Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
"Tie cipari ir strauji, bet nevajag cerēt, ka algu kāpums turpināsies mūžīgi"

Kazāks: Laikam ejot uz priekšu, praktiski visi redzēs algu kāpumu

"Darbaspēka apsekojumu kompāniju dati liecina, ka algu kāpums ir ļoti plašs, vairāk nekā divas trešdaļas no strādājošajiem algu kāpumu jūt. Citam tas ir lielāks, citam mazāks. Ja pašlaik sakām, ka nejūtam algu kāpumu, atsevišķai daļai sabiedrības un profesiju tā aizvien ir taisnība, bet, ejot laikam uz priekšu, praktiski visi redzēs algu kāpumu," intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma norādīja Swedbank Latvija galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Eksperts lēsa, ka daļa no algu kāpuma skaidrojama ar legalizāciju, proti, ekonomikai augot, arvien vairāk cilvēku, kuri algu saņēma "aploksnēs", ienākumus saņem legāli. Tāpat arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzmanīgāk seko, kas notiek. "(Legalizācija) pēc būtības jaunu naudu klāt nedod, vienkārši "uz papīra" parādās vairāk," skaidroja Kazāks.

Tāpat iedzīvotāji nevar cerēt uz "trekno gadu" algu kāpuma tempiem, kad tas sasniedza pat 20 un 30%, bet arī šobrīd oficiālajos datos minētie 9% ir ļoti straujš kāpums. "10% jau nav tā, ka ļoti droši. Viens šāds kāpiens var būt, bet skatāmies, kas notiek ar ražīgumu. Algām kāpjot straujāk par ražīgumu, mēs paši sev būvējam problēmas. Mēs savas preces un pakalpojumus ar laiku vienkārši nevarēsim pārdot, un ko tad mēs darīsim? Līdz ar to atsitiens pašlaik ir spēcīgs, ne visi to vien jūt, bet tas cilvēku loks, kas jūt, kļūst plašāks," prognozēja ekonomists.

Viņš arī uzsvēra, ka jūtamāku algu kāpumu beidzot sajutīs arī tas strādājošo loks, kas saņem mazās algas. "Līdz šim vāji gāja ar ienākumu kāpumu "zemajā galā", bet tagad kāps minimālā alga par 16%, daļa no kāpuma būs legalizācijas efekts. Tie cipari ir strauji, bet nevajag cerēt, ka algu kāpums turpināsies mūžīgi. Algas augs, bet uzņēmumi ļoti uzmanīgi domās, kā šo naudu atpelnīt. Iedzīvotājiem jādomā - gribu lielāku algu, jāstrādā ražīgāk." 

Top komentāri

Vija
V
Straujāk par algu aug cenas!
Galvenais, ka
G
viņš pat nemelo, viennozīmīgi laikam ejot (būtu gan interesanti padiskutēt par termiņu...) algas kāps BET vai kāpums būs kaut vai proporcionāls cenu, nodokļu u.c. IZMAKSU kāpumam?
taisnība
t
Nemelo arī suns. Visi redz algu kāpumu. Valdošās šļuras algu kāpumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē