Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cipule: Jāmeklē mehānismi personāla piesaistei slimnīcām

Ir jāmeklē mehānismi personāla, īpaši augsta līmeņa, piesaistei slimnīcām, aģentūrai LETA atzina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa klāstīja, ka aizvadītajās brīvdienās slimnīcu gatavība attiecībā uz gultasvietu veidošanu Covid-19 pacientiem bijusi diezgan augsta, taču ir jūtams personāla trūkums. Īpaši grūta situācija ir tieši ar augsta līmeņa personālu, kas ir spējīgs strādāt ar intensīvās terapijas pacientiem.

"Tas būs centrālais jautājums, kā piesaistīt papildu resursus no visas sistēmas. Lielākoties pašlaik slimnīcas tiek galā tikai ar saviem resursiem, bet kopumā sistēmā ir šīs pieejamās darba rokas. Jāsaprot mehānismi, kā viņi var tikt piesaistīti tur, kur tas ir nepieciešams, lai mēs varam šīs papildu gultas veidot," skaidroja NMPD vadītāja.

Viņa pieļāva, ka speciālistus varētu piesaistīt no privātajām ārstniecības iestādēm, iestādēm, kur pašlaik ir ierobežota kādu pakalpojumu nodrošināšana, vai ambulatorajām nodaļām.

Pēc Cipules paustā, slimnīcas strādā ar studentu piesaisti, taču studenti var atbalstīt kolēģus aprūpes nodrošināšanā. Savukārt gadījumos, kad nepieciešama augstāka līmeņa palīdzība, vajadzīgi pieredzējuši mediķi.

"Spēkā esošais darba attiecību un pārējais regulējums pašlaik īsti neļauj norīkot, mobilizēt, piespiest kādu strādāt," atzina NMPD vadītāja, piebilstot, ka risinājumi personāla piesaistei stacionāriem būs jāatrod.

Viņa ari atzina, ka mehānismu meklēšana nebūs viegla, jo jau pirms tam darbam uzrunātas dažādas mediķu grupas, ir solītas un arī izmaksātas piemaksas.

"Ilgtermiņā ir vērts domāt par apjomīgiem risinājumiem, jo esošais personāls izdeg. Situācija ir ļoti stresaina, tā nav izturama ilgi, un lēmumiem būs jābūt ļoti nopietniem," uzsvēra Cipule.

Jau ziņots, ka svētdien stacionāros ievietoto Covid-19 slimnieku skaits tuvojās 1200. Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija liecina, ka svētdien stacionāros ārstējās 1180 Covid-19 pacienti.

No visiem slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 1114 bija ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 66 - ar smagu slimības gaitu.

Atsevišķās slimnīcās Covid-19 pacientiem paredzēto gultasvietu noslodze pārsniegusi 100%, atzina Cipule.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē