Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dumpis: Tuvākajos trīs mēnešos saslimstība ar Covid-19 būs atkarīga no ierobežojumu ievērošanas, nevis vakcīnām

Turpmākajos trīs mēnešos saslimstība ar Covid-19 un ar to saistītie mirstības rādītāji drīzāk būs atkarīgi no iedzīvotāju vēlmes ievērot ierobežojumus, nevis vakcīnām, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

"Mums ierobežojumu ievērošana stipri klibo," sacīja infektologs, norādot, ka gaidāmo valdības lēmumu ietekme uz epidemioloģisko situāciju varētu nebūt tik būtiska kā tas, cik labi sabiedrībai veiksies ar ierobežojumu ievērošanu.

"Es šodien divreiz braucu trolejbusā, un es varu teikt, ka piektā daļa pasažieru maskas praktiski nevalkāja vai tie priekšmeti, ko viņi valkāja, nevar tikt uzskatīti par maskām," atklāja Dumpis. Viņš tostarp skaidroja, ka šāda prasību neievērošana pakļauj citus riskam, jo maska neļauj inficētai personai aplipināt blakus esošos.

Vaicāts, kāpēc Latvijā ir augstākais mirušo Covid-19 pacientu īpatsvars pret kopējo saslimšanas gadījumu skaitu Baltijas valstīs, Dumpis sacīja, ka "tā nevar salīdzināt", jo mirstība būtu jāskata dinamikā. Vislabāk, pēc viņa sacītā, to darīt, vērtējot, cik ir "papildus nāves gadījumu virs sagaidāmās mirstības".

"Atšķiras testēšanas līmeņi, atšķiras arī skrīninga apjoms, piemēram, sociālās aprūpes namos valstīs. Protams, ka tas kaut ko liecina, bet ir ļoti jāuzmanās, salīdzinot valstu mirstības," skaidroja Dumpis, piebilstot, ka diagnosticēto Covid-19 gadījumu mirstības rādītāju ziņā Latvija uz Eiropas fona "nebūt neizskatās tik slikti".

Taujāts par iepriekšējo Veselības ministrijas lēmumu divos iepirkumos iegādāties ievērojami mazāku "BioNTech-Pfizer" vakcīnu apjomu, nekā tika piedāvāts, Dumpis, līdzīgi kā veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), to nosauca par kļūdu.

Tapāt Dumpis komentēja atsevišķu Eiropas valstu lēmumus patlaban noteikt vecuma griestus "AstraZeneca" ražotajai vakcīnai, tādējādi ierobežojot to lietošanu personām no 65 vai 70 gadiem. Šajā sakarā viņš uzsvēra, ka pagaidām vēl tikai tiek papildus pētīta šīs vakcīnas efektivitāte tieši vecāko iedzīvotāju vidū.

Vienlaikus viņš pauda uzskatu, ka, ņemot vērā zinātniskās publikācijas par šo vakcīnu un Latvijas patlaban ierobežoto vakcīnu pieejamību, nav pamata šaubām vai bažām, ka šī vakcīna ir sliktāka par citām. "Mums nav nekādu pierādījumu," piebilda infektologs.

"Vakcīnas, kas pie mums ir pieejamas, ir reģistrējusi Eiropas Zāļu aģentūra, kas ir augstākā institūcija Eiropā. Tur strādā speciālisti, kas trīs nedēļas izvērtē rezultātus. Mēs šeit nerunājam par Indijas vai Ķīnas vakcīnām," izteicās Dumpis.

Reizē viņš neizslēdza iespēju, ka nākotnē Krievijas ražotā "Sputnik V" vakcīna pret Covid-19 varētu būt pieejama Eiropas Savienībā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets ceturtdien vēl neizlēma par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim un atsevišķu ierobežojumu izmaiņām.

Ceturtdien valdība plānoja lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim, tomēr valdības sēdei ir izsludināts pārtraukums līdz piektdienai, 5.februārim plkst.9.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē