spriest par ekonomisko sadarbību.

Ir jau redzēts, ka dažs labs politiķis priekšvēlēšanu diskusijās demonstrē gan histēriskumu, gan vājas zināšanas par Latvijas ekonomiku un ne tikai par to. Klaigāšana "mēs esam tie labie, visi citi ir sliktie", protams, ir plaši izplatīts priekšvēlēšanu šova elements, jo piesaista uzmanību. Priekšvēlēšanu periods pēc būtības ir politisko šovu, ārišķīgas uzvedības un asu cīņu laiks. Taču pēc tam, kad 6. oktobris būs pagājis, sāksies ikdienišķs, nopietns Saeimas un valdības darbs, kam ar tukšām frāzēm un šovu rīkošanu nebūs itin nekā kopīga.

Top komentāri

Un pirms vēlēšanām?
U
JĀGURĶOJAS un JĀSLINKO?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē