Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ĀM parlamentārā sekretāre: Brexit raksturo liela neskaidrība

Situāciju saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit procesu patlaban visprecīzāk raksturo lielā neskaidrība par turpmāk speramajiem soļiem, trešdienas rītā intervijā Latvijas Radio atzina Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

Pēc viņas teiktā, pārsteigums gan nav Lielbritānijas parlamenta balsojums, noraidot premjerministres Terēzas Mejas divus gadus gatavoto Brexit vienošanos, bet gan tas, ka to noraidījuši negaidīti daudz deputātu.

Pašlaik pašiem britiem jātiek skaidrībā, vai viņi virzās uz "cieto Brexit" bez jebkādas vienošanās, izmaiņām līgumā ar ES vai citu risinājumu, taču laika vairs nav daudz, īpaši gadījumā, ka tiks gāzta Mejas vadītā valdība, jo nav nonākt līdz ārkārtas vēlēšanām, un līdz 29. martam, kad jānotiek Brexit, jaunu izstāšanās līgumu nevarētu pagūt izstrādāt. Tādā gadījumā arī Latvijai nebūtu nekāda attiecību regulējuma ar Lielbritāniju un būtu ļoti liela neskaidrība gan par Latvijas iedzīvotāju situāciju šajā valstī, gan par savstarpējo tirdzniecību un  citiem jautājumiem.

Krīzes menedžēšanas plāni valstij esot, tomēr pilnībā situāciju pilnībā prognozēt nevarot, taču negribētos radīt lieku stresu, uzsvēra sacīja Kalniņa-Lukaševica, taču Latvijā nepieciešama rīcībspējīga valdība, kam saistībā ar situāciju Lielbritānijā būs jāpieņem vismaz ap desmit likumi.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) LNT izteicās, ka izgāztā vienošanās tikusi vērtēta arī optimāla Latvijas interesēm un britu valdībai trīs dienu laikā jāsagatavo jauna vienošanās. Notikt varot viss - izstāšanās bez vienošanās, izstāšanās termiņa atlikšana. Par iespēju sarīkot jaunu Brexit britu sabiedrība ir tik sašķelta, ka neviens nevar būt pārliecināts par kāda viedokļa pārsvaru, attiecīgi neiespējami prognozēt atkārtota referenduma iznākumu.

Kā zināms, Meja otrdien zaudējusi izšķirošajā parlamenta balsojumā par Brexit vienošanos, ko atbalstīja vien 202 deputāti, bet noraidīja - 432. Tagad valdībai trīs dienu laikā jāizstrādā priekšlikumi par tālāko rīcību.

Opozīcijā esošais leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau paguvis rosināt neuzticības balsojumu Mejai, kas gaidāms jau trešdien.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
brexit raksturo liela skaidrība, ka brisele grib pazemot britus un tādā veidā preventīvi parādīt citiem izstāties gribētājiem, kas viņus sagaidīs.īsāk sakot, PSRS nr. 2. pa labam ne par ko neļaus aiziet.
zvirbulēns
z
Ārlietu ministrija sūkā ledu, nabadziņi vairāk apjuku ši kā paši briti! Rinkēvič, kad Tu sāksi strādāt un beigsi vāvuļot? Kad Latvija sagatavos tiešo līgumu ar Angliju un visu sakārtos bez Briseles dauņiem?
Lidija
L
Latvija grimst sudos un nabadziba, bet sie kretini telo pasaules glabejus. Sakartojiet Latvijas valsts likumus atbilstosi demokratijai, Latvijas Satversmei tad no Latvijas prom nemuks simtiem tukstosi jaunu cilveku un nebus jadoma ka vinus” glabt “ Lielbritanija, kas vien jau par sevi ir recigs fakts ka AM kretini liekulo.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē