Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Valsts valodas riņķadancis

Savā ziņā neatzīstot Valsts valodas centra (VVC) atzinumu par neatbilstošajām valodas zināšanām, Daugavpils mērs Rihards Eigims ir noskaņots turpināt pildīt pilsētas mēra pienākumus, turklāt aģentūrai LETA viņš atzinis, ka ir gatavs cīnīties par savu taisnību arī tiesā. Eigims uzskata, ka viņa valsts valodas zināšanas ir pietiekamas, lai viņš varētu pildīt amata pienākumus, komunicējot ar iedzīvotājiem un amatpersonām un aizstāvot pilsētas intereses dažādās struktūrās.

Eigims nav ne pirmais un, šķiet, arī ne pēdējais pašvaldības deputāts, kuram rodas domstarpības ar VVC par valsts valodas zināšanu atbilstību noteiktajām prasībām, – ar biežāku vai retāku regularitāti šādas problēmas rodas ne vienam vien tautas priekšstāvim, kas nereti pārvēršas nebeidzamos stāstos ar VVC lēmumu pārsūdzēšanām un gariem – faktiski bezjēdzīgiem – tiesvedību procesiem, kas rada papildu slogu arī tiesām.

Dīvainākais ir tas, kādēļ šādi "strīdīgi" deputāti vispār nokļūst vēlētos amatos. Proti, kādēļ valsts valodas prasmju pārbaude šādos gadījumos notiek tikai pēc deputātu pilnvaru apstiprināšanas, nevis brīdī, kad vēlēšanu komisijai tiek iesniegts deputātu kandidātu saraksts. Faktiski kandidēšana uz pašvaldības vai Saeimas deputāta vietu savā ziņā ir tāda pati darba intervija kā uz jebkuru citu amatu Latvijā, kad tiek pārbaudītas attiecīgā kandidāta profesionālās zināšanas un kompetences, to skaitā arī valsts valodas zināšanas.

Šķiet, pavisam vienkāršā veidā ir iespējams tehniski nodrošināt visu kandidātu valsts valodas prasmes pārbaudi brīdī, kad tiek iesniegts politiskā spēka vai vēlēšanu apvienības saraksts. Proti, pirms Centrālā vēlēšanu komisija reģistrē un apstiprina kandidātu sarakstu, tajā iekļautajiem kandidātiem ir jātiekas ar, piemēram, VVC komisiju un jāapliecina valsts valodas zināšanas tieši tāpat, kā tas notiek tagad, kad rodas aizdomas par šo zināšanu nepietiekamību, taču jau vēlēta deputāta statusā.

Nedomāju, ka tehniski tas radītu sarežģījumus vai lielāku finansiālu slogu budžetam, kā tas notiek pašreizējā regulējuma ietvaros, kad visa šī procedūra notiek tāpat, turklāt ar nelielu klaunādes pieskaņu, kad VVC speciālistiem nākas reizēm teju nedēļām ilgi «medīt aizdomīgo politiķi », lai pārbaudītu viņa valsts valodas zināšanu atbilstību normatīviem. Pat vairāk – tie, kuri gribēs tapt ievēlēti, ne tikai paši savlaicīgi un bez kavēšanās ieradīsies, lai stātos VVC priekšā, bet ieradīsies uz valodas prasmju pārbaudi sagatavoti, proti, viņi patiešām arī zinās valsts valodu attiecīgajā līmenī.

Top komentāri

Milda
M
Varu tikai piekrist, vienkārši un loģiski.
Nezinītis
N
Viņš tika ievēlēts savā amatā likumīgi un viņam tur arī jāpaliek. Pat ja viņš ir galīgi mēms.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē