Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kariņš: Stambulas konvencijas ratificēšanai Saeimā trūkst vairākuma

Stambulas konvencijas ratificēšanai Saeimā trūkst vairākuma, piektdien kopīgā preses konferencē ar Slovākijas premjeru Pēteru Pellegrīni žurnālistiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

LETA jau vēstīja, ka Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien, 28.novembrī, apstiprināja rezolūciju, kurā mudina dalībvalstis nekavējoties ratificēt Stambulas konvenciju, lai apturētu vardarbību pret sievietēm. EP mudina septiņas dalībvalstis, kas to ir parakstījušas, bet vēl nav ratificējušas - Bulgāriju, Čehiju, Ungāriju, Lietuvu, Latviju, Slovākiju un Lielbritāniju, to nekavējoties ratificēt.

Vaicāts, vai Kariņš plāno Latvijā intensificēt diskusijas par Stambulas konvencijas ratificēšanu, premjers pauda nožēlu, ka šajā jautājumā Saeimā nav vairākuma atbalsta.

Viņš piebilda, ka daļa Latvijas sabiedrības nav pilnībā izpratusi vai pat pārpratusi konvencijas mērķi, proti, izskausts vardarbību pret sievietēm, konvencijas mērķi traktējot citādāk.

"Kā valdības vadītājs un koalīcijas pārstāvis ar partneriem runāju par šo jautājumu, bet patlaban [Stambulas konvencijas ratificēšanai] nav vairākuma," piebilda Kariņš.

Savukārt Slovākijas premjerministrs informēja, ka Slovākijas parlaments šonedēļ noraidīja Stambulas konvencija ratificēšanu, par ko valsts valdība lūgta informēt pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

"Mans pienākums ir respektēt parlamenta lēmumu, tāpēc neveiksim nekādus soļus, kas tiktu sperti konvencijas ratificēšanas virzienā," uzsvēra Pellegrīni.

Stambulas konvenciju EP pieņēma 2011.gadā, tā stājās spēkā 2014.gadā, un ES to parakstīja 2017.gada jūnijā. Tas ir pirmais šāda veida starptautisks dokuments - valstīm, kas to ratificē, jāievēro visaptveroši juridiski saistoši standarti, lai novērstu vardarbību dzimuma dēļ, aizsargātu upurus un sodītu vainīgos.

Lai arī ES parakstīja konvenciju 2017.gada 13.jūnijā, to joprojām nav ratificējušas septiņas dalībvalstis: Bulgārija, Čehija, Ungārija, Lietuva, Latvija, Slovākija un Lielbritānija. 

Kā ziņots, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) neatbalsta Stambulas konvencijas ratificēšanu. Uz jautājumu, vai ministre varētu mainīt savas domas, Petraviča norādīja, ka viedokli nemainīs, jo tāda ir arī viņas vēlētāju griba.

Stambulas konvencijas ratificēšana radījusi publisku viedokļu apmaiņu, kurā no politisko spēku un baznīcu pārstāvjiem, kā arī ekspertiem izskan pretēji viedokļi par šīs konvencijas mērķiem, saturu un nepieciešamību.

Iepriekšējais labklājības ministrs Jānis Reirs (JV), kurš tagad ir finanšu ministrs, publiski iestājies par Stambulas konvencijas ratificēšanu. Reirs paudis, ka, neratificējot konvenciju, Latvija aizvaino katru ģimenes locekli, kurš cietis no vardarbības.

 

Top komentāri

Itamars Toledano
Lielām un varenām valstīm ar konvenciju nekādu problēmu nebija.. Cukčos, Malēnijā un Sunu ciemā lielākā daļa no aborigēniem ir - pederasti, varmākas un maukuri, kas iedomājas, ka Stambulas konvencija viņu rūnīšanai domāta.
UrzulfonderLeiena
U
Latvijas Saeimā ir pārāk maz sieviešu!!!!!!
Tims
T
Loti labi, ka vismaz so idiotismu saeima neatbalsta. Kapec Latvijas valstij, tautai ir japienem,kaut kadi murgaini likumi, konvencijas? Lai ie dirst ar visu konvenciju, Latvija ir likumi, kuri tiek piemeroti, ja gimene, sabiedriba tiek veikts agresivs parkapums, akts un ar to Latvijas valstij un tautai pietiek, nav jabazas visur ar kaut kadam konvencija, svesvalstu likumiem, tiesibu aktiem, kuri neatbilst latviesu tautas dzives veidam un Latvijas valsts interesem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē