Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Diriģenti atklātā vēstulē Melbārdei: Pūtēju orķestru dalība Dziesmu svētkos ir apdraudēta

Publicējam pilnā apjomā pūtēju orķestru diriģentu atklāto vēstuli par Dziesmu svētkiem, kas adresēta Kultūras ministrei Dacei Melbārdei, Dziesmu svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētājam Romānam Vanagam un Dziesmu svētku biedrības valdes priekšsēdētājam Intam Teterovskim.

Vēršamies pie jums situācijā, kad Latvijas pūtēju orķestru sekmīga gatavošanās un dalība XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos (turpmāk – Dziesmu svētki) ir apdraudēta.

Uz daudzām nepieņemamām parādībām un nepilnībām jūsu uzmanība tika vērsta jau aprīlī vēstulē Par satraucošo situāciju valsts konkursa organizācijā un pūtēju orķestru nozarē, gatavojoties XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem. Vēstulē tika norādīts uz nepilnībām Latvijas amatieru pūtēju orķestru metodiskās vadības un Dziesmu svētku sagatavošanas sistēmā, kad par svētku virsdiriģentiem netiek virzīti izcilākie diriģenti, svētku starplaikā pastāvošā virsdiriģentu institūcija ir formāla, tās lietderība apšaubāma, nozarei nav izstrādāta attīstības stratēģija, repertuāra skaņdarbi tiek iepirkti bezmērķīgi. Tas viss kopumā apdraud ne tikai gatavošanos Dziesmu svētkiem, bet arī šīs amatiermākslas nozares tālāko attīstību.

Līdz šim konstruktīva situācijas izvērtēšana ir izpalikusi. Tieši pretēji – notiek vēršanās pret vēstules autoriem un orķestriem, kā rezultātā par prettiesiskām rīcībām valsts konkursā ir iesniegta prasība tiesā. Tas ir apliecinājums ārkārtas situācijai pūtēju orķestru nozarē, kas prasa ārkārtas iejaukšanos no jūsu puses.

Mums nav pieņemams veids, kā par svētku virsdiriģentiem tiek iecelti esošie kultūrvēsturisko novadu virsdiriģenti, kuri nepilda savus pamatpienākumus, kas ir aprakstīti LNKC 23.11.2015. izdotā dokumenta “Virsdiriģentu un virsvadītāju darbības kārtība” III daļā – rīkot kopmēģinājumus, seminārus, dalībnieku atlases skates, sniegt konsultācijas, nodrošināt koprepertuāra apguvi utt.

Dziesmu svētki ir tautas tradīcija, svētki, kuros ar lielu entuziasmu piedalās tūkstoši dalībnieku, kas savā priekšā par virsdiriģentiem grib redzēt zinošas, sabiedrībā un nozarē cienītas personības, nevis administratīvi ieceltas personas.

Dziesmu svētku repertuāra pēdējā versija no LNKC tika saņemta tikai šī gada 3. oktobrī, kas ir daudz par vēlu, lai amatieru pūtēju orķestri varētu to iestudēt kvalitatīvi. Dižkoncertam izvēlētie skaņdarbi, starp kuriem daudzi iekļauti repertuārā pirmo reizi, neuzklausot visu orķestru viedokli, diezin vai spēs mainīt plaši folklorizējušos viedokli par pūtēju orķestru vietu un lomu Dziesmu svētkos.

Līdz šim nav noticis neviens Dziesmu svētku repertuāra kopmēģinājums un pagaidām ir tikai plānots periods no 2018. gada marta līdz jūnijam, kad tas varētu notikt. Tas liecina par svētku rīkotāju un virsdiriģentu nespēju plānot un organizēt Dziesmu svētku gatavošanas procesu.

Pūtēju orķestru finālskates laiks, 2. jūnijs ir ļoti nepiemērots, jo tas sakrīt ar mācību gada beigām, un liela daļa amatieru orķestru mūziķu mācās vai strādā izglītības iestādēs un tajā laikā ir jāgatavojas eksāmeniem. Līdz ar to nav iespējams apmeklēt mēģinājumus, lai pilnvērtīgi gatavotos finālskatei. Būtisks aspekts ir arī papildu transporta izdevumi, kas var radīt sarežģījumus daudziem orķestriem. Arī pūtēju orķestriem, tāpat kā koriem un dejotājiem, finālskate Dziesmu svētku laikā ir ļoti svarīgs un motivējošs pasākums un, skatoties Dziesmu svētku norises plānu, ir redzams, ka var atrast laiku un vietu, lai to noorganizētu svētku nedēļas laikā.

Lūdzam jūs nodrošināt:

- Dziesmu svētku pūtēju orķestru virsdiriģentu ievēlēšanu;

- svētku repertuāra pārskatīšanu, izslēdzot no tā pēdējā brīdī tapušās kompozīcijas, kuru kvalitatīva iestudēšana ir apdraudēta;

- pūtēju orķestru finālskates sarīkošanu Dziesmu svētku laikā.

- Dziesmu svētki ir mūsu tautas svētki. Visi svētku dalībnieki, kas to tapšanā iegulda ievērojamus laika, intelektuālos un materiālos resursus, sagaida, ka to organizācija ļaus pilnībā izbaudīt šos svētkus un tautas kopību.

Parakstījuši:

Jānis Kurpnieks

Tomass Kokamegi

Ivars Strautnieks

Ervīns Zandersons

Agris Celms

Sandors Līviņš

Andris Cepītis

Ziedonis Pūķītis

Jānis Retenais

Top komentāri

fever
f
Koru nozarei arī beidzot derētu parevidēt principus (ja tādi vispār ir...), pēc kuriem GODA nosaukumu un pienākumu - virsdiriģenta PIENĀKUMUS sadala starp ļaužiem, kuriem uz to nebūtu nekādu morālu tiesību, nerunājot nemaz par profesionālo piemērotību, sasniegumiem un cieņu no dziedātāju puses.
Mūziķis
M
Protams Kurpnieks priekšgalā, iesaka virsdiriğentu - kurš JVLMA apsūdzēts par ētikas pārkāpumiem, par uzmākšanos, klajis ignorē nolikumu ar saviem kolektīviem, aizliedz piedalīties dzimtajos orķestros. Fuij tā rīkojas tikai padibenes.
pūtējs
p
Paskatoties, kas vēstuli parakstījuši, vairs nav jautājumu - paši vien grib iestūrēt virsdiriģenta godā. Nav pamata mainīt esošos, strādā labi, ja vien neuzrodas kāds, kas nemitīgi meklē konfliktu, piem., Kurpnieks un Retenais. Divi "izcili" brēcēji, kas jau nez kuro gadu saduļķo pūtēju vidi. Un Jānim R. jau nu derētu beidzot nomierināties un saprast, ka šādas lekšanās un citu amorālu rīcību dēļ viņš jau zaudēja katedras vaditāja amatu akadēmijā un ceru, ka ilgi vairs nav tas brīdis jāgaida, kad izmetīs viņu no turienes pa visam. Savas ambīcijas tomēr derētu skatīt caur realitātes prizmu, nevis rozā brillēs visiem stāstīt, kādi "mēs-parakstījušie" labi un profesionāli diriģenti. Dace - izmet to vēstuli mēslainē!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē