Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ļoti daudzus māc bažas, vai ar administratīvi teritoriālo reformu nesāksies pamatīgi juku laiki

Reformas - koordinētas?

Administratīvi teritoriālā reforma neizbēgami ir tēma, kurai būs pievērsta īpaša uzmanība tuvākajos gados. Gan tāpēc, ka pašreizējā valdība un par reģionu attīstību atbildīgais ministrs ir apņēmības pilni to īstenot, gan tāpēc, ka jau ilgstoši noris reformas izglītībā un veselības aprūpes sistēmā, kā arī, ņemot vērā apdzīvotības izmaiņas un finanšu pieejamību satiksmes infrastruktūrai, tam visam jābūt savstarpēji saderīgam, saskaņotam.

Pamatjautājums tātad ir nevis par to, kāds būs pašvaldību skaits nākotnē (variantu nav daudz, tie sen zināmi), bet gan kā līdz ar šīm pārmaiņām būs saglabāta būtiskāko pakalpojumu pieejamība ārpus lielajiem centriem dzīvojošajiem cilvēkiem. Jo no tā ļoti lielā mērā būs atkarīgs, vai turpināsies darbaspēka aizplūšana no valsts (bažas par to reformas kontekstā jau izskanējušas), vai pilnvērtīgi attīstīsies reģionu centri, vai ārpus Rīgas gribēs dzīvot un strādāt arī tur nepieciešamie visdažādāko jomu speciālisti, tostarp izglītības, medicīnas, kultūras darbinieki. Un vai investīcijām interesantas būs arī teritorijas ārpus Rīgas un vēl dažām lielākajām pilsētām. Tāpat šis jautājums jāskata arī drošības faktoru kontekstā, tostarp, cik ātri dažādi dienesti spēs piekļūt pat visnomaļākajām Latvijas vietām krīzes situācijās (atcerēsimies pērnos ugunsgrēkus un nomaldījušos cilvēku meklēšanu).

Vai ministrs ir gatavs uz šo jautājumu raudzīties šādi – kompleksi?

Vai pārējie ministri viņu šajā jautājumā respektēs (vai neatkārtosies viņa priekšgājēja bēdīgā pieredze ar kartes veidošanu)? Kāda būs premjera loma šajā situācijā, tostarp, ņemot vērā, ka viņš pārstāv citu partiju nekā par reformu atbildīgais ministrs, turklāt premjera padomniece šajos jautājumos ir pašvaldības vadītāja un viņu abu pārstāvētais politiskais spēks ir, kā saka, ar saknēm reģionos?

Gluži dabiski, ka šobrīd ļoti daudzus māc bažas, vai ar administratīvi teritoriālo reformu nesāksies pamatīgi juku laiki. Lai šīs bažas kliedētu, nepieciešams gan komplekss plāns, gan efektīvas un visu respektētas šīs reformas koordinācijas struktūras, gan ļoti pārliecinoša komunikācija, ietverot arī atgriezenisko saikni ar iedzīvotājiem, lai laikus pamanītu vājās vietas un novērstu nepilnības. Īstenojot reformu, nedrīkst sasolīt to, ko nevarēs īstenot, kā tas atsevišķos gadījumos bijis iepriekš, tajā pašā laikā katram, kas dzīvo pašvaldībā, kuras robežas skars pārmaiņas, jāgūst pārliecība, ka viņš un viņa tuvinieki no tā būs ieguvēji, un arī apjausma, kur un kādus pakalpojumus varēs saņemt .

Un vēl. Laika līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām nav vairs daudz. Ja kaut ko maina, tad tas jādara ātri. Ja nevar uzspēt, tad labāk nesākt.

Top komentāri

Raimonds
R
Matemātika saka, ka mazs nabags+mazs nabags=nabags. Reformētāji saka, ka nabags+nabags=bagāts Ja lielās pašvaldības prastu labāk saimniekot, iebildumu nevienam nebūtu. Bet ne velti Ušakovs muks no Rīgas. Truksnis, Lembergs, Rāviņš, Elksniņš u.c. ļoti aizdomīgie lielo pašvaldību mēri liecina par pretējo.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē