Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Deputāte Ikstena rosina adopcijas sistēmu pilnveidot vēlākais gada laikā

Lai gaidāmais bērnu adopcijas aizliegums uz ārvalstīm būtu pēc iespējas īsāks, Attīstībai/Par! (AP) Saeimas deputāte Inese Ikstena rosina pilnveidot adopcijas sistēmu vēlākais gada laikā, aģentūru LETA informēja AP pārstāve Lāsma Bindere.

Ikstena norāda, ka Saeimas vairākums otrajā lasījumā atbalstījis grozījumus, kas paredzēs aizliegumu bērnu adopcijai uz ārvalstīm līdz tam, kad tiks sakārtota adopcijas sistēma un stāsies spēkā attiecīgi likuma grozījumi. Tomēr konkrēts laiks, līdz kuram sistēma būtu jāsakārto, grozījumos nav paredzēts. Deputāte rosina noteikt, ka nepieciešamajiem likuma grozījumiem jāstājas spēkā līdz 2021.gada 31.decembrim.

"Mēs pieaugušie labi zinām, ka bērnība ir īsa. Nenosakot atbildīgajiem konkrētu datumu, līdz kuram adopcijas process ir jāuzlabo, mēs riskējam, ka 584 bāreņi vai bez vecāku gādības palikuši bērni, kuri pašlaik atrodas sociālās aprūpes centros, kļūs par sistēmas ķīlniekiem. Katrs no viņiem ir pelnījis uzaugt ģimenē. Arī tad, ja Latvijā adoptētāji neatrodas," norāda Ikstena.

Par likumprojektu atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāte Dace Rukšāne-Ščipčinska (AP) uzsver, ka bērna labākajās interesēs ir atrasties drošā vidē, kuru spēj nodrošināt tikai ģimene un kvalitatīvas attiecības tajā. "Termiņam, kurā tiek veikti uzlabojumi adopcijas sistēmā, ir jābūt saprātīgam, tas nedrīkst ilgt mūžīgi. Tāpēc ir jārīkojas ātri un izlēmīgi, lai novērstu jebkuras bažas un aizdomu ēnas un nepieļautu bērnu tiesību pārkāpumus," norāda deputāte.

Iepriekš Saeimas vairākums vairākkārt noraidījis AP deputātu priekšlikumus, kas nepieļautu adopcijas aizliegumu uz ārzemēm, kamēr šajā jomā tiek sakārtots regulējums. Par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā Saeimai vēl jālemj galīgajā lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē