Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Saprotu mūziķus, kuriem katra šķībi nodziedāta melodija griež ausīs

Sterilais patriotisms

Samērā plašu ažiotāžu interneta diskusiju vietnēs raisījusi ziņa, ka Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) 1. novembrī rīko ekspertu konsiliju par Latvijas valsts himnas Dievs, svētī Latviju! atskaņošanas praksi un tās radīto apdraudējumu. Pasākuma pieteikumā teikts, ka, lai gan Latvijas valsts himnas atskaņošana ir stingri reglamentēta, mūziķu aprindās un sabiedrībā ir radusies pārliecība, ka normatīvais regulējums netiek ievērots.

Starp vairākām nepilnībām valsts himnas atskaņošanā mūziķi akcentējuši arī viena cilvēka – solista – dziedājumu, kas neesot pieļaujams, jo daudzreiz ir kļūdains un neprofesionāls. Kļūdas esot arī citos izpildījuma veidos. Tāpēc ir ieteikums ieviest kārtību šajā jomā, nosakot, ka atbildīgā iestāde – Latvijas Kultūras ministrija – nodrošina augsti profesionālus ierakstus – gan vokālus (koris), gan instrumentālus (simfoniskais orķestris, pūtēju orķestris), gan arī kopā vokāli simfoniskus skanējumus. Nozīmīgu pasākumu organizatoriem himnas atskaņošanai esot jāizmanto tikai šie ieraksti.

Saprotu mūziķus, kuriem katra šķībi nodziedāta melodija griež ausīs. Saprotu institūcijas, kuras nevar atļauties neizskatīt tām adresētus iesniegumus (tāpēc diez vai LZA pelnījusi izsmieklu par šīs diskusijas rīkošanu).

Bet tikpat saprotams ir arī ikviena Latvijas patriota sašutums, no lasītā uztverot, ka nu viņam kāds vēlas aizliegt dziedāt savas valsts himnu. Tāpēc šajā gadījumā būtu ļoti svarīgi definēt, par ko tieši ir runa, – kur sākas un kur beidzas ierobežojumi.

Ja himnu atskaņo ierakstā, es pilnībā piekrītu šī jautājuma izskatīšanas iniciatoriem, ka nedrīkstētu būt izmantots nekāds "kaķu koris", ko diemžēl arī man ir nācies dzirdēt atskaņotu publiskos pasākumos. Ja tiek atskaņots valsts himnas ieraksts vai kāds himnu izpilda "dzīvajā", pasākuma rīkotāju atbildība ir, lai himna skanētu perfekti neatkarīgi no tā, vai tas ir kora dziedājums, pūtēju orķestra vai manis pēc kaut vai flautas vai ērģeļu izpildījums.

Vai jānosaka, ka tikai valsts institūciju akceptēti ieraksti ir izmantojami, – domāju, ka ne, jo ne jau tas garantē patriotismu, turklāt daudzos gadījumos, kad himna skan slikti, problēma ir nevis ierakstā, bet atskaņošanas tehnikā. 

Pēc loģikas, ja kāds grib reglamentēt pareizu ierakstu, jāiet solis tālāk un jāreglamentē, ar kādu aparatūru to drīkst atskaņot. Tas, protams, būtu absurds.

Cita lieta, ka nekādi ierobežojumi nedrīkstētu skart personas, ja tās jūt iekšēju nepieciešamību dziedāt valsts himnu kādā sev ārkārtīgi nozīmīgā brīdī. Kā nu prot. Un kaut vai stadionā, kad mūsējie uzvar. Galvenais, lai tas notiktu cieņpilni, kā saka, no sirds, nevis ķēmojoties.

Top komentāri

Trollis JT
T
Valsts grib atgūt pašcieņu? Lai žurnālisti, politiķi un eksperti iemācās pareizi latviski runāt.
viesis
v
Nevar saprast, vai Latvija ir jau sasniegusi vismaz Vācijas līmeni, ka zinātnieki var atļauties nodarboties ar šādām blēņām, vai arī Latvija nekad nesasniegs Vācijas līmeni, jo zinātnieki nodarbojas ar šādām blēņām.........
reptilis
r
Līdz šim brīdim domāju,ka LZA nav galīgi ideoti.....kļūdījos:(((
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē