Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Vēl viens Latvijas produkts ies pasaulē

Ar uzņēmēju, viedpalīga jeb mobilā sulaiņa Ernest radītāju Artūru Pumpuru sarunājas Romāns Meļņiks.Fragments no intervijas:Esat radījis ierīci, ko dēvējat par mobilo sulaini un ko šajās dienās sāksiet piedāvāt potenciālajiem klientiem, izmantojot Kickstarter vietni ASV. Kas tā par ierīci, ar ko tā var izpelnīties pasaules uzmanību?

Šī ierīce saucas Ernest. Viss sākās ziemas rītā pirms kādiem diviem gadiem - gribēju iedarbināt mašīnu, bet bija nosēdusies imobilaizera baterija, līdz ar to nevarēju nekur aizbraukt. Neilgi pēc tam tas pats notika ar vārtu pulti. Man likās absurds, ka mums pieejamas tik daudzas modernas tehnoloģijas - es tieši tajās dienās mašīnā braucot caur Skype hands-free režīmā biju sarunājies ar cilvēkiem Ņujorkā un Toronto -, bet vēl joprojām esam atkarīgi no čipa vai pults un tā baterijas. Tie var būt, bet ir arī jāiet uz priekšu. Apdomāju, kas ir tas, kas man vienmēr ir līdzi. Skaidrs, ka tas ir telefons. Kāpēc caur to nevarētu vadīt mašīnas iedarbināšanu vai garāžas vārtus? Paudu šo ideju publiski, kā saka, virtuves sarunās, bija cilvēki, kas to sadzirdēja un bija gatavi pamēģināt. Nu tas ir gatavs.

Kas konkrēti ir radīts?

Ernest platformā ir četri produkti - divi bluetooth imobilaizeri, vārtu, garāžu un barjeru kontrole, kā arī izsekošanas risinājums autoparka braucienu uzraudzībai. Nav vajadzīgi nekādi čipi, vienīgi telefons un iekārta attiecīgi mašīnā, garāžu vārtos vai barjerās. Unikalitāte ir tā, ka citur šāda imobilaizera nav, ir vēl joprojām deviņdesmito gadu risinājumi. Ir bijuši dažādi mēģinājumi ko tādu radīt, taču kā mums, kas darbotos caur IOS un Android telefonu, izmantojot bluetooth, nav. Mums arī nav ierobežots lietotāju skaits - vienalga, vai tas ir laivu centrs, vai Dzintaru koncertzāle, katram lietotājam nav nepieciešama sava pults - ir aplikācija telefonā un viena iekārta, kurā viegli var uzstādīt pielaides.

Sistēma ļauj arī kontrolēt, kas iebraucis teritorijā vai izbraucis?

Produktu pilnveidojam, nākotnē būs iespēja pieslēgt arī atskaišu apkopošanu par to, kurš un kad iebraucis pa vārtiem vai caur barjeru teritorijā. Savukārt automašīnā esošā iekārta jau reģistrē ātrumus, laikus, degvielas patēriņus utt.

Pirmais jautājums, to dzirdot: vai ir droši? Neviens "nelūgts viesis" caur savu telefonu nevar pieslēgties un nozagt mašīnu vai atvērt svešus vārtus?

Ja runājam par signāla drošību, te ir trīs līmeņi, ir kriptēts kods, iekārtas runā dialoga režīmā. Ielauzties, pārtverot signālu, principā nav iespējams. Uzskatām, ka mūsu vārtu iekārta ir vēl drošāka nekā pults, kura izmanto visai viegli kopējamu radiosignālu. Amerikāņu mašīnās pat ir iebūvēti vārtu signālu kopētāji. Mūsu signālu, kā jau teicu, nav iespējams izmantot nokopējot.

Ierīce tiek ražota Latvijā? Varam droši to dēvēt par Latvijas produktu?

Komponentes nāk no visas pasaules, dažas pat no Austrālijas, bet ražojam visu Latvijā. Tas nav stāsts par Ķīnu vai ko tamlīdzīgu. Mums ir divi ļoti spēcīgi uzņēmumi. Mēs arī visus produktus paši pārbaudām, mums ir ļoti svarīgi, lai tie strādā nevainojami, jo no tā ir atkarīga reputācija.

Visu interviju lasiet otrdienas, 27. septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē