Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kazāks: Bez investīciju kāpuma arī turpmāk izaugsme būs gausa

Bez investīciju kāpuma arī turpmāk Latvijas izaugsme būs gausa un palielināsies atpalicība gan no Eiropas Savienības (ES), gan kaimiņvalstīm, trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas diskusijā Dzīve pēc Covid-19 pandēmijas ar Covid sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš stāstīja, ka, neskatoties uz nepārtrauktu izaugsmi, Latvija ienākumu ziņā arvien vairāk atpaliek no Lietuvas un Igaunijas, kuras jau sasniegušas 82-84% no ES vidējā līmeņa, kamēr Latvija tikai 69%.Kazāks skaidroja, ka atpalicība sakņojas gan zemākā produktivitātē, gan zemākā nodarbinātībā.

Ja Latvijā turpmāk netiks veiktas pārdomātas investīcijas, tad izaugsme turpinās būt gausa, skaidroja Latvijas Bankas prezidents.

Viņš piebilda, ka zemo investīciju līmeni pavada arī vājš kreditēšanas temps, piedāvāto un pieprasīto prasmju neatbilstība darba tirgū, kā arī slikti mērķētais sociālais atbalsts, kas polarizē sabiedrību.

Kazāks sacīja, ka krīzes pārvarēšanai un ekonomikas izaugsmei finansējamie projekti būtu jāizvērtē caur konkrētu kritēriju sietu, lai nauda tiktu atvēlēta attīstībai nevis apēšanai.

"Tāpat ir nepieciešama resursu koncentrācija, jaunu tehnoloģiju radīšana nevis tikai jau esošo tehnoloģiju imports, kā arī lielāks uzsvars jāliek uz dažādiem finanšu instrumentiem, lai nauda ekonomikā apgrozītos vairākas reizes. Investīcijas šodien ir mūsu konkurētspēja rīt," sacīja Kazāks.

Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, ka līdz šim Latvija pārsvarā uz notiekošo ir reaģējusi reaktīvi, taču, ja nebūs proaktīvas reaģēšanas, tad par pārtikušu un bagātu valsti Latvija neizaugs.

"Ir jāizdara izvēles, mēs nevaram darīt pilnīgi visu. Jāizvēlas, uz ko specializēties, jo naudas pilnīgi visam nebūs nekad," sacīja Kazāks.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē