Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Ir sajūta, ka šobrīd dzimst "makroekonomiskā kļūda II"

Vēlamo uzdod par reālo

Apstiprinājusies jau sākotnēji daudzu paustā skepse par ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (Vienotība) vadītās darba grupas, kas izveidota elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanai, darbības jēgu un sagaidāmo rezultātu. Vēl vairāk – vairāku enerģētikas nozares ekspertu izteikumi par darba grupas gala ziņojumu ļauj secināt, ka pēdējā darba grupas sēdē nemaz nav panākts vienots tās dalībnieku viedoklis par iespējamajiem risinājumiem.

Turklāt, ņemot vērā, ka darba grupas dalībniekiem bija atšķirīgi viedokļi par OIK problēmas risinājumiem, atbilstoši nolikumam – ja tās dalībnieku vidū nav vienprātības, gala lēmumu vajadzēja pieņemt balsojot. Savdabīgā kārtā ministrs Ašeradens šajā diskutablajā situācijā nav uzskatījis par nepieciešamu rīkot balsojumu, tā vietā piedāvājot ikvienam atšķirīgā viedokļa paudējam savas domas pievienot dokumentam klāt atsevišķi.

Tajā pašā laikā Ekonomikas ministrija (EM) jau paziņojusi, ka "gala ziņojumu" plānots iekļaut Ministru kabineta 7. augusta, proti, rītdienas, sēdes darba kārtībā. Gan Dienas rīcībā esošie atsevišķu darba grupas dalībnieku rakstiskie viedokļi, gan arī ekspertu stāstītais par viedokļu nesakritību ļauj nojaust, ka "gala ziņojuma" pamata dokumentā, visticamāk, ir atspoguļota EM nostāja jeb interpretācija par, ministra Ašeradena vārdiem sakot, "fundamentālās makroekonomiskās kļūdas" novēršanu. Savukārt citu darba grupas dalībnieku viedokļi atspoguļosies kā pamata dokumentam klāt pievienoti pielikumi. Un vēl būtiski – ņemot vērā, ka tā saucamais gala ziņojums nepauž vismaz konceptuāli kopīgu darba grupas gala secinājumu, turklāt vairāki tās dalībnieki ir pauduši, ka nepiekrīt EM viedoklim, ir visai pamatots jautājums – cik leģitīms ir dokuments, kuru ministrs Ašeradens šobrīd triecientempā virza izskatīšanai valdībā, un kādu lēmumu īsti ir paredzēts pieņemt valdībai šajā sakarā?

Pieņemot, ka izskatīšanai valdībā EM patiešām iesniegs gan nosacīto "gala ziņojumu", gan arī tam klāt pievienos darba grupas dalībnieku atšķirīgos viedokļus, rodas vēl būtisks jautājums – vai dažādas jomas pārstāvoši ministri spēs, piemēram, stundas vai divu laikā valdības sēdē kvalitatīvi un detalizēti iepazīties ar samērā lielo specifiskas informācijas apjomu, lai pieņemtu izsvērtu, kompetentu un uz kvalitatīviem argumentiem balstītu lēmumu ar tālejošām milzīgām finansiālām sekām? Vērts piebilst, ka vismaz vēl sestdienas (4. augusta) dienas vidū 7. augustā paredzētās Ministru kabineta sēdes darba kārtībā šāds jautājums nebija iekļauts. Ir sajūta, ka šobrīd dzimst "makroekonomiskā kļūda II".

Top komentāri

reptilis
r
....tā nav kļūda,tas ir ekonomisks noziegums!....naudu nezog tikai zagļi tramvajā vai laupītāji ar nazi un šaujamo.....visvairāk naudu var nozagt atrodoties valsts pārvaldē!
Čestnijs
Č
Visa par OIK iekasētā nauda būtu jāatmaksā elektroenerģijas patērētajiem, vēl pirms OIK tiek atzīta par nelikumīgu un noziedzīgu reketa veidu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē