Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FID: Latvijas spēja vadīt riskus ir uzlabojusies, bet satrauc indikācijas par vēlmi mainīt kursu

Latvijas spēja vadīt riskus, kuri ir saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ir būtiski uzlabojusies, taču satrauc indikācijas par atsevišķu politiķu izteikumiem, kuras liek uzdot jautājumu, vai mēs šo kursu gribam turpināt, intervijā aģentūrai LETA atzina Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa.

"Mēs esam pieredzējuši būtiskus sistēmiskus uzlabojumus, un pēdējos divus trīs gadus ir ieguldīts ārkārtīgi liels darbs, lai reformētu tieši finanšu sektoru. Esmu pārliecināta, ka pārmaiņas ir neatgriezeniskas un pamatīgas. Tas, ka mums pagājušogad izdevās izvairīties no [Finanšu darījumu darba grupas (FATF)] "pelēkā saraksta", protams, tam ir apliecinājums. Kopējais stāsts ir ļoti uzlabojies. Mēs esam iemācījušies gan saprast, kas tie ir par riskiem, gan to, kā tos var mēģināt samazināt," pauda Znotiņa.

Viņa arī atzīmēja, ka lielākā pozitīvā izmaiņa ir tā, ka ir pieaugusi izturība pret riskiem. "Ja nāktu jauni riski, manuprāt, mēs mācētu pret tiem attiekties daudz profesionālāk, daudz nopietnāk. Mūs vairs nevar apmānīt ar maziem stikla gabaliņiem, sakot, ka tie ir liela vērtība," sacīja Znotiņa.

Tomēr viņa uzsvēra, ka satraukumu rada tas, ka ir pagājis mazliet vairāk nekā gads un ir pietiekami biežas indikācijas, ka diez vai mēs gribam šo kursu turpināt tikpat stingri, kā tas ir iesākts. "No atsevišķiem politiķiem Saeimā mēs dzirdam, ka ir pienācis laiks varbūt griezties atpakaļ. To es šobrīd redzu kā galveno risku," atzina FID vadītāja.

Viņa norādīja, ka jautājumu uzdošana un procesa vērtēšana ir veselīgs process.

"Jā, mēs saņemam banku klientu sūdzības. FID gan nevar tiešā veidā palīdzēt, bet mēs varam aicināt pie viena galda banku uzraugu, bankas un banku klientus un mēģināt saprast, kurš ir līdzsvarotākais veids, kā panākt vienu vai otru risinājumu. Savukārt tas, ko politiķi saka, diemžēl rezonē publiskā telpā un diemžēl arī starptautiskajā arēnā. Katra šāda viena vai otra, varbūt dažreiz pat neuzmanīga izteikšanās gūst arī starptautisku vērtējumu," teica Znotiņa.

Viņa arī norādīja, ka tā ir ilūzija, ka vienīgais Latvijas vērtētājs ir Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komiteja Moneyval un līdz ar FATF lēmumu neiekļaut Latviju "pelēkajā sarakstā" viss ir beidzies.

"Šogad mums, piemēram, ir divas Starptautiskā Valūtas fonda pārbaudes. Nesen tikāmies ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pārstāvjiem. Tikāmies ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem, kas vērtē mūsu spēju ieviest ceturto naudas atmazgāšanas novēršanas direktīvu. Tā ir pasaule, kurā mēs dzīvojam, un tāpēc komunikācijā ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Taču tas nemaina to, ka mēs varam sev visu laiku uzdot jautājumu, kas ir mums vispareizākais," pauda Znotiņa.

Jau vēstīts, ka FID izstrādātajā Nacionālajā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas risku novērtējuma ziņojumā par 2017.-2019.gadu Latvijas spēja vadīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskus ir novērtēta kā augsta. Ziņojumā atzīts, ka ir mazinājušies draudi no ārvalstu finanšu plūsmām, ir pieaugusi dažādu iestāžu spēja cīnīties ar riskiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē