Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Asociācija: Mazāk kaitīgajām cigarešu alternatīvām nepieciešams pārdomāts regulējums un saprātīga nodokļu politika

Nenotiek jēgpilna diskusija par regulējošo politiku attiecībā uz jauno un mazāk kaitīgo cigarešu alternatīvu ienākšanu un apriti tirgū starp valdību, industriju un regulējošajām institūcijām, jo aizliegumu pieeja nav risinājums, izriet no vakar notikušā Bezdūmu nozares asociācijas (BNA) semināra par smēķēšanas kaitējuma mazināšanas perspektīvām.

Bezdūmu produkti kā potenciāli mazāk kaitīga tradicionālo cigarešu alternatīva kļūst aizvien populārāka pasaulē un arī Latvijā. "Diemžēl nenotiek jēgpilna diskusija ar valsts institūcijām. Atbildīgās iestādes burtiski piemēro pirms gadu desmitiem kabinetos izstrādātās teorētiskās vadlīnijas un nenovērtē pēdējo gadu laikā radītās inovācijas un mazāk kaitīgu produktu piedāvājumus, liekot smēķētājiem izvēlēties starp radikālo "smēķē vai mirsti" taktiku, nevis runāt par alternatīvām, kas palīdz samazināt cigarešu ietekmi vai pilnībā atmest smēķēšanu," ir pārliecināts BNA valdes priekšsēdētājs Māris Sproga.

Arvien vairāk sabiedrības veselības iestāžu un ekspertu atbalsta no tabakas dūmiem brīvu alternatīvu nozīmi smēķētāju un visas sabiedrības veselībai, norādīja Philip Morris Samazināta riska produktu zinātnisko un sabiedrisko komunikāciju vadītājs Nuno Fazenda – piemēram, ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes skatījumā jaunu produktu inovācijas var būtiski palīdzēt smēķētājiem atteikties no cigaretēm. Jaunzēlandes vadība publicēja uz risku balstītu bezdūmu produktu regulējuma plānu, lai palīdzētu smēķētājiem pāriet uz "ievērojami mazāk kaitīgām alternatīvām".

Saprātīgs tiesiskais regulējums attiecībā uz to apriti, tostarp pārdomāta akcīzes nodokļa politika, ļautu gan gūt pozitīvu fiskālo efektu valsts budžetam, gan arī izvairīties no šo smēķēšanas alternatīvu nonākšanu "pelēkajā" vai "melnajā" tirgū, audzējot šo produktu nelegālo tirdzniecību un kontrabandas apjomus, uzskata asociācija.

To apliecina arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesores Aija Zobenas vadībā veiktais un diskusijā prezentētais socioloģiskais pētījums "Beztabakas nikotīna spilventiņi, citi bezdūmu produkti un to lietošanas paradumi", kas atklāj smēķētāju un smēķēšanas alternatīvu patērētāju paradumus un viedokli. Piemēram, pētījumā atklājās, ka tā dalībnieki  (pilngadīgi jaunieši) uzskata, ka tad, ja beztabakas nikotīna spilventiņu tirdzniecība ir legāla, to ir iespējams kontrolēt un  patērētāji ir droši par produktu kvalitāti. Tomēr gadījumā, ja beztabakas nikotīna spilventiņus aizliegtu legāli tirgot, lietotāji vienmēr atradīs veidu kā tos iegādāties, pasūtot internetā vai "melnajā" tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē