Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Plašā konfrontācija

Iepriekšējās nedēļas nogalē tika paaugstinātas likmes ASV un Krievijas diplomātu karos, turklāt Vašingtona ne tikai pieprasīja, lai Krievijas diplomāti pamet ģenerālkonsultātu Sanfrancisko, kā arī tirdzniecības pārstāvniecības Vašingtonā un Ņujorkā, bet pēc tam, kad diplomāti ēkas bija atstājuši, tās pārmeklēja arī ASV FIB.

Diplomātu karus sāka vēl Baraks Obama, kurš izraidīja no ASV 35 Krievijas diplomātus, kā arī liedza pieeju diviem Maskavas diplomātiskās misijas īpašumiem. Kremlis ilgi vilcinājās ar atbildi, taču, kad ASV prezidents Donalds Tramps augusta sākumā parakstīja likumprojektu par jaunām sankcijām pret Krieviju, lika amerikāņiem samazināt viņu diplomātiskās misijas darbinieku skaitu Krievijā līdz Krievijas diplomātiskās misijas ASV darbinieku skaitam jeb par 755 cilvēkiem. ASV atbildēja, uz nenoteiktu laiku pārtraucot tūrisma vīzu izsniegšanu Krievijā, kā arī pieņemot sākotnēji minēto lēmumu.

Tagad bumba atrodas Krievijas pusē, un nav šaubu, ka sekos Maskavas atbildes gājiens, tostarp ticams, ka liedzot pieeju ASV konsulātam Jekaterinburgā. Attiecīgi diplomātu kari turpināsies, jo sevišķi tādēļ, ka vēl sliktākas abu lielvalstu attiecības īpaši kļūt vairāk nevar. Jāņem arī vērā, ka ASV un Krievijas ekonomiskā sadarbība un attiecīgi arī zaudējumi no konfliktēšanas ir ļoti pieticīgi, kas papildus stimulē demonstrēt principialitāti.

Vienlaikus šāda līmeņa diplomātu kari, lai kādi arī būtu to cēloņi, sniedzas tālu pāri tikai ASV un Krievijas attiecībām. Tā notiekošais ir nepārprotams signāls, ka ASV prezidents Tramps iekšpolitiskā konflikta dēļ ir atteicies no sava sākotnējā nodoma normalizēt ASV un Krievijas attiecības, jo pēdējais lēmums nav iespējams bez prezidenta svētības. Attiecīgi arī mēģinājums atkārtot kādreizējā valsts sekretāra Henrija Kisindžera leģendāro diplomātisko gājienu (Kisindžers 70. gados spēja noslēgt būtībā ASV un Ķīnas draudzības paktu pret PSRS), tikai apmainot vietām Ķīnu un Krieviju, ir cietis neveiksmi. Cits jautājums ir, vai šāda draudzība vispār bija iespējama, tomēr Trampam tā arī netika ļauts pamēģināt, pat neraugoties uz faktu, ka tieši Ķīna objektīvi ir ASV galvenais stratēģiskais oponents.

Vēl vairāk – de facto ir izveidojusies Ķīnas un Krievijas stratēģiskā alianse, un būtībā jau ir sākusies plaša mēroga un spektra konfrontācija starp ASV un vienlaikus abām šīm lielvalstīm, kā arī virkni mazāka mēroga tām pieslējušos valstu ar Irānu priekšgalā. Šīs konfrontācijas ietvaros ekonomiskos un politiskos upurus uz uzticības altāra nāksies nest arī tām valstīm, kuras sevi dēvē par ASV sabiedrotajām.

Top komentāri

reālpolitiskā prostitūta
r
Kisindžers bučojās gan ar Mao, gan Brežņevu. Un, ja tas būtu izdevīgi, bučotos arī ar Polu Potu, kam paša iniciētā Kambodžas bumbošana ļāva nākt pie varas.
Meždunarodnijs
M
Latvijai savs devums šajā cīņā vēl priekšā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē