Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Riekstiņa: Laiks, kad jāmeklē investors

Galvenais, situāciju vajag vērtēt reāli, tā savulaik sacīja kāds Latvijas uzņēmējs, atbildot uz jautājumu, kā jāvada uzņēmums, lai tas neiekļūtu problēmās. Šie vārdi nāk prātā saistībā ar finansiālajām grūtībām, ko cenšas pārvarēt Jelgavas piena produktu ražošanas uzņēmums Latvijas piens, kas pieder mūsu valsts zemniekiem. Vismaz pagaidām pieder.

Jāatgādina, ka šonedēļ valdība pieņēma lēmumu uz pusgadu atlikt Latvijas pienam valsts galvotā kredīta pamatsummas maksājumu. Medijos arī vēstīts, ka Latvijas piens vienam no saviem īpašniekiem - Trikātai KS - palicis parādā ievērojamu summu, un Trikāta KS pārdod tai piederošās Latvijas piena kapitāldaļas.

Protams, finansiālus sarežģījumus piedzīvo daudzi biznesa projekti, un netrūkst uzņēmumu, kuri grūtības veiksmīgi pārvar, izanalizē kļūdas, izvērtē situāciju tirgū, pielāgojas tai un turpina attīstīties. Tomēr Latvijas piens nav kurš katrs biznesa projekts, tas ir uzņēmums, kura veidošanā ieguldīti nepilni 15 miljoni eiro, turklāt no tiem vairāk nekā septiņi miljoni eiro ir valsts garantētais atbalsts, bet vairāk nekā četri miljoni eiro - Eiropas Savienības finansiālais pienesums.

Notikumu attīstība liek domāt, ka iespējams ir scenārijs - Latvijas piens no mūsu valsts zemniekiem piederoša uzņēmuma kļūst par ražotni, kuras īpašnieku vidū ir ārvalstu investors. Viedoklis, ka tieši investors var būt problēmu risinājums izskan aizvien uzstājīgāk. Savukārt, domājot reāli, investors, kas, vienkārši sakot, atnākt ar naudu un ir gatavs palīdzēt izkļūt no grūtībām, var būt nevis pašmāju, bet ārvalstu uzņēmums. Aģentūra LETA jau vēstīja, ka par iespēju iegādāties Latvijas piena kapitāldaļas interesi izrāda Dānijas un Zviedrijas koncerns Arla Foods un Somijas kooperatīvs Valio.

Citas valsts investora ienākšana radītu situāciju, ka Latvijā ir par vienu pārtikas nozares uzņēmumu ar ārvalstu kapitālu vairāk. Nekas traģisks, tomēr tādā gadījumā zudīs Latvijas piena veidošanas iecere - būt pašmāju piensaimniekiem piederošam uzņēmumam - un skaistās ilūzijas - būt par nacionāla rakstura paraugu visai piena produktu ražošanas nozarei. Izskatās, var notikt kā sadzīviskajā, bet trāpīgajā izteikumā - gribēja kā labāk, sanāca kā daudziem.

Latvijas piena kādreizējais valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis Dienai savulaik sacīja: "Patērētājs ir konservatīvs." Iespējams, patērētāju konservatīvisms ir viens no faktoriem, kas izrādījies neizdevīgs pirms dažiem gadiem izveidotajam piena produktu ražošanas uzņēmumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē