Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
"Tas, ka partijā KPV LV ir Kaimiņš, ir gan šīs organizācijas pluss, gan mīnuss"

Poikāns par Kaimiņu: "Saulvedis" nav tik balts un pūkains kā viņa paceltais karogs

"Manā skatījumā "saulvedis" nemaz nav tik balts un pūkains kā viņa paceltais karogs," par partijas KPV LV dibinātāju un Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu intervijā Romānam Meļņikam viedokli pauž viens no pazīstamākajiem KPV LV līdzdibinātājiem un nu jau partijas bijušais biedrs Ilmārs Poikāns.

Fragments no intervijas:

Bijāt starp KPV LV dibinātājiem, tātad bija kaut kādi ideāli, kas mudināja izlemt par iešanu politikā.

Jā, partijas definētie ideāli zināmā mērā atbilda arī manējiem. Arī līdz tam iespēju robežās esmu mēģinājis kaut ko uzlabot, tomēr politikā vēl nebiju iesaistījies. Protams, apzinājos, ka politika ir netīra lieta, ka būs jābrien purvā apmēram līdz ausīm...

... bija vilinoši savārtīties?

Nē, nebija, bet kādam tur ir jābrien, vai ne? Protams, visvieglāk ir sēdēt malā un tikai nosodīt. Uzskatu, ka, iestājoties partijā, pats nesasmērējos.

KPV LV ar savām idejām sākotnēji bija pietiekami labs ietvars, kas arī daudzmaz sakrita ar maniem priekšstatiem par to, kas būtu labi Latvijai. Protams, tur ir Kaimiņš, kas ir gan šīs organizācijas pluss, gan mīnuss.

Bet es tur redzēju arī citus cilvēkus, kuru dēļ uzskatīju, ka ir iespēja, ka var būt arī labs rezultāts. Teiksim tā, pozitīva rezultāta varbūtība bija lielāka par nulli. Protams, nevar paredzēt, kā viss var attīstīties uz labo vai slikto pusi, vienmēr kaut kas var noiet greizi, bet, ja nemēģināsi, tā arī neuzzināsi. Ja mēs vienmēr darītu tikai to, par ko ir simtprocentīga pārliecinātība, ka viss izdosies, mēs reāli nekur tālu nevarētu aiziet. Tātad jāuzņemas arī kaut kāds risks. Tā nu pavasarī biju līdzdibinātājs KPV LV.

Pieminējāt Kaimiņu. Ļoti pretrunīga persona, kaut, jāsaka, grūti iedomāties, kā šī partija spētu pastāvēt bez viņa. Vai kādam citam partijā ir teikšana, izņemot viņu?

Mēs bijām vismaz četri, kuriem bija atšķirīgi viedokļi...

... un no partijas aizgājāt. Kaimiņš palika.

Aiziešanu daži uzskata par vieglākā ceļa izvēli. Bet īstenībā cīņa bija jau no vasaras vidus, mēs izdarījām visu, lai sasauktu kopsapulci pēc iespējas ātrāk. Tas neizdevās. Bet, ja tā kopsapulce būtu agrāk, biedri varētu izlemt, vai kaut kādas lietas ir labas vai sliktas, baltas vai melnas, izvēlēties, kur un kā viņi grib iet. Aiziešana no partijas šādā formā faktiski bija galējais solis. Mēs uzskatījām, ka mūsu pienākums un atbildība bija izskaidrot savu lēmumu un iet savu ceļu atbilstoši saviem partijas dibināšanas sapulcē definētajiem principiem un vērtībām. Mēs izvēlējāmies nenodot cilvēkus, kuri mums uzticējās, un palikt uzticīgiem saviem ideāliem.

No jūsu paziņojuma par aiziešanu no partijas saprotu, ka tam bija ļoti nopietns pamats. Arī saistībā ar dīvainībām darījumos ar naudu?

Necaurskatāmais finansējums bija viens no galvenajiem. Ar partijas oficiālo kasi viss ir kārtībā, melnās kases it kā nebija. Bet tas nenozīmē, ka ar partiju saistīti cilvēki šajā ziņā bija godprātīgi.

Dzirdētas runas par stipendijām, kas varētu būt saistāmas ar Meroni interesēm. Par to ir runa?

(Smejas). Jūs jau labāk zināt. Savācot dažādas informācijas druskas no dažādiem avotiem, izveidojās pietiekami skaidra bilde, lai saprastu, ka šajā ziņā ir lielas problēmas un ka ar tādiem cilvēkiem es nevaru kopā strādāt.

Man nav vajadzības sasmērēt savu vārdu vai pārdoties. Man stipendijas nevajag.

Es neesmu tiesībsargājošā institūcija, lai tagad izzīmētu pilnīgi visas shēmas par visu, kas noticis, bet ir pietiekami daudz pierādījumu, lai izdarītu nepārprotamus secinājumus.

Pirms izstāšanās no partijas tikāties ar Kaimiņu, mēģinājāt par šīm problēmām runāt?

Šķiet, augustā bija saruna valdes sēdē, viss tika noliegts. Ko es varu uzzināt no cilvēka, kurš nav atklāts? Protams, kad stājos partijā, pajautāju, vai šis nav kaut kāds projekts, vai tur nestāv kaut kādi cilvēki aizmugurē, viņš teica, ka ne, bet turpmākā rīcība diemžēl apliecināja, ka viss tik tīri nebija. Diemžēl manā skatījumā "saulvedis" nemaz nav tik balts un pūkains kā viņa paceltais karogs.

Stingri pierādījumi droši vien grūti uz galda noliekami? Varbūt ir vismaz kāds piemērs, kas ilustrē teikto?

Es negribētu šobrīd analizēt detaļas. Jūs labi zināt, ka šādās lietās dabūt pierādījumus, kas der tiesā, var tikai tiesībsargājošās iestādes. Bet, lai pats secinātu, kas notiek, un pieņemtu personisku lēmumu, ir pietiekami salikt kopā informāciju un faktus no dažādiem avotiem.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 24.novembra, numurā!

Top komentāri

Smējējs
S
Šķiet, vislabākā partija ir tā, kuru uztaisīsim aizparīt uz vēlēšanām. Partijtaisītāju vislielākā problēma ir visi citi pārējie partijas biedri, kuri blēdās, zog un apmelējas. Ko darīt iedzīvotājam un vēlētājam tādā valstī, kurā ir TĀDAS partijas, TĀDI partijtaisītāji un TĀDI partiju biedri? Gaidīt, kad brīnumdari uztaisīs nākamo nebijušo "glābējpartiju" un atkal balsot par to?Vai sakārtot mūsu valstī esošās partijas, stājoties tajās un uzvedoties tā, kā civilizētiem ļaudīm pieklājas?
Stikla kalns ir slidens
S
Glumie netiks līdz varas virsotnēm.
Valdis
V
Lai kaut ko mainītu nepietiek tikai ar visa kritizēšanu.Jābūt pašam pietiekoši gudram un vēlams bagātam,lai īstenotu savu programmu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē