Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ebreju kopiena: Labas gribas atlīdzinājuma iniciatīva nav skatāma denacionalizācijas kontekstā

Diskusijas ietvaros par labas gribas atlīdzinājuma likumdošanas iniciatīvu jāuzsver, ka šis ir jautājums, kurš nav skatāms īpašumu denacionalizācijas un konkrētu īpašumtiesību atjaunošanas kontekstā. Labas gribas atlīdzinājums ir īpašs risinājums īpašai vēsturiskai situācijai, uzskata Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome.

Pēc Latvijas padomju okupācijas visi Latvijas iedzīvotāji zaudēja savus īpašumus, nemaz nerunājot par kara gadu un okupācijas cilvēciskām traģēdijām, kas skāra Latvijas ģimenes neatkarīgi no nacionālās piederības. Šodienas Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumi ir tam nepārprotams atgādinājums.

Pēc neatkarības atjaunošanas vēsturisko taisnīgumu, vismaz īpašumtiesību ziņā, varēja atjaunot ar Denacionalizācijas likumu un likumu par īpašumu atdošanu reliģiskajām organizācijām.

Diemžēl ebreju kopiena nevarēja pilnībā izmantot likumos paredzētas iespējas, jo Holokausta laikā Latvijas ebreju kopiena tika teju pilnībā iznīcināta  – no 93 tūkstošiem ebreju, kas dzīvoja Latvijā 1940. gadā, nacisti iznīcināja 75 tūkstošus. Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas valsts pārņēma vairākus simtus ebreju cilvēkiem un kopienai agrāk piederējušu īpašumu, kuriem Holokausta laikā tika iznīcināti ne tikai īpašnieki, bet arī pilnīgi visi mantinieki.

Jāuzsver, ka šī likumprojekta rezultātā Latvijas valsts vai nodokļu maksātāji neko nezaudē – Latvijas valsts faktiski tikai nodod ebreju kopienai daļu no to īpašumu vērtības, ko valsts pārņēma neatkarības atjaunošanas laikā. Nekāda cita vai jauna Latvijas valsts vai cilvēku radīta vērtība šī atlīdzinājuma ietvaros nodota netiek.

Tāpat jāpiebilst, ka vēsturiskā taisnīguma atjaunošana ar līdzīgām labas gribas iniciatīvām ir notikusi daudzās Eiropas valstīs, tai skaitā Lietuvā un Igaunijā. Starptautiskajā telpā šādu atlīdzinājumu paredz tā saucamā Terezīnas Deklarācija, ko 2009. gadā ir parakstījušas 47 valstis, tostarp Latvija.

Konkrētais likumprojekts attiecas uz vairāk kā trijiem simtiem īpašumu vai to daļām. Daudziem no šiem īpašumiem šobrīd ir jauni īpašnieki, kas tos no Latvijas valsts ieguvuši pilnīgi likumīgi un gadu gaitā kopuši un uzturējuši. Likumprojekts neparedz nekādu īpašumu atsavināšanu no jauna – tas paredz atlīdzinājumu šo īpašumu daļējas kadastrālās vērtības apmērā, kas pilnīgi noteikti ir daudzkārt zemāka par īpašumu tirgus vērtību. 

 

Top komentāri

>Tiešāmim.
&
UN TU ESI SAVU TAUTU ISRAĒLU IECĒLIS SEV PAR TAUTU UZ MŪŽĪGIEM LAIKIEM, UN TU, KUNGS, ESI KĻUVIS VIŅU DIEVS. Tā, ka - ja saka A, nedrīkst O nepateikt, citādi - MŪŽĪGA PAZUŠANA! IR liels gods un laime atdot Israēlam to, kas viņam pieder, citādi tas, kas nav atdots, būs tas AKMENS pie kājas, kas dvēseles ellē raus!
Latvieši ir bezdievji,
L
jo viņi ķengā tautu, ko Dievs par savu sauc. Tas ir nožēlojami, jo viņi ar to mūžīgi nolād gan sevi, savu izcelsmi, gan nākotni, jo šo pasauli ir Dievs radījis, un to ķengājot, cilvēks iznīcina PATS SEVI. Paldies Dievam, ne visi latvieši, bet savi 10-15 Dienas suņu, NOTEIKTI!
???
?
Nesaprotu, kāpēc šo principu par to, ka ne visi varēja atgūt īpašumus denacionalizācijas procesā jo nebija palikuši mantinieki jāizmanto tikai attiecībā pret vienu tautu. Ja šo principu iedarbina, tas jāizmanto pret visām tautām, kuru nacionalizētajiem īpašumiem denacionalizācijas laikā nebija mantinieku. Gan jau bija ne tikai daudz lietuviešu , poļu, igauņu u.c. minoritāšu, bet arī pašu latviešu īpašumu, kurus nebija kam denacionalizēt un tie pārgāja valstij. Ko darīt ar tiem? Varbūt jānoskaidro to vērtība, budžeta nauda jāieskaita speciālos kontos un šo naudu drīkst tērēt tikai un vienīgi konkrētas tautas vajadzībām? Tad tiešām būs taisnīgi un vienlīdzīgi pret visiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē